Kukkakaalista
Suhtautumiseni kukkakaaliin on ollut aina melko välinpitämätöntä. Kukkakaali on ihan hauskan näköinen pikku pallero, mutta ei maistu mielestäni juuri miltään. Useimmiten sitä tulee vastaan noutopöytien pakollisena kasviksena, joko höyrytettynä tai gratiinina. Näissä tapauksissa se maistuu joko keitetyltä vedeltä tai pakastimelta, joskus hyvinä hetkinä siitä on aistittavissa ripaus porkkanaa.
Silloin tällöin välinpitämätön suhtautumiseni saa kyytiä. Viime viikon Postres-käynnillä toinen keittiön tervehdys oli tulkintani mukaan ”pukki kaalimaan vartijana” -viritelmä, jossa kukkakaalia oli sekä keittona että savustettuna. Superhienon ja vitsikkään asettelun ohitse päällimmäiseksi muistoksi annoksesta jäi se tosiasia, että ravintolan keittiössä oli onnistuttu kaivamaan esiin tuon kasviksen oma maku. Loistavaa!
Päätin minäkin yrittää. Siispä valmistin kukkakaalista pehmeänmakuisen keiton. Keiton seuraksi nautimme Villa Marian uutuusrieslingiä (520827, 17,12€). Pehmentääkseni hedelmäisen, kuivan ja hapokkaan viinin puraisua lisäsin keittoon ihan muutaman pisaran limen mehua ja teelusikallisen hunajaa. Ei niistä varmaan keitolle haittaa ole, vaikka ruokajuomana olisikin jotain ihan muuta. Keitosta riittää noin neljälle.
Ainekset:
n. 500g kukkakaalia
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
4 dl kasvislientä
2 dl kevytmaitoa
2 dl ruokakermaa
1 tl hunajaa
oliiviöljyä
voita
suolaa
mustapippuria
kourallinen basilikanlehtiä
limeä
Sulata kattilassa nokare voita ja rkl öljyä. Pilko sipulit ja kuullota rasvassa. Pilko kukkakaali, lisää kattilaan hunajan kanssa ja pehmennä hetki. Lisää kattilaan kasvisliemi ja maito, keitä n. 15 minuuttia. Aja sauvasekoittimella soseeksi, maista ja mausta. Lisää kerma ja revityt basilikan lehdet, kuohkeuta sekoittimella ja kiehauta.