Kymmenien onnellisten ravintoloiden maa
Tämän kirjoituksen piti käsitellä suomalaisten huippuravintoloiden kasvisruokatarjontaa. Eeva Kolun blogaus Hesarissa tänään kosketti kuitenkin sen verran läheltä, että kommentoin tähän alkuun sen herättämiä ajatuksia.
Ruoka on minulle tärkeää. Kaikki mitä palkastani pakollisten kulujen jälkeen jää käteen, menee ruokaan, viiniin ja erilaisiin pääsylippuihin. Viime viikolla saapunutta sohvaa lukuunottamatta en osta käytännössä mitään tavaraa. En äänitteitä tai kirjoja ja vaatteitakin vain pari kertaa vuodessa. Joskus käyn matkoilla. Mutta siis ruoka tulee aina heti vuokran jälkeen seuraavana.
Kuten aiemminkin olen jo tainnut mainita, ulkona syöminen on parhaimmillaan parasta. Siis silloin kun ruoka, juomat, palvelu ja miljöö ovat kaikki kunnossa. Parhaimpien ravintoloiden kohdalla näin on. Viime aikoina olen tosin laiskuuttani joutunut valitettavan usein tukeutumaan Helsingin keskustan lounastarjontaan. Käytännössä tämä tarkoittaa 7-14 euron turhaa rahanmenoa joka työpäivä. On ikävä tunne, kun ravintolakokemuksen missään elementissä ei ole kehumista, eikä kokemus täsmää hintaan. Eniten harmittaa, että kaikki tämä raha on pois siitä oikeasta ulkona syömisestä. Siis siitä kun varataan pöytä, laitetaan parempaa päälle, syödään useampi ruokalaji ja toivotaan jotain elämyksellistä ja ollaan kotiin kävellessä onnellisia.
Onneksi näitä hyviä ravintoloita maassamme on, ainakin kymmeniä. Tosin kovin monen ns. huippuravintolan ruokalistat ovat joko päivän yllätysmenuita tai sitten niistä puuttuvat kasvisvaihtoehdot. Tämä saa kasvisruokailijan (lakto-ovo-vegetaristi) helposti valitsemaan jonkun toisen ravintolan.
Päätin tehdä palveluksen itselleni (ja ehkä myös muille kasvissyöjille). Kolusin Suomen ”25 parasta ravintolaa”. Kävin läpi nettisivuilla olevat ruokalistat ja muut ohjeet. Lopuksi kysyin ravintoloista, joiden nettisivujen listoilta ei kasvisruokaa koko menua varten löydy, että miten on, löytyisikö minulle ruokaa.
Aivan kärkisijojen jälkeen lähes kaikkien ravintoloiden listoilta kasvisruokaa löytyy, tai ainakin sivuilla on maininta siitä, että erityistoiveita on mahdollista toteuttaa, kunhan niistä mainitaan etukäteen. Läpi aterian kasvisruokaa tarjoilevia ravintoloita ovat sijoitusjärjestyksessä Farang, Gaijin, Mami (tosin nykyisellä listalla ei ole valmiiksi kasvisalkuruokaa), Sergio’s, Bistro Sinne, Ateljé Finne, Demo, Nokka (ei alkuruokaa listalla), Smör, Bistro O mat, Spis, Boulevard Social, Tintå, Kuurna ja Ravintola C, eli yhteensä 15 ravintolaa 25:stä. Jälkimmäiseen ryhmään kuuluu Chef & Sommelier, joka yhdessä Gaijinin kanssa saakoon kunniamaininnan siitä, että lupaavat tarvittaessa myös täysin vegaanisen menuun.
Olo, Muru, Chez Dominique, Savoy, Ravinteli Bertha, Luomo, G.W. Sundmans, Hella ja huone sekä Postres eivät mainitse sivuillaan erikoisruokavalioiden mahdollisuutta. Savoy ja G.W. Sundmans tosin kuuluvat Royal-ravintoloihin ja heidän varauslomakkeessaan on ruutu erikoistoiveille. Muru, Bertha, Luomo sekä Hella ja huone käyttävät samaa table online -varauslomaketta, jossa pyydetään mainitsemaan allergiat tai muut toiveet. Olon, Chez Dominiquen ja Postresin varauslomakkeissa saa myös lähettää terveisiä ravintolalle.
Halusin vielä varmistaa muutamista paikoista, miten hyvät tarjoilut erikoisruokavaliolla on mahdollista saada. Ololta on mahdollista saada kaksi erimittaista menua. Ainoasta Hyvää Suomesta -merkillä (Joutsenlippu) aateloidusta helsinkiläisravintolasta Savoysta saa myös kasvismenun. Luomossa uuden ruokalistan kylkeen mietitään aina myös kasvisvaihtoehdot vähintään viiteen ruokalajiin asti. Nopeimmin kyselyyn vastannut Postres lupaa tarvittaessa jopa 9 ruokalajin kasvismenuun. Kyllä meitä tarvittaessa siis hemmotellaan, kunhan vain muistamme ja rohkenemme etukäteen pyytää. Chez Dominiquesta ei kyselyyn vastattu.
Joidenkin ravintoloiden nettisivut tosin aiheuttivat lisää harmaita hiuksia joko ulkoasullaan tai käytettävyydellään. Onneksi vain yhden ravintolan sivulla oli ulkomailla suosittu automaattisesti päälle pärähtävä taustamusiikki. En kuitenkaan odota ravintoloiden uudistavan sivujaan, jos se on pois ravintolassa tapahtuvasta ruokailukokemuksesta. Tosin näinä päivinä, kun niin monet ravintoloista vannovat mainosteksteissään puhtaiden, luonnonmukaisten ja lähellä tuotettujen raaka-aineiden nimiin, niin voisivat ne ehkä mainita vähän selkeämmin, että meillä ei ole pakko syödä eläimiä. Saattaisi vaikka helppo lähestyttävyys tuoda lisää asiakkaita taloon.
P.S. Ravintoloista vain kaksi taitaa käyttää twitteriä edes jossain määrin, mutta siitä sitten toisella kertaa.