Lahjaksi majoneesia?
Ystäväni vietti jokin aika sitten 30-vuotissynttäreitään. Tiedän hänen arvostavan majoneeseja vähintään yhtä paljon kuin minäkin. Uskaltauduin siis tekemään hänelle syntymäpäivälahjaksi oman majoneesin. Jaan reseptin nyt muillekin.
Paprika-valkosipulimajoneesi valmistetaan yhdistämällä kulhossa 1 kananmuna, 2 rkl valkoviinietikkaa, 1 jättimäinen rkl dijonia ja 2 dl rypsiöljyä. Aloita sekoittamaan aineita sauvasekoittimella terä kulhon pohjassa ja nostamalla sitä sen mukaan kun kastike muuttuu valkoiseksi ja paksuksi (eli alkaa näyttää majoneesilta). Kun majoneesi on valmista, lisää 1 iso valkosipulinkynsi ja 1 pieni paprika viipaloituina sekä maun mukaan tuoretta tai kuivattua chiliä ja aja ne osaksi majoneesia. Mausta varovasti suolalla ja pippurilla.
Itsekin toki kokeilin majoneesia, nimittäin paistettujen perunoiden kastikkeena. Lautasella on lisäksi uunissa nopeasti grillattuja kirsikkatomaatteja sekä bufala mozzarellaa. Tomaatit valmistuvat niin, että halkaisee tomaatit, asettaa ne uunipellille leikkuupinta ylöspäin ja ripottelee päälle pari pisaraa oliiviöljyä, sekä rouhii myllystä suolaa ja pippuria. Nopea grillaus uunin grillivastuksen alla 200 asteessa niin, että tomaatit eivät enää pysy nahoissaan. Sen jälkeen vain lautaselle ja mozzarellaa päälle.
Lauantailounaalla ruoka sai yllättävän hyvin sopivan seuralaisen Königsmoselin Rieslingistä. Hyvin tämän kanssa sopisi varmasti jokin italialainen punaviinikin, esim chianti.