Lei-pää
Viikonloppu oli pitkä ja sisälsi paljon ystäviä ja paljon viiniä. Ei tullut kuitenkaan koettua mitään mainitsemisen arvoisia ruoka-viini-yhdistelmiä. Mainitsemisen arvoista ruokaa sentään oli. Työmatkani Turussa venyi lauantai-iltapäivään ja ravintolapäivän eioon ja jonojen sijaan suuntasin vihdoin testaamaan Aulan Jazz-brunssin. Olihan se loistava.
Tässä postauksessa ei ole luvassa reseptejä. Pitkän viikonlopun päätteeksi sunnuntaina pitäydyttiin klassikoissa. Laseihin kaadettiin kokista ja lehmänmaitoa. Ensimmäisen kanssa syötiin pizzaa ja jälkimmäisen kanssa leipää.
Sunnuntaipizzasta harvoin tulee kovin kaunista kuvaa. Niin ei käynyt tälläkään kertaa. Hyvää se silti oli. Tässä oli päällä neljää eri juustoa sekä herkkusieniä, sipulia, valkosipulia ja vähän paprikaa. Täytteet paistoin pannulla pehmeiksi hunajassa ja oliiviöljyssä ennen pizzan päälle latomista. Muuta erikoista pizzan valmistuksesta on kai turha kertoa.
Olen viime aikoina pyrkinyt tyhjentämään hieman kuivaruokakaappeja. Siispä pizzaähkystä toivuttuani päätin tehdä vuokaleipää. Vuokaleivän kohdalla en ikinä noudata reseptejä tai mittaa aineksia kovin tarkasti. En tälläkään kertaa. Veden, hiivan, suolan, öljyn ja siirapin jälkeen kulhoon sujahti kaurahiutaleita, vehnäleseitä ja vehnäjauhopussinn loput sekä täydennykseksi tarvittava määrä täysjyvävehnää ja ruisjauhoja. Päälle vähän seesaminsiemeniä.
Iltapalaksi vuokaleipää voilla ja juustolla ja maitoa. Sunnuntai riittänee selitykseksi. Halusin tehdä pitkästä aikaa itse leipää myös siksi, että aiemmin viikolla heitin biojäteastiaan paahtoleipäpaketin loput, koska kaapin perukoille unohtunut leipä ei ollut vielä kahden kuukauden jälkeenkään homeessa. Olin aikonut heittää sen pois jo monta kertaa aiemmin, mutta halusin nähdä koska se homehtuisi. Kun pilkun pilkkua ei näkynyt vieläkään, luovutin. Kuvassa oleva leipä menisi varmasti nopeammin homeeseen, jos siitä nyt ylipäätään olisi mitään jäljellä parin päivän päästä.
Vaikka leipätaikinan vaivaamisessa toisto ei olekaan niin oleellista kuin esimerkiksi pullataikinan kohdalla, sopinee tämä silti taustamusiikiksi leivänvalmistukseen. Tai oikeastaan ihan mihin vaan.
http://www.youtube.com/watch?v=1mdgLn5BFRQ