Nachoja ja guacamolea – sorbettina tietty
Meillä on monella tapaa maailman parhaat ystävät, mutta erityisen mukavia he ovat silloin, kun suostuvat kokeilemaan kaikkea, mitä ikinä keksin valmistaa. Tässä iltana eräänä he söivät kiltisti jälkkäriksi valmistamaani guacamole-sorbettia. Sorbetti koostui makeasta avocado-sorbetista ja suolaisesta pico de gallo -sorbetista, jotka olivat kuvan mukaisesti kerroksina. Sorbetti syötiin tietysti nachojen kanssa.
Ai mistä idea? Mielestäni lastenkutsuilla tarjoilujen paras vaihe oli aina se, kun vaniljajäätelö oli sulanut ja pöydässä oli vielä sipsejä. Niitä sitten dippailin fiiliksissä sinne jäätelöön. Ne tietävät, jotka ovat kokeilleet. No, tätä taustaa vasten mielessäni on pitkään kummitellut Modern art desserts -kirjassa esiintynyt avokado-sorbetin resepti. En kuitenkaan halunnut yhdistää sitä alkuperäisen reseptin mukaisesti vaniljajäätelöön, vaan tietysti johonkin suolaiseen.
Internetsistä ei yllättäen löytynyt pico de gallo -sorbetin reseptiä. Arvuuttelin jonkin aikaa itsekseni ja työkavereiden kanssa, että miten lopputuotteeseen saisi oikeanlaisen rakenteen. Päättelimme, että avainasemassa olisi oliiviöljy ja sen määrä. Alla suunnilleen käyttämäni resepti. Tällä sorbetista tuli melko tulinen, ja vähän turhan jäinen. Tämä vinkiksi, mikäli mielit itse kokeilla vastaavaa.
Avokadosorbetti (n. 1,5l)
8 dl vettä
450g sokeria
2 limen mehu
3/4 tl suolaa
500 g avokadoa
Kiehauta kattilasssa vesi, sokeri, lime ja suola. Keitä niin pitkään, että sokeri sulaa veteen. Nosta liemi toiseen astiaan jäähtymään. Poista avokadoista kivet ja kuoret ja soseuta ne tehosekoittimessa. Lisää soseeseen sokeriliemi hitaana nauhana koneen käydessä koko ajan pienellä nopeudella. Kun liemi on valmis, kaada se siivilän läpi astiaan ja jäähdytä se ennen pakastimeen siirtämistä. Pakastuksen aikana sekoita sorbettia puolen tunnin välein. Jos sulla on jäätelökone, toimi sen ohjeiden mukaan.
Pico de gallo -sorbetti (n 0,5l)
1/2 kg luumutomaatteja kaltattuna ja lohkottuna
1/2 pilkottu punasipuli
1 limen mehu
4 jalapenoviipaletta
kourallinen korianteria
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
Sekoita ainekset melko löysäksi tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Pakasta. Sama homma kuin yllä. Mikäli haluat kaksikerroksisen sorbetin, anna edellisen kerroksen jäätyä täysin ennen kuin lisää astiaan uuden kerroksen.