Nachoja ja guacamolea – sorbettina tietty

Nachorbetti.JPG

Meillä on monella tapaa maailman parhaat ystävät, mutta erityisen mukavia he ovat silloin, kun suostuvat kokeilemaan kaikkea, mitä ikinä keksin valmistaa. Tässä iltana eräänä he söivät kiltisti jälkkäriksi valmistamaani guacamole-sorbettia. Sorbetti koostui makeasta avocado-sorbetista ja suolaisesta pico de gallo -sorbetista, jotka olivat kuvan mukaisesti kerroksina. Sorbetti syötiin tietysti nachojen kanssa.

Ai mistä idea? Mielestäni lastenkutsuilla tarjoilujen paras vaihe oli aina se, kun vaniljajäätelö oli sulanut ja pöydässä oli vielä sipsejä. Niitä sitten dippailin fiiliksissä sinne jäätelöön. Ne tietävät, jotka ovat kokeilleet. No, tätä taustaa vasten mielessäni on pitkään kummitellut Modern art desserts -kirjassa esiintynyt avokado-sorbetin resepti. En kuitenkaan halunnut yhdistää sitä alkuperäisen reseptin mukaisesti vaniljajäätelöön, vaan tietysti johonkin suolaiseen.

Internetsistä ei yllättäen löytynyt pico de gallo -sorbetin reseptiä. Arvuuttelin jonkin aikaa itsekseni ja työkavereiden kanssa, että miten lopputuotteeseen saisi oikeanlaisen rakenteen. Päättelimme, että avainasemassa olisi oliiviöljy ja sen määrä. Alla suunnilleen käyttämäni resepti. Tällä sorbetista tuli melko tulinen, ja vähän turhan jäinen. Tämä vinkiksi, mikäli mielit itse kokeilla vastaavaa.

Nachoja ja sorbettia.jpg

Avokadosorbetti (n. 1,5l)
8 dl vettä
450g sokeria
2 limen mehu
3/4 tl suolaa
500 g avokadoa

Kiehauta kattilasssa vesi, sokeri, lime ja suola. Keitä niin pitkään, että sokeri sulaa veteen. Nosta liemi toiseen astiaan jäähtymään. Poista avokadoista kivet ja kuoret ja soseuta ne tehosekoittimessa. Lisää soseeseen sokeriliemi hitaana nauhana koneen käydessä koko ajan pienellä nopeudella. Kun liemi on valmis, kaada se siivilän läpi astiaan ja jäähdytä se ennen pakastimeen siirtämistä. Pakastuksen aikana sekoita sorbettia puolen tunnin välein. Jos sulla on jäätelökone, toimi sen ohjeiden mukaan.

Pico de gallo -sorbetti (n 0,5l)
1/2 kg luumutomaatteja kaltattuna ja lohkottuna
1/2 pilkottu punasipuli
1 limen mehu
4 jalapenoviipaletta
kourallinen korianteria
1/2 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä

Sekoita ainekset melko löysäksi tahnaksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Pakasta. Sama homma kuin yllä. Mikäli haluat kaksikerroksisen sorbetin, anna edellisen kerroksen jäätyä täysin ennen kuin lisää astiaan uuden kerroksen.

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe

Basilikatempura

1 am tempura.jpg

Portugaliin palatakseni kerron yhdestä matkan synnyttämistä ruokainspiraatioista, nimittäin tempurasta. En tiennyt aiemmin, että tempura on itse asiassa keksitty Portugalissa, josta se on kulkeutunut Japaniin ja myöhemmin kasvanut yhdeksi sikäläisen keittiön kulmakiveksi. Siksi en olekaan yllättynyt, että sain Iberian niemimaalla eteeni toinen toistaan parempia ja kiinnostavampia tempuroita.

Jauhoista, kivennäisvedestä ja maissitärkkelyksestä koostuva taikinakuori eroaa perinteisestä uppopaistokuoresta keveytensä ja ilmavuutensa vuoksi. Tempuroissa täytteen oma maku pääsee parhaimmillaan aivan uusiin ulottuvuuksiin. Toki dippikastikkeella on oma osansa makuelämyksessä. Portugalissa ollessani sain Järvikylältä sähköpostia, jossa pyydettiin DIY-yrttihaasteen hengessä keksimään jotain uutta käyttöä heidän yrteilleen. Yksi listatuista yrteistä oli basilika. Uppopaistamisen suurena ystävänä ja tempurapäissäni ei tarvinnut miettiä kovinkaan pitkään, mitä tekisin.

Basilikatempura oli ensimmäinen harhailuni tempurapaistamisen maailmaan, taikinan työstäminen ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, mutta lopulta tuli valmista. Nämä kuvien klo 01 lauantaiyönä paistetut nöllykät upposivat ulkonäköongelmistaan huolimatta vieraiden napoihin suurella ilolla. Kylkiäsinä oli korianteri-valkosipulimajoneesia.

basilikatempura.jpg

Basilikatempura ja korianteri-valkosipulimajoneesi

puntti basilikaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
1,5 dl hiilihapotettua kivennäisvettä
suolaa
rypsiöljyä

1 kananmuna
2 rkl valkoviinietikkaa
2 dl öljyä
1 silputtu valkosipulinkynsi
kourallinen korianterinlehtiä
sitruunan mehua
suolaa
pippuria

Valmista majoneesi ensin. Mittaa korkeaan kulhoon pohjalle kananmuna, päälle etikka ja öljy. Vatkaa seos pohjasta alkaen sauvasekoittimella. Kun pohjalla oleva kananmuna muuttuu vaahdoksi nosta terää hiljalleen niin, että tera alkaa leikata myös öljyä. Kun majoneesi näyttää valmiilta sekoita joukkoon korianteri, valkosipuli ja mausteita maun mukaan.

Lämmitä riittävästi öljyä paksupohjaisessa (valurautaisessa) kattilassa. Sekoita jauhot keskenään syömäpuikoilla ja sekoita sen jälkeen sekaan kivennäisvesi. Taikinasta pitäisi tulla lettutaikinaa löysempää. Revi basilikasta nuppuja, pyörittele ne taikinassa ja nostele kuumaan öljyyn. Paista tempurat nopeasti. Tarjoile kuumina majoneesin kanssa.

 

Mistä sinä tekisit tempuraa?

Koti Ruoka ja juoma Matkat