Perusasioita
Haluan selvittää ja esitellä muutaman oleellisimman asian keittiöstäni. Nämä ovat asioita, joita en ehkä ole muistanut aiemmin mainita, kun ne tuntuvat niin itsestäänselvyyksiltä ja ovat juuri siksi tärkeitä elementtejä kokkailulle.
1. Maku on mittaa tärkeämpi
En juuri koskaan kirjoita resepteihin mausteiden määriä, sillä en mittaa niitä mitoilla vaan maistelemalla. Ylipäätään on paljon helpompi saada aikaiseksi hyvää ruokaa, jos sitä maistelee valmistuksen eri vaiheissa sekä mausteita lisätessä. Sama pätee usein myös kellon käyttöön. Ruoasta näkee päälle, onko se valmista vai ei.
2. Extraneitsyt-oliiviöljy
Resepteissäni lukee aina vain oliiviöljyä, mutta en ole ainakaan vielä keksinyt tilannetta, missä käyttäisin oliiviöljynä mitään muuta kuin ekstraneitsyt-oliiviöljyä. Ehkä ne vähemmän neitseelliset öljyt voivat soveltua juuri ja juuri pyörän ketjujen rasvaukseen, vaikka uskon siihenkin tehtävään löytyvän parempia tuotteita.
3. Buffalomozzarella
Silloin kun on kyse pizzan päällysteistä tai nuukailusta, saatan käyttää muuta mozzarellaa kuin puhvelinmaidosta tehtyä. Muuten en suostu tinkimään. Vaikka niitä lehmänmaitojuustoja saa kivoina salaattiin sopivina palloina, ei se tarkoita, että niitä on kiva syödä. Sama fetan kanssa. Ei salaattijuusto tarkoita fetaa, eikä mielestäni sitäkään että se soveltuisi salaattiin.
4. Luomuliemijauhe
Liemijauhetta saa myös luomuna purkissa. Ei ole pakko ostaa niitä folioon käärittyjä pahanhajuisiä mötiköitä. Jauheessa on vielä se hyvä puoli, että sitä voi annostella ihan vapaasti rajoittamatta itseään yksittäispakattuihin kuutioihin.
5. Pidä veitset terävänä
Kehoituksen voisi laajentaa kaikista välineistä huolehtimiseen. Mutta jo veitsien säännöllinen teroittaminen tekee työskentelystä paljon mielekkäämpää. Teroituspuikko maksaa muutaman euron ja sitä on helppo käyttää. Hätätapauksessa veitset voi teroittaa lautasen pohjan jalkaan eli siihen kohtaan, jossa ei ole lasitetta.
6. Hanki tyhjiöpumppu viinipulloille
Kun viinipullosta pumppaa ilmat ulos, säilyy sisältö paljon pidempään juomakelpoisena. Näin jääkaapissa voi samaan aikaan pitää pari avattua pulloa ilman, että olisi hirveä hoppu juoda niitä tyhjäksi. Silloin kun kaikki korkit ovat vapaalla ne saattavat villiintyä hippasille.