Punajuuri ja vuohenjuusto on kavereita
Lisbet kirjoitti punajuuren ja vuohenjuuston pyhästä liitosta. Päätin tehdä itsekin jotain noista aineksista. Mieleeni muistui jokin aika sitten Helsinki-Vantaan lentokentän Fly inn -ravintolassa syömäni punajuuririsotto. Risotot harvoin onnistuvat rokkaamaan minun maailmaani, mutta tämä vei jalat alta. Eli, jos olet lentämässä johonkin ja kentällä on noin puoli tuntia ylimääräistä aikaa, suosittelen ehdottomasti poikkeamaan syömässä ennen kuin astutte lentokoneruoan loisteliaaseen maailmaan.
Valitsin reseptiini samat ainekset, mutta oikaisin pari mutkaa.
Risottoa, timjamipaahdettuja punajuuria ja Kolatun Werneri-vuohenjuustoa
Ainekset:
2 punajuurta
1 keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 kuppi risottoriisiä
2 kuppia kasvislientä
parmesaania
vuohenjuustoa
timjamia
suolaa
mustapippuria
voita
oliiviöljyä
valkoviiniä
Kuori ja paloittele punajuuret. Paahda kuivassa teflonpinnoitetussa kasarissa muutama minuutti timjamin kanssa (muutamia oksia nypittynä). Silppua samalla sipulit. Lisää nokare voita, ruokalusikallinen öljyä ja sipulit. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuullota muutama minuutti. Lisää risottoriisit ja kuullota vielä muutama minuutti. Kaada sekaan loraus valkoviiniä ja anna imeytyä. Lisää kuppi kiehuvaa kasvislientä, laske lämpöä, niin että liemi juuri ja juuri kiehuu. Peitä kannella. Lisää toinen kuppi lientä, kun ensimmäinen on imeytynyt. Raasta valmiiksi riittävästi parmesaania ja leikkaa vuohenjuustosta pari viipaletta ruokailijaa kohden. Keitä noin 20-25 minuuttia, kunnes riisi on sopivan kypsää omaan tai ruokailukumppanisi makuun. Annostele lautasille, ripottele päälle reilusti parmesaania sekä vuohenjuustot ja nypi koristeeksi vielä vähän timjamia. Syö heti.
Viininä aterialla toimi loput tattipastan kanssa käytetystä viinistä. Yhdistelmä oli ihan ok, viini kun oli sen verran kevyt, mutta suosittelisin ehkä ennemmin jotain hyvää Rieslingiä Alsacen alueelta. Risotosta tuli tällä reseptillä oikein hyvää, maku, koostumus ja kosteus olivat kaikki kohdallaan, mutta kun vertailukohtana oli jalat alta vienyt risotto, oli vaikeaa olla täysin tyytyväinen.
Leikkuulauta näyttää aina hauskalta punajuurikäsittelyn jälkeen.
Yksi tärkeimpiä työkaluja keittiössä näkyy kuvassa. Tuo pieni puinen esine on säästänyt monelta siivoamiselta.