Ruoan Flow

6039074061_a0c47eae94_b.jpg

Tämän kesän tärkein ruokafestivaali minulle on Flow. Taste of Helsinki jäi matkojen takia väliin ja olisi jäänyt kasvissyöjältä muutenkin. Flown peräti 24 ravintolan tarjonnasta sen sijaan syötävää löytyy varmaan ihan jokaiselle. En käy tänään julkaistuja ravintoloiden ruokalistoja tässä tarkemmin läpi, vaan koitan ennemmin pohtia miksi ruoka Flowssa on sellaista kuin se on.

Tarjolla on paljon festivaalipikaruokaa kuten burgereita, burritoja ja erilaisia sandwichejä. Huomionarvoista tämän kesän kattauksessa on erilaisten kahviloiden ja leivonnaisia tarjoilevien ravintoloiden määrä. Kahvilatarjonnan nousuun on varmasti vaikuttanut muun muassa kahvilakulttuurin kehittyminen sekä festivaalipäivien lyhentyminen aiemmista. Kun ei tarvitse bailata aamuun asti, niin festivaalialueella ruoaksi riittää ehkä yksi lämmin ruoka ja myöhemmin kahvi ja leivos. Lisäksi muffinsseilla, brownieilla ja muilla tortuilla pystynee festivaaliolosuhteissa täyttämään vatsansa huomattavasti lyhyemmällä jonotusajalla ja pienemmällä kertapanostuksella. Tärkeitä seikkoja kummatkin.

Festivaalilla ollaan huomattu jo vuosia sitten, että ruoka on yhä tärkeämpi osa ihmisten festivaalikokemusta. Tapahtuma-alueen ravintolat ovat nimekkäitä helsinkiläisravintoloita, jotka pyrkivät tarjoamaan festivaalilla jotain erityistä. Myös festivaali-infrassa panostetaan ruokapalveluihin mm. huolehtimalla ravintoloiden ulkonäöstä yhteneväisin teltoin ja nimikyltein.

Flown kävijät myös antavat mielellään palautetta ruokapalveluista. Festivaalin viime vuoden lopulla teettämään ruokapalvelukyselyyn vastasi yli 2200 kävijää. Määrä on valtava, kun ottaa huomioon kyselyn ajankohdan marras-joulukuussa. Kyselyssä peräti 23 prosenttia kävijöistä kertoi suunnittelevansa ruokailut etukäteen ja jopa 94 prosenttia vastaajista oli täysin (53%) tai osittain (41%) samaa mieltä siitä, että Flown ruokatarjonta on monipuolinen ja laadukas. Vastaajat eivät olleet aivan yhtä tyytyväisiä hintoihin. Ruoan kipurajaksi määrittyi 10-13 euroa vastaajan iästä riippuen. Niin sanotut pääruoat osuvatkin tänä vuonna suurelta osin haarukkaan 8-14 euroa. Lieneekö syynä Heinekenin huima hinta, vai kävijöiden tervehenkisyys, kun kyselyssä toivottiin huomattavan paljon lisää tarjontaa alkoholittomiin juomiin. Joka tapauksessa tähänkin toiveeseen on selvästi vastattu. Heinekenistä mieleeni tuli muuten, että ruoan puolella 88 prosenttia piti brändin tunnettuutta vain vähän tärkeänä tai ei lainkaan tärkeänä. Juomasponsorin vaihtuminen Fostersista Heinekeniin tapahtui aikoinaan niin kovalla metelillä, että luulen juomapuolella brändin merkityksen olevan toista luokkaa. Paljon tärkeämpiä tekijöitä ruokailijoille olivat mm. maku, puhtaus, luonnollisuus ja kotimaisuus. Myös lyhyitä jonoja arvostetaan, ehkä viiden ravintolan lisäys tuo apua tähänkin. Tulevaisuudessa festareilla otetaan mahdollisesti jonojen lyhentämiseksi käyttöön poletit tai maksukortit. Muitakin uudistuksia tulevaisuus tuo varmasti tullessaan, mutta ne ovat enemmän alueen suunnitteluun liittyviä ja vievät pidemmän aikaa toteutuakseen.

Ensiluokkaisten ruokapalveluiden kehittämisen lisäksi Flow on pitkään tehnyt kiitettävää työtä festivaalien vihertämiseksi muun muassa vaatimalla ravintoloitsijoita käyttämään ainoastaan biohajoavia astioita ja välineitä. Tämä on aivan oikein, sillä festivaaliyleisöltä on turha odottaa jätteiden lajittelua, vaikka monet sitä mahdollisuutta tärkeänä pitävätkin. Jännityksellä odotankin, millaisessa kääreessä saan festivaalilla käteeni Cholon äärimmäisen herkullisen burriton. Normaalistihan nämä siis paistetaan ja tarjoillaan folioon käärittyinä (nyyh).

Viime vuoden suosituimpia ravintoloita olivat hampurilaisia tarjoilleet Grotesk ja New York Ninja, jotka ovat mukana tänäkin vuonna. Itse en lyö vielä lukkoon sitä, mitä haluan syödä tuon burriton lisäksi. Keikkoja aion ainakin katsoa. Se kai kuitenkin on pääasia, vaikka New Yorkista on jo vuosi sitten kantautunut merkkejä marssijärjestyksen muuttumisesta.

Yllä olevat tiedot sekä otsikko on poimittu festivaalin ruokamyyntikoordinaattorina toimivan Gabriela Campoksen opinnäytetyöstä. Mikäli kiinnostaa tietää tarkemmin, miltä Flown ruokapalvelut tulevaisuudessa mahdollisesti näyttävät, käykää lukemassa.

Kuva: Flow Festival / Jussi Hellsten

 

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.