Seikkailuun
Alkuperäisen kesäsuunnitelman mukaan olisimme juuri nyt matkalla Tallinnassa. Suunnitelmiin tuli muutos, kun matkarahoiksi kaavaillut lomarahat hupenivat polkupyörään. Hetkeäkään ei rahojen uudelleenallokointi ole kuitenkaan kaduttanut. Pyörä on kaunis, kevyt ja lisäksi kaupantekijäisinä tuli tukeva lukko. Luulen, että tämä suhde siis kestää. Mahtavinta tuoreen kulkuneuvon omistajana on ollut, että viimeisen parin aurinkoisen viikon aikana olen löytänyt jatkuvasti yhä uusia puolia melko tuoreesta kotikaupungistani. Kylläpä kesäinen Helsinki tarjoilee parastaan, kun vain vähänkin osaa etsiä.
Olemme me maallekin ehtineet. Mökkeily ilman autoa (kelatkaa!) tuli mahdolliseksi nyt, kun molemmilla on pyörä, jolla taittaa viimeiset 17 kilometriä lähimmältä pikavuoropysäkiltä. Pyörän kuljettaminen bussissa on yllättävän helppoa ja lisäksi edullisempaa kuin junassa. Ensin täytyy vain selviytyä Matkahuollon verkkokaupasta (en aloita). Sen jälkeen kun haluttu matkustusaika ja linjaa operoiva liikennöitsijä ovat tiedossa, soitto liikennöitsijälle mieluusti vähintään edellisenä päivänä ja ilmoitus että mistä mihin haluaisi pyörän kuljettaa. Hintatiedoissa mainitaan, että pyörän kuljettamisesta saatetaan periä lisämaksu. Maininta on huvittavan tosi, sillä menomatkalla hyvän palvelun lisäksi pyörät kulkivat mukana ilmaiseksi. Paluumatkan kuski puolestaan oli melkoinen mörrimöykky, ja veloitti pyöristäkin matkatavaramaksua 3,30€ per satula.
Mökkiteiden lisäksi pyörä on kuljettanut ympäri pääkaupunkia. Helsingistä on tänä kesänä paljastunut minulle yllättäviä ja eksoottisiakin puolia tarjoileva kymmenien saarien pikkukaupunki. Aiemmin olen pitänyt jo kantakaupungissa etäisyyksiä pitkinä, pikkukaupungin poika kun sydämeltäni olen. Polkupyörän kanssa kaukaisemmatkin kaupunginosat ovat kuitenkin helposti tavoitettavissa ja eväsretkiä voi pitää myös vähän lähipuistoa kauempana.
Esittelen huomenna tämän kesän ehdottoman suosikkikohteeni. Nyt saatte tyytyä tähän kanttarelliempanada-reseptiin. Nämä suomettuneet lattaripasteijat sopivat nautittaviksi niin laiturilla varpaita meressä liotellen kuin kannon nokassa marjametsällä.
Ainekset (noin 12-15 kpl):
3,5 dl vehnäjauhoja
30 g voita
1 dl maitoa
1 tl suolaa
1/2 l kanttarelleja
1/2 dl soijarouhetta
(1/2 pieni chilipalko)
1 valkosipulinkynsi
1 shalotti- tai keltasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 kananmuna
5-6 aurinkokuivattua tomaattia
suolaa
mustapippuria
sipulirouhetta
voita
kasvisöljyä
Valmista ensin täyte. Liota soijarouhe ja mausta makusi mukaan kasvisliemellä tai suolalla ja pippurilla. Paista puhdistetut ja pilkotut kanttarellit pehmeiksi ja lisää sekaan pilkotut sipulit sekä soijarouhe. Mausta suolalla, pippurilla ja chilillä. Lisää lopuksi sekaan viipaloidut tomaatit ja ota täyte pois levyltä. Sekoita täytteen sekaan tämän jälkeen vielä yksi kananmuna.
Sulata voi ja sekoita se jauhoihin ja suolaan. Lisää tämän jälkeen maito vähän kerrallaan. Vaivaa taikinaksi. Irrota taikinasta kerrallaan noin kolmasosa ja kaulitse pallo ohueksi levyksi. Leikkaa levystä noin 10-12 cm ympyröitä esimerkiksi teekupilla. Lisää taikinakiekkojen keskelle noin ruokalusikallinen täytettä ja ripottele päälle hieman sipulirouhetta. Kostuta taikinan reunukset ja paina reunat yhteen. Paista empanadat kevyen ruskeiksi paksupohjaisessa kattilassa jossa on noin 5cm kasvisöljyä pohjalla. Nostele empanadat talouspaperin päälle kuivumaan ja pakkaa sen jälkeen mukaan seikkailuun.
Mikäli sopivista retkikohteista on pulaa, niin tässä helsinkiläisille linkkivinkkinä lista yleisistä uimarannoista (mukana myös karttakuva).