Vaahterasiirappiskonssit
Ihana talvisää, ainakin näin villasukat jalassa sisätiloissa. Ja ihana mahdollisuus pitää etäpäivä. Päätin jo eilen kotimatkalla, että perjantaina en menekään toimistolle, vaan teen duunit kotona. Toivotin ylöspäin satavan lumen siis hyvinkin tervetulleeksi. Varsinkin kun aloitin valmistautumisen jo eilen leipomalla skonsseja ilta- ja aamupalaksi.
Vaahterasiirappiskonssien resepti on bongattu leipomisraamatustani, eli Rose Bakeryn kirjasta Breakfast Lunch Tea. Phaidonin kustantama opus pitää sisällään aimo tukun ihanan pariisilaiskahvilan reseptejä. Kannattaa googlata kirja ja pistää tilaukseen, tai käydä paikan päällä.
Ihanan makeat skonssit sopivat nautittavaksi hyvin iltapalana, tai sitten vaikka välipalana kotitoimistossa samalla kun katselee lumen kinostumista sisäpihalle. Näitä makeita skonsseja voi nauttia voin tai vaikka hillon ja juuston kanssa. Ylläolevassa kuvassa väliin on sovitettu mansikkahilloa ja brietä.
Ainekset toivottavasti erottuvat ylläolevasta kuvasta. Tekeminen on helppoa ja nopeaa. Laita ensin jazzia soimaan. Sen jälkeen pistä uuni päälle ja 200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet yhteen, sitten hiero paloiteltu voi jauhoihin, niin että taikina alkaa muistuttaa leivänmuruja. Yhdistä siirappi ja maito. Tee kuoppa jauhoihin, kaada neste sekaan ja kääntele haarukalla ja sen jälkeen vaivaa varovasti taikinaksi. Jos se on tahmea, lisää hieman jauhoja, ja jos hajoaa, niin vähän maitoa. Taputtele taikina noin 3cm paksuksi levyksi ja leikkaa halkaisijaltaan n 5cm leveällä mukilla skonsseiksi. Ohjeessa lukee 10-12 kappaletta, minulla tuli muumimukilla näitä kahdeksan. Laita skonssit pellillä uuniin ja paista noin 20-25 minuuttia. Skonssit ovat parhaimmillaan lämpimänä ja seuraksi sopinee tilkka portviiniä.