Vichyssoise

vichyssoisea.jpg

 

 

Kuvassa kesäinen keittoklassikko vichyssoise, eli suomeksi purjo-perunasosekeitto. Keiton alkuperä on jossain päin Ranskaa tai sitten New Yorkissa, kuka noista varmaksi tietää ja onko lopulta niin väliäkään. Varmaa on joka tapauksessa se, että keitto on ihanaa sekä kuumana että kylmänä ja varsinkin kesähelteillä. Alla minun versioni, joka on vain yksi tuhansista, mutta silti niin hyvää. Siitäkin huolimatta, että käytän epäortodoksisesti kasvislientä kanaliemen sijaan.

Hyvä aika keiton tekemiselle on juuri nyt, kun kaupoista saa uuden sadon kotimaisia purjoja niiden jättipötköjen sijaan.

Vichyssoise (3-4 hengelle):
300 g purjoa
300 g perunoita
1 sipuli
5 dl kasvislientä
2 dl kermaa
kunnon nokare voita
timjamia
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
ruohosipulia

Viipaloi purjon valkoinen osa ja sipuli. Pehmitä niitä kattilassa voissa 5-8 minuttia, äläkä missään nimessä anna niiden palaa tai saada väriä. Viipaloi perunat ja lisää ne kattilaan kun purjo ja sipuli ovat pehmenneet. Anna perunoiden pehmetä myös pari minuuttia ja lisää liemi sekä pari timjamin oksaa. Keitä kannen alla hiljalleen vähintään puoli tuntia. Soseuta sauvasekoittimella ja mausta kevyesti suolalla ja pippurilla. Lisää kerma ja nauti kylmänä tai kuumana. Koristele keitto ennen tarjoilua ruohosipulilla. Viiniksi suosittelen esimerkiksi tätä valtavan hyvää Trimbachin rieslingiä.

 

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.