Villiyrttiseikkailu 2014
Ajattelin tänä vuonna hyödyntää luonnon antimia muutenkin kuin syksyn marja- ja sienimetsissä. Yritin jo pari viikkoa sitten aloittaa kauden nokkosilla ja korvasienillä, mutten löytänyt kumpaakaan. Löysin sen sijaan tieni Espooseen ja EMMAan. Ei hukkareissu sekään, näyttelytiloihin päästyäni kävi ilmi, että siellä on esillä myös pari Olafur Eliassonin (!) studion teosta. Mutta takaisin yrtteihin.
Viime sunnuntain keruumatka keskuspuistoon onnistui paremmin. Metsät ja polunvarret olivat vihreänään nokkosista. Ei muuta kuin hanskat käteen ja muovipussi täyteen nuppuja. Villiyrttien keruuseen on paljon monenlaisia ohjeita, mutta toistan tässä vain tärkeimmän: kerää vain sellaisia kasveja, jotka tunnet. Kaupunkalaislapsille tiedoksi: Jos et ole varma, onko kasvi nokkonen, niin se selviää helposti koskettamalla. Itse keräsin versoista vain ylimmät lehdet ja perkasin niistä kotiin päästyäni enimmät ruodit pois, käyttäen apunani keittiöpihtejä ja saksia.
Nokkoset päätyivät pizzaan ricotan seuraksi. Muut yrtit leivoin suoraan pohjaan, koska tässä ei ollut tomaattikastiketta (mukavuusalueelta poistuminen jne). Yhden palan säästin kotiin jääkaappiin ja loput vein nyyttärieväiksi ystävien luo. Hyvää oli kuulemma. En malta odottaa, että ehdin seuraavalle keruuretkelle.
Nokkos-ricottapizza
2 dl vettä
1/2 pussia kuivahiivaa
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja
muutama oksa timjamia ja oreganoa
pala chiliä
oliiviöljyä
1 l perattuja nokkosia
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
sitruuna
purkki ricottaa
parmesaania
pizzamozzarellaa
voita
suolaa
mustapippuria
pinjansiemeniä
Pilko yrtit ja chili. Valmista pohja sekoittamalla kuivat aineet ensin keskenään ja lisää sen jälkeen vesi loraus öljyä. Vaivaa pizzasta pehmeä taikina ja lisää maun mukaan sopivasti hyvää oliiviöljyä. Anna taikinan kohota sillä välin kun valmistat täytteet.
Ryöppää nokkosia runsaassa vedessä noin minuutin ajan ja purista ne kuivaksi. Kuullota ohueksi viipaloitua salottisipulia voissa pari minuuttia, lisää pannulle hienonnettu valkosipuli ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää nokkoset pannulle ja mausta suolalla ja pippurilla. Purista joukkoon myös hieman sitruunan mehua. Nosta ainekset pois pannulta.
Painele kohonnut taikina pellille levyksi ja levitä päälle sipulinokkos-sekoitus sekä murusteltu ricotta ja muut täytteet.
PS. Emman vaihtuva näyttely on auki vain sunnuntaihin asti. Hieno kokoelmanäyttely toki jatkuu vielä ensi vuodelle. Siellä kannattaa antaa aikaa ainakin IC-98:n Näkymä vastarannalta -videoteokselle, joka herkisti turkulaissydämen.