White over red

white over red.jpg

Taiteiden yön kunniaksi taidejäätelöä: Ostin jo joskus keväällä Caitlin Freemanin kirjan Modern Art Desserts, ja oi vitsi! Käytän sanaa inspiroiva kovin usein, mutta sellaista elämä on. Varsinkin Caitlin Freemanin elämä. Siksipä rohkenen sanoa, että myös tämä kirja on kovin inspiroiva. Freeman siis on San Fransiscon modernin taiteen museossa (SFMOMA) sijaitsevan Blue Bottle Coffeen leipurimestari. Kirjassa Modern Art Desserts hän esittelee 27 reseptiä erilaisille makeille herkuille, joiden innoituksena toimii jokin museossa esillä ollut taideteos. Kirjan (ja ravintolan) mestariteos on Mondrian-kakku, jonka valmistamista en ole vielä uskaltanut kokeilla.

Todellisuudessa kakun valmistaminen ei käy ihan yhtä leikiten kuin videossa. Resepti on kahdeksan sivun mittainen ja aikaa valmistamiselle pitää varata noin kuusi tuntia kahtena päivänä. Toistaiseksi minulle on riittänyt ajatus siitä, että tuollaisenkin ihminen voi halutessaan tehdä.

Kakun sijaan tein viime viikonlopun Kiasma-vierailua varten jäätelöä. Inspiraationa toimi tietysti Mark Rothkon värikenttämaalaus. Resepti on kirjassa alunperin nimellä Zurier Ice Pop, Suomestakin inspiraatiota saaneen John Zurierin Arabella -maalauksen mukaan. Minä jätin käyttämättä turkoosiin elintarvikevärin ja sain valkoista minttukermajäätelöä ja punaista mansikkamehujäätä.

Kirjan hauskat tarinat valottavat näiden leivonnaismestariteosten syntyä ja saavat ihmettelemään, että miksi kukaan ei ole aiemmin keksinyt vastaavaa. Ainoa ikävä puoli kirjassa on, että se eräässä anekdootissa antaa suosikkinykytaiteilijastani kuvan huumorintajuttomana tylsimyksenä, joka ei salli työstään tehtävän leivosta.

Seuraavaa Kiasma-vierailua varten olen jo keksinyt sopivan leivoksen, jonka innoituksen sain Ahtila-näyttelystä. Jospa vain saisin sen toteutettua ennen näyttelyn päättymistä.

Rothko (Zurier)-jäätelöt (n. 12 kpl)

Minttukermajäätelö:
80 g kermaa
2 tl maissitärkkelystä
160 g maitoa
n. 1 dl /10 g mintunlehtiä (käytin puolet piparminttua) 
60 g sokeria
ripaus suolaa

Vispaa kattilassa yhteen kerma ja maissitärkkelys. Lisää muut aineet ja kuumenna hitaasti noin 85 asteeseen, koko ajan vispaten. Anna viilentyä noin 15 minuuttia, valuta siivilän läpi ja annostele mehujäämuottien pohjalle. Pakasta.

Mansikkamehujää:
1 litra mansikoita puhdistettuina ja lohkottuina
240 g vettä
100 g sokeria
3 rkl tuoretta sitruunamehua

Yhdistä ainekset kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä noin 10 mionuuttia. Nosta kattila pois levyltä ja anna jäähtyä. Siivilöi mehu ja nosta kelmulla peitettynä jääkaappiin odottamaan, että minttujäätelö on ehtinyt jähmettymään. Sen jälkeen annostele kylmä mehu muotteihin jäätelön päälle ja pakasta valmiiksi.

 

Lisää herkkuja tietysti kirjassa sekä täällä. Ennen kuin lähdette San Fransiscoon herkuttelemaan, niin tiedoksi että museo ja sen ylimmässä kerroksessa sijaitseva kahvila ovat pitkään remontissa.

kulttuuri kirjat suosittelen ruoka-ja-juoma