Ei kannata ehkä… käydä kouluja

Voi olla, että luokkatoverit sanovat sinulle: ”Kannattaisko peseytyä, kun oot noin likaisenvärinen?”

Voi olla, että bommaavat alikulkusiltaan, jonka läpi kaikki kulkevat aamuisin: ”Koko = nigger whore.”

Voi olla, että jos menet kertomaan sääntöjen mukaisesti opelle, että sua taidetaan nyt kyllä kiusata siksi että olet erinäköinen kuin muut, hän sanoo sinulle: ”Älä provosoi. Rakkaudesta se hevonenkin potkii.”

Voi olla, että kaverit sanovat sinulle: ”Meidän äiti sanoi, että me ei saada leikkiä sun kanssa, koska susta voi tarttua vieraita tauteja.”

Voi olla, että kurssikaverisi kysyy: ”Pliis sano mulle, miten mä saan tuommoisen pyöreän, mustien ihmisten takapuolen? Mä oon juonu ihan hirveet määrät cokista, mutta tää on aina vaan tällainen littana suomalainen.”

Voi olla, että kurssikaverisi kysyy: ”Tunnetsä Liisan? Sekin on Vantaalta, ja senkin isä on ulkomaalainen?”

Voi olla, että kun saat maahanmuuttajien vaikutuksista jo valmiiksi sukupuolittuneisiin työmarkkinoihin käsittelevästä kandidaatintyöstä arvosanan 4/5 (käyden samalla kahdessa eri työssä, koulussa ja työharjoittelussa), joku tokaisee ohimennen: ”taitaa vaan olla omakohtaisia kokemuksia tollakin.”

Voi olla, että kun seisoskelet tupakalla Valtsikan vieressä, Liisankadun ja Snellmanninkadun kulmassa Kruununhaassa, joku kävelee ohi ja mutisee kaulukseensa: ”kaikenmaailman neekereitä täälläkin.”

Kirjamellisesti, TJEU: Nuorisobarometri 2014.

 

Tässä blogisarjassa annetaan ruskeille tytöille vinkkejä siitä, mitä kaikkea ei ehkä kannata tehdä, jos ei halua kokea rasismia. 😉

suhteet oma-elama uutiset-ja-yhteiskunta opiskelu
Kommentit (10)
  1. Olen itse kahden mulattitytön isä (mulatti ei ole meillä mitenkään kielteinen sana). Vanhin heistä on jo joutunut tällaisia tilanteita kohtaamaan ja tietenkin se herättää hänessä hämmennystä. Voiko tällaisiin tilanteisiin mitenkään valmistautua, voiko antaa ohjeen vastata takaisin samalla mitalla tai vain jättää asia siihen? Jos katsomme aivan pieniä lapsia jotka eivät ole vielä ulkopuolisista vaikutteista mahdollisimman vapaita niin he tulevat toistensa kanssa toimeen eikä esim. ihon väri tai muu seikka ole olennaista. Valitettavaa on se että vanhempien ja ympäristön asenteet siirtyvät myös lapsiin. Mietin myös sitä että onko kiusaaminen tai syrjiminen ihonvärin perusteella eri asia kuin esim. lihavuuden perusteella?

  2. Voivoi ja sitten samantyylisiä juttuja saa kuulla, kun ottaa näkökulmaksi asian x. Ja se ei ole rasismia vaan ihan normaalia elämää, että saa kuulla daijuja ja jopa loukkavia asioita omasta olemuksesta, luonteesta, suvusta, taustasta jne.

    Oletko sinä ensisijaisesti ”ruskea tyttö” ja vasta sitten jotain muuta. Ja oletatko, että kaikki näkevät sinut vain ruskeana tyttönä ja kaikki huonot asiat mitä koet johtuu vain rasismista…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *