Sanaton II (Moi)

Siihen on syynsä, miksi en ole taas hetkeen kirjoittanut. Kuten niin monta kertaa aiemmin, myös nyt olen sanaton. Minun pitäisi olla kirjoittaja, ja kirjoittajalla pitäisi olla ajatuksia, jotka muuttavat maailman. Täällä olisi nyt tarjolla paljon enemmän kysymyksiä kuin vastauksia, edes mielipiteitä.

Miten kukaan ihminen voi puhua niin rumasti toisesta ihmisestä, kuin mitä saamme todistaa joka päivä mediassa ja sosiaalisessa mediassa? Miksi niitä sanoja, kyllä te tiedätte mitä sanoja minä tarkoitan, saa edelleen käyttää? Miksi niitä painetaan lehtiin? Lainausmerkkihipsulat sanojen ympärillä eivät riitä selitykseksi. Ne eivät estä maailman kuvottavimman ajatuksen normalisoimista: että jotkut nyt vaan ovat vähempiarvoisia ja ansaitsevat kuolla. Tai että joidenkin ihmisten kuolleiden lasten kuvia saa levittää ihan vapaasti. Ja joidenkin toisten ei. Valkoisten ei. Levitettäisiinkö minun lapsestani kuva, jos hän hukkuisi? Se, että joudun tai saan edes kysyä tätä, paljastaa niin helvetin paljon, että tekisi mieli heittää koko tietokone ikkunasta ulos.

Kuvatkin ovat sanoja. Kuvat ovat kertomuksia siitä, että jotain ja joku on tai on ollut olemassa tässä universumissa, eivät karttoja riistettävien resurssien äärelle.

Miksi me fokusoimme aina vaan valkoisiin vallassaolleviin miehiin? Miksi minun pitäisi iloita ja olla ylpeä pääministerin eleestä? Miksi hänellä on noin monta taloa? Miksi hän suunnittelee verotustaan niin, että tarvitsee maksaa mahdollisimman vähän? Miksi kaikki puhuu persuista aina vaan? Miksi hän ei pääministerinä kerro, mikä on meininki? Miksi hän pitää kattoa myös fasistien yllä, vielä isommassa talossa? Miksi täällä saa taitelija palkata kaksi rodullistettua naista kadulta ja laittaa heidät rähmälleen valtionmuseoon? Miksi hän saa siitä mainetta, mammonaa ja sädekehän päähänsä?

Rodullistetut naisetkin ovat ihmisiä, taiteilijoita. Mistä me tiedämme jos emme kysy, vaan toljotamme ohittamisen sijaan. 

Mitä minä voin tehdä, muuta kuin kirjoittaa? Kirjoittaminen on ihan skeidaa tällaisena aikana, vaikkei se tietenkään ole. Hyödyttömyydentunne ja syyllisyys ovat ansoja, ja ne ansat sijaitsevat navoissamme. Mutta minä olen myös ihminen. Voinko minä katsoa komediasarjaa ja nauraa ja syödä sipsiä ja mennä ostamaan uudet farkut? Mitä voin antaa jos ei ole materiaa eikä ihan hirveästi ylimääräistä rahaakaan? Sotkenko minä vain systeemit jos menen vouhottamaan? Ehkä tämä ei ole minusta nyt, eikä minun toivottuumuudestani ja minun maailmanpelastavista sanoistani.

Voinko vain kävellä vastaanottokeskukseen sisään, ja kysyä mitä voin tehdä? (Voin, ja sieltä neuvottiin olemaan suoraan yhteydessä oman alueen SPR:n paikallisosastoon.) Voinko minä tervehtiä niitä perheitä ja lapsia, jotka tulevat nyt uusina meidän vakipuistoon leikkimään? (Voin, ja se tuntuu tällaisesta ujosta ihmisestä tosi jännittävältä.)

Ehkä riittää, jos jäljelle jää edes yksi sana: Moi. Ehkä se näyttää, mitä pitää tehdä.

puheenaiheet uutiset-ja-yhteiskunta ajattelin-tanaan
Kommentit (25)
 1. Outi Karita
  7.9.2015, 17:20

  Tää oli kyllä tämän päivän paras blogikirjoitus!!!
  Sanaton, mutta niin paljon sanoja!

 2. Minusta pitäisi pienten tekojen sijaan katsoa suurta kuvaa ja tajuta kuinka mahdoton yhtälö tämä massamuutto on. Tällä hetkellä pelkästään Tornion kautta tulee 300 turvapaikanhakijaa päivässä, mikä tekee vuodessa 110 000 henkeä, eikä mitään loppua ole näkyvissä ja muuttoliike näyttää koko ajan vain kiihtyvän. Kuinka kauan meillä on nykyisten vähän vajaan 300 000 kotoperäisen työttömän lisäksi maksaa sosiaaliturva tällaiselle erittäin nopeaa vauhtia kasvavalle väkijoukolle, ennen kuin rahat ja velkarahan saaminen yksinkertaisesti loppuu?

  Lisäksi on syytä muistaa, että Suomen turvapaikanhakijoista vain noin 3 prosenttia on tullut sieltä paljon puhutusta Syyriasta. Esimerkiksi Saksan jo turvalliseksi julistamalta Balkanilta on tullut paljon samoin kuin Irakista, jossa vain osa maasta on ISISin hallussa ja ihmiset voisivat muuttaa maan sisällä suojaan. Samoin Somaliassa pohjoisosa on verraten turvallinen Afrikkalaiseksi alueeksi, vaikka onkin toki köyhä ja työttömyysprosentti erittäin korkea. Sinnekin tehdään kuitenkin jatkuvasti lomamatkoja. Mukana on myös paljon alkuperämaansa, ikänsä yms tarkoitushakuisesti huijaavia.

  Lisäksi Suomeen tämä väkijoukko tulee pääosin Ruotsin kautta, joka on turvallinen maa ja jonne Dublin-tapauksina sopimusten mukaisesti nämä tulijat tulisi palauttaa.

  1. Niin siis tänne on kaavailtu viimeisten tietojen mukaan 2400 ihmistä. EU:n komission esityksen mukaan, josta ei ole tehty päätöstä. Maailmassa on n. 60 miljoonaa pakolaista, suurin osa omissa kotimaissaan ja/tai kehitysmaissa. Satojatuhansia on kuollut tässä yhdessä konfliktissa tai konfliktiryppäässä.

   Joka ikisellä ihmisellä on oikeus hakea turvapaikkaa, oli hän mistä hyvänsä. Viranomainen päättää asiasta, et sinä tai minä epämääräisillä tiedoillamme.

   Nyt valot päälle. 

   Pyydän että tätä rasistista lietsontaa ei levitettäisi tässä blogissa, sille on ihan oma fooruminsa varattu.

   1. Luulisi, että olisit sen Meillä on unelma -tilaisuutta järjestämässä olleena seurannut sen verran uutisia aiheesta, että ymmärtäisit sen kaavaillun 2400 hengen olevan vain EU:n kaavailemaa taakanjakomekanismia 120 000 hengen purkamiseksi joistain maista (Suomen tulevia turvapaikanhakijoita ei ole tarkoitus jakaa tässä muihin maihin), mutta jonka päälle tulee vielä todella paljon enemmän muita turvapaikanhakijoita sekä myös kiintiöpakolaiset ja perheenyhdistämiset. Se 2400 henkeä on siis pientä näpertelyä ongelman todellisen laajuuden suhteen niin Suomessa kuin koko EU:n laajuudella, eikä ratkaise ongelmaa vaan antaa vain pienen hengähdystauon, kun taakkaa levitetään entistä laajemmalle, mutta laajemmallakin alueelle levitettynä tulee tällä laajemmallakin alueella talouden rajat pian vastaan ja silloin ongelma on vielä vaikeampi.

    Esimerkiksi tästä uutisesta ilmenee kuinka pelkästään Tornion kautta tulee tällä hetkellä 300 turvapaikanhakijaa päivässä ja koko ajan tulijoiden määrä on vain ollut kasvussa. Jos vauhti ei tuosta kasva, niin pelkästään Tornion kautta tulee siis noin 110 000 turvapaikanhakijaa seuraavan vuoden aikana tuota vauhtia:

    Tornion kautta tulee 300 turvapaikanhakijaa päivässä
    http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015090720310642_uu.shtml

    Jo nykyiselle reilulle 200 000 tuhannen työttömälle sosiaaliturvan maksamiseen ei meinaa yhteiskunnan varat riittää, vaan sosiaaliturvankin menoja joudutaan rahoittamaan osittain velkarahalla, jota vielä tosin saadaan. Kun tiedetään esimerkiksi aiempien irakilaisten ja somalialaisten työllisyysasteen (ei siis työttömyysasteen) jääneen Suomessa alle 20 prosenttiin, niin on selvää että pidempään jatkuessaan tällainen humanitaarinen massamaahanmuutto on taloudellisesti kestämätöntä yhdessä nykyisenlaisen sosiaaliturvan tarjoamisen kanssa. Maailmassa elää niin uskomaton määrä köyhiä ja hädänalaisia ihmisiä, että jos jaamme omaisuutemme näille ihmisille, niin oma elintasomme tippuu kehitysmaaluokkaan, eikä heidän elintasonsa edes kovin paljoa parane.

    Jotain kertoo kustannuksista sekin, että Ruotsissa ja Norjassa on tutkimuksissa laskettu keskimäärin humanitaarisesta maahanmuuttajasta aiheutuvan lähes miljoonan euron elinaikaiset kustannukset, mikä on aika samaa tasoa kuin supisuomalaisesta syrjäytyjästä. Vaikka nämä kustannukset eivät realisoidukaan yhdessä vuodessa, vaan vuosikymmenten aikana pitkälti sosiaalituista ja elämän loppuvuosien terveydenhoitomenoista, niin laskennallisesti tuhannesta humanitaarisesta maahanmuuttajasta voi katsoa Suomen valtion velkataakan kasvavan pitkällä aikavälillä miljardilla eurolla. Ja 100 000 hengestä 100 miljardilla eurolla, mitä voi verrata siihen, että Suomen valtion velka on nyt noin 98 miljardia euroa.

    1. Ensinnä korjataan, en ollut järjestämässä mielenosoitusta. Lainasin sille nimen blogipostauksesta mukailtuna.

     Toiseksi, ajatusvirhe. Pahoittelut. Silti, en lähtisi maalailemaan tuollaista uhkakuvaa, että tämä 300 ihmistä päivässä jatkuu hamaan hautaan. Laitatko linkin noihin tutkimuksiin, jotka mainitset? Olen käsitellyt tätä kustannusmatematiikkaa aiemmassa postauksessa. Lukusi tuntuvat aika hurjilta ja yksioikoisilta.

     Ainakaan tuo ei näyttäisi pitävän paikkaa siihen nähden, mitä asiantuntijat ovat esittäneet viime päivinä: vok alueella tuo työpaikkoja, elvyttää kauppaa, turvapaikahakijan raha on huomattavasti pienempi kuin toimeentulotuen saajan (ja sen myöntää käsittääkseni vok, ei sosiaalivirasto) ja se pienenee mikäli tämä ei osallistu erilaisiin kotouttaviin toimiin kuten kielenopetukseen. Maahanmuutosta ylipäätäänhän valtio jää plussalle, ei miinukselle.

     Näin sosiaalityöntekijänä en myöskään mieti kantasuomalaisen ”syrjäytyjän” aiheuttamia kuluja, koska en näe ihmisiä kustannuserinä, olivat he mistä hyvänsä. 

  2. Luulisi että vasemmiston epäilykset herättäisi edes se, että oikeisto seisoo lujasti maahanmuuton takana. Syy siihen on selvä. Se tahtoo murentaa lopullisesti hyvinvointivaltion omaan mahdottomuuteensa (liian suuriksi kasvaviin kuluihin) ja murentaa duunareiden oikeudet. Halpatyövoima ja kahdet työmarkkinat kelpaavat oikeistolle mainiosti.

    

    

    

   1. Teidän ihmisvihaajien ongelma on että kuvittelette kaikkien muiden ajattelevan samalla tavalla ja samojen asioiden (egoismi, pelko, pahantahtoisuus) motivoivan heitä. Onneksi muissa ihmisissä on puoluekannasta riippumatta empatiaa ja solidaarisuutta, myös (joissakuissa) oikeistolaisissa. Hyvä!

    1. Onneksi muissa ihmisissä on puoluekannasta riippumatta empatiaa ja solidaarisuutta, myös (joissakuissa) oikeistolaisissa. Hyvä!

     Noin sopii tietenkin toivoa, mutta jostain syystä oikeistolainen solidaarisuus ei kohdistu suomalaisiin heikko-osaisiin tai lapsiin, vaan heiltä leikataan ja niistetään.

     Kokoomus puuhaa keskustan kanssa parhaillaan perustulokokeilua, joka on sidottu vastikkeellisuuteen eli työn tekemiseen.

     Kun Suomen jättimäinen elätettävien määrä (Suomessa vallitsee suurtyöttömyys) saadaan nousemaan entisestään, on henkinen ilmapiiri tukien leikkaamiseen ja orjatyön luomiseen entistä otollisempi. Samalla viedään humanisteilta ja muilta ei-tuottavien alojen ihmisiltä työpaikat. Kirjastoala jo esitti asiasta huolensa. Kun rahaa ei ole, sitä viedään sieltä, mistä sitä on helpoin ottaa. Yksi näistä aloista on kulttuuri.

     Humanistimaisteria arvostetaan juhlapuheissa, mutta osaamistaan hän käyttää tulevaisuudessa pakkotyöllistettynä. Hänen palkakseen siis muodostuu työttömyyskorvaus. 

     Hyväntahtoinen saa olla, mutta naiiviudesta saa kitkerän sadon.

   2. Ja eikös ne persut ole porvareina hyvinvointivaltiota tuhoamassa hallituksessa, vai muistanko väärin?

    Maahanmuutto ei millään tavalla tuhoa työväestön asemaa ja oikeuksia AUTOMAATTISESTI, kunhan huolehditaan, että kaikki saa työstä X saman palkan. Nythän näitä asioita on kierretty ja piilotettu hankintaketjuihin. Hyvin voi vasemmistolaisena sanoa kyllä maahanmuutolle ja siirtolaisuudelle (sitä on ollut aina) ja ei palkkojen polkemiselle. Persut ei ole tehnyt jälkimmäistä. Harva on Suomessa siirtotyöläisistä puhunut niin paljon kuin vasemmiston Anna Kontula, joka on myös tutkinut asiaa.

    1. Ja eikös ne persut ole porvareina hyvinvointivaltiota tuhoamassa hallituksessa, vai muistanko väärin?

     Kyllä. Äänestin persuja duunareiden etupuolueena, mutta se on pettänyt pahasti.

     Maahanmuutto ei millään tavalla tuhoa työväestön asemaa ja oikeuksia AUTOMAATTISESTI, kunhan huolehditaan, että kaikki saa työstä X saman palkan. 

     Tämä olisi hyvä malli, jos työtä olisi edes suomalaisille, mutta tällä hetkellä työttömänä on korkeakoulutettujakin reilusti yli 50 000. Kokonaistyöttömyys on aivan huikea.

     Ja tutkija varoittaa, että täystyöllisyydestä on enää turha haaveilla.

     Myönnän avoimesti olevani itsekäs paska, jota kiinnostaa ennen kaikkea oma etu ja muiden suomalaisten etu siinä sivussa. Otaksun, että kun työt ja tuet häviävät, kanssani samalla tavalla ajattelevien määrä moninkertaistuu. 

     Hyvän tekeminen on keskiluokkainen kupla, jonka taustalla on ymmärtämättömyys siitä, että maailmassa ei aina käy hyvin ja että omasta edustaan kannattaa pitää kiinni. Jos omaansa ei puolusta, se kyllä viedään. Juuri sillä tavalla on käymässä tavalliselle suomalaiselle työläiselle ja ihmiselle.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *