Off topic: Jouluherkkuja!
Hei kullannuput!
Aika moni teistä oli bongannut mut fazerin eräästä joulukalenterivideosta ja on kysellyt siinä mainittujen fudgereseptien perään. Ajattelin siis ilahduttaa jouluherkkuja ja itsetehtyjä lahjoja suunnittelevien sunnuntaiaamua ^_^
Mun ei pitänyt tehdä näitä tänä vuonna laisinkaan, mutta tässä sitä taaaaas ollaan, julkisen painostuksen vuoksi 😉
1. Perusfudge
Perusmassan resepti ja valmistus on aika simppeliä! Tästä satsista syntyy ohut pellillinen tai paksuhko puoli peltiä fudgea.
50g Voita
5dl aitoa kermaa
5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
3rkl tummaa siirappia
ripaus suolaa
Aloita ottamalla suurehko paistokasari tai teflonpintainen kattila, kaikki tarvitsemasi aineet valmiiksi mitattuna ja muovinen tai muu teflonpinnalle sopiva vispilä.
Levy saa olla täysillä vaikka koko projektin ajan. Useita satseja valmistamalla löytyy oman välineistön ideaalilämmöt ja niksit!
Mittaa kasariin voi ja siirappi. Kun ne ovat sulaneet kuplivaksi massaksi, joka EI saa palaa, kaada muut aineet joukkoon vähitellen ja koko ajan sekoittaen.
Noin 10 minuutin kohdalla massa paisuu kaksin tai jopa kolminkertaiseksi ja kuohuu reippaasti. Hämmentäminen ei ole vielä tässä vaiheessa elintärkeää, mutta se on silti suotavaa!
Noin 20 minuutin kohdalla massa alkaa paksuuntua ja tummua hieman.
25-30min kohdilla massa irtoilee hieman reunoilta ja puhkeavat kuplat vaahtoavat sisältä. Tällöin fudge on valmis a) maustettavaksi b) kumottavaksi
Fudgen sekaan voi sekoittaa lähes mitä tahansa päähän pälkähtää! Yhteen tällaiseen satsiin riittää mausteeksi n. 200g suklaata, pussillinen esim. fazerin valmiiksi rouhittuja makeisia tai n. 8-15 tippaa leipomiseen tarkoitettua esanssia tai uutetta. Viimeisen määrä vaihtelee kuitenkin todella paljon maun mukaan!
Pidä ”mausteesi” mahdollisimman pieneksi murskattuna helposti kasariin viskattavassa muodossa. Fudge on tulikuumaa ja se pilaa nopeasti monet aineet. Myös erilaiset makeisrouheet saattavat pitkään seoksessa muhiessaan muuttaa sen rakennetta, jolloin fudgestasi saattaa kadota täysin oikea rakenne, eikä se jähmety koskaan.
Sekoittaminen ja kumoaminen on työvaihe, joka kestää vain noin 20sec. Tehokkainta on viskata mausteet sekaan, sekoittaa n. 5sec, kuin raivohullu ja kumota massa sitten leivinpaperin päälle jähmettymään!
Kun fudge on jähmettynyt tai melkein jähmettynyt, voit joko leikata tai lohkoa siitä haluamasi kokoisia palasia!
Maailman lihottavin ja herkullisin jouluherkku on taas askeleen lähempänä teidänkin joulupöytiänne ;)