Kosmetiikan säilyvyys ja säilyttäminen 101
Vanhentuuko kosmetiikka? No vanhentuu tietysti!!
Teitä varmasti kiinnostaa tätä itsestäänselvyyttä enemmän se, miten kauan kosmetiikka säilyy ja mistä vanhentuneen kosmetiikan voi tunnistaa?
Moni meistä huomaa ja tajuaa kyllä heittää elähtäneet seokset pois aina kun niitä tulee vastaan, mutta ennen kaikkea tästä aiheesta puhuminen herättää jokaisen meistä tsekkaamaan sen oman meikkivaraston sisällön taas kerran, ja deletoimaan sieltä turhat ja vanhat tuotteet. Jotenkin niitä vaan aina kertyy ja kun huulipunasta on maksanut vuonna 2006 kovan hinnan, ei sitä millään raaskisi heittää pois puoliksi käytettynä…
Tässä siis postaus kosmetiikan säilyvyydestä noin yleisesti, sekä vinkit eri tuoteryhmien säilyttämisestä ja vanhentumisen merkeistä.
Suomessa myytävissä kosmetiikkatuotteista löytyy aina parasta ennen -päivämäärä (kuten ylemmässä kuvassa), jos tuote säilyy alle 30 kuukautta, tai vähimmäissäilyvyys-merkintä, jos tuote säilyy avaamattomana pidempään kuin 30kk. Vähimmäissäilyvyysmerkintä kertoo kuukausina sen, kuinka kauan tuote säilyy ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Ei siis kannata turhaan ”aktivoida” eli avata tuotetta, jota et aio ottaa vielä käyttöön.
Vähimmäissäilyvyysmerkintä voi olla mitä tahansa 3-36 kuukauden väliltä, ja se esitetään numerolla ja purkkikuviolla, kuten suurimmasta osasta tämän postauksen kuvia voi nähdä.
Kosmetiikkatuotteiden säilyvyyttä tutkitaan altistamalla saman testierän tuotteita kuukausiksi valolle, lämmölle ja kylmyydelle. Näiden testien perusteella vähimmäissäilyvyysmerkinnätkin sitten syntyvät.
Suurimmat tuotteiden säilyvyyteen vaikuttavat tekijät ovatkin juuri edellä mainitut valo ja lämpö, sekä bonuksena ilmankosteus. Jos mahdollista, tarpeettomia kosmetiikkatuotteita ei kannattaisi säilyttää kylpyhuoneessa, jonka lämpötila on monessa asunnossa hieman korkeampi ja ilmankosteuskin useammin koholla.
Itse säilytän kylpyhuoneessa vain peseytymiseen tarkoitettuja hygieniatuotteita, kuten hiustenhoitotuotteita ja suihkugeelejä.
Hyvin säilytettynä monet tuotteet pysyvät helposti käyttökelpoisena pidempään, kuin purkki antaa ymmärtää. Huonosti säilytettynä ja käytettynä ne taas saattavat joutaa kaatopaikalle ennen aikojaan.
Yksi iso tekijä on yksittäisen tuotteen pakkaus!
Pumppupulloihin pakatut tuotteet säilyvät aina paremmin, koska eivät ole suorassa ilma- tai ihokontaktissa. Herkimmin pilaantuva tuote on siis läpinäkyvään purkkiin pakattu voide, jota annostellaan sormin!
Useimmiten tuotteet säilyvät täysin käyttökelpoisina useamman kuukauden ”parasta ennen” -päiväyksensä jälkeenkin, ja harvassa tapauksessa vanhentunut kosmetiikka aiheuttaa mitään välitöntä vaaratilaa. Ongelmallisimpia ovat tuotteet, joihin pääsee pesiytymään joku ihana bakteerikasvusto, joka voi ikävässä tapauksessa aiheuttaa käyttäjälleen vaikkapa silmätulehduksen.
Isoin ongelma vanhentuneiden tuotteiden kohdalla on, että niiden ominaisuudet ja teho ovat varmasti erilaiset, kuin valmistaja on tarkoittanut.
Ihonhoitotuotteet
Kasvovoiteiden ja -seerumien kohdalla kannattaa aina noudattaa parasta ennen ja vähimmäissäilyvyysmerkintöjä! Varsinkin paljon antioksidantteja sisältävät voiteet menettävät tehonsa melko nopeasti, ja sen jälkeen läträät naamaasi niillä aivan turhaan.
Kasvovoiteet usein myös säilytetään kylpyhuoneessa, jossa niiden pilaantumisherkkyys on tavallista korkeampi.Tässä siis lisäporkkana tuotteiden nopeammalle ja säännölliselle käytölle!
Vartalovoiteet kestävät usein käyttökelpoisina 2-3 vuotta, ja niiden vanhentumisen huomaa selkeimmin muuttuneesta hajusta. Myös koostumus ja väri saattavat muuttua.
Voidemaiset meikkituotteet
Minä luen voidemaisiksi tuotteissa tässä yhteydessä kaikki levitysvaiheessa kosteat tuotteet. Meikkivoiteet, voidemaiset luomivärit, ripsivärit, rajausvärit, huulipunat ja -kiillot (joille omistan oman kohtansa) jne. jne. jne.
Nämä tuotteet ovat kaikista herkimpiä pilaantumiselle. Osasyynä tähän ovat tuotteissa käytetyt öljyt jotka härskiintyvät iän myötä, osana taas se, että voidemaiset tuotteet ovat mainioita bakteerikasvun alustoja.
Lisää säilyvyyttä välttämällä suoraa ihokontaktia, ja säilyttämällä tuote kuivassa ja viileässä paikassa. Kun tuotteeseen ei pääse bakteereita sormista tai pesemättömistä siveltimistä, se säilyy pidempään.
Voidemaisten tuotteiden bakteereilta varjelu on ammattilaisten kohdalla vielä kuluttajaa tärkeämpää, sillä ”saastunut” tuote voi aiheuttaa tulehduksen toiselle asiakkaalle. Tämän takia olen erittäin tarkka siitä, että voidemaisi tuotteitani ei sormeilla ilman minun valvontaani :D
Meikkivoiteet ovat voidemaisista tuotteista pisimpään säilyviä, ja niiden käyttöikä voi olla jopa kaksi vuotta! Monet meikkivoiteet onkin pakattu pumppupulloihin hygieenisyyden ja säilyvyyden parantamiseksi.
Ripsiväri on puolestaan heikoimmin säilyvä tuote, sillä se on suorassa kontaktissa silmän herkkien limakalvojen kanssa. Ripsiväri tulisi vaihtaa 3kk välein, ja sama pätee myös nestemäisiin eyelinereihin! Muistakaa, ettei tuotteen ikää lisää vähäinen käyttö. Jos tuubin sisään on päässyt bakteereita ensimmäisenä käyttöpäivänä, ne saavat elää ja kasvaa siellä onnellisena, vaikket avaisi tuotetta kertaakaan sen jälkeen.
Huulipunat ja -kiillot
Nämä pirulaiset ovatkin ihan oma juttunsa! Huulipunien keskimääräinen säilyvyys on 2-3 vuotta. Jos käytössäsi on useita sävyjä, et välttämättä saa yhtäkään punaa käytettyä loppuun tässä ajassa.
Toisin kuin monesta muusta tuotteesta, voi vanhentumisen bongata huulipunien ja -kiiltojen kohdalla aistinvaraisesti.
Huulituotteesi on tuhoon tuomittu jos:
- Se haisee härskiintyneeltä
- Sen väri on muuttunut
- Sen pintaan ilmestyy jotain, mitä siinä ei pitäisi olla, kuten vaikka hometta. (Huulipunan ”hikoilu” on eri juttu, silloin upouudenkin tuotteen pinnassa voi näkyä kirkkaita nestekarpaloita. Siirrä puna tällöin jääkaappiin :))
- Sen koostumus on erottunut
- Sen koostumus on muuttunut
Itselläni on tänään edessä huulituotteiden läpikäynti, enkä odota sitä kovinkaan innokkaasti…. Seasta kun saattaa löytyä useitakin tämän näköisiä tuotteita:
Brrhh – roskiin!!!
Voit pidentää huulituotteittesi elinikää säilyttämällä niitä jääkaapissa ja käyttämällä niitä aina spaattelin kanssa! Myös huulipunan käyttöpinnan pois leikkaaminen ja pinnan pois pyyhkiminen ”säilytysmoodiin” siirtäessä pidentävät käyttöikää selkeästi.
Puuterimaiset tuotteet
Puuterimaiset tuotteet ovatkin vähän iloisempi juttu – ne kun eivät periaatteessa vanhene. Yleensä puuterimaisten tuotteiden käyttöiäksi merkitään 1,5-3 vuotta, mutta itse en koe tämän pitävän paikkaansa ihan 1:1.
Puuterimaisissakin tuotteissa saattaa olla vanhentuvia ainesosia, ja tämän takia niiden säilyvyys on hyvin tapauskohtaista. Itselläni on useampia viisikin vuotta vanhoja luomivärejä, jotka eivät ole muuttuneet värin, koostumuksen tai käytettävyyden suhteen mitenkään.
Näissä tuotteissa bakteerit eivät kosteuden puuttuessa elele, eli kyseessä on raaka-aineiden taisto ajan hammasta vastaan.
Puuterimaisten tuotteiden kohdalla huomaat käyttöiän vetelevän viimeisiään, kun:
- Koostumus muuttuu entistä kovemmaksi
- Tuotteesta ei enää irtoa pigmenttiä entiseen malliin
- Tuotteen väri muuttuu
Puuterimaisten tuotteidesi käyttöikää lisäät kuten aiempienkin: Säilyttämällä niitä kuivassa ja käyttämällä aina puhtaita siveltimiä!
Meikkikynät
Kynät ovat hygieniafriikkien riemu! Kynät säilyvät helposti 3-5 vuotta, koska niiden värimassa pysyy ilmalta suojattuna kynän sisällä. Uusi käyttöpinta paljastuu joka kerta kun kynän terottaa, eli bakteeripesäkkeille voi näyttää pitkää nenää.
Hallelujah kynille!
toim. huom. Meikkikynät kannattaa aina muistaa sulkea huolellisesti, sillä ilmakontakti voi kuivattaa ne ja muuttaa käytettävyyttä huomattavasti.
Hajuvedet
Hajuvedet ovat erittäin herkkiä valolle ja lämmölle, joten ideaalipaikka niiden säilyttämiseen on jääkaapin ylähylly. Jep! Myös kaukana patterista sijaitsevat kaapit tai hyllyköt joihin ei pääse varsinkaan luonnonvaloa ovat mainioita vaihtoehtoja.
Tuoksut säilyvät käyttökelpoisina yleensä noin 2 vuotta ensisuihkauksen jälkeen, mutta jääkaappisäilytyksellä tämä ikä voi helposti tuplaantua.
Hajuveden vanhentumisen huomaat selkeästi kun sen väri haalistuu tai tummenee ja tuoksu muuttuu.
Hiustuotteet
Hiustuotteet ovat kosmetiikkatuotteista puuterimaisten ohella parhaiten säilyviä. Hiustuotteet tosin käytetään myös monesti nopeammin loppuun, sillä niitä kuluu kertakäytöllä selkeästi enemmän, kuin muita kosmetiikkatuotteita. Jee, hyvä hiusmönjät!
Aerosolipulloihin pakatut tuotteet esimerkiksi säilyvät hyvinä periaatteessa niin kauan, kuin tavaraa riittää.
Vahojen ja geelien kohdalla vanhentumisen huomaa 2-3 vuoden kohdalla muuttuneesta koostumuksesta, jolloin tuotteen seuraavana kotina on roskakori.
Shampoot ja hoitoaineet säilyvät kosteassa ja lämpimässä kylpyhuoneessakin jopa kolme vuotta, ja niiden kohdalla vanhentuminen iskee useimmiten koostumukseen ja toimivuuteen. Jos shampoosi siis on oudon juoksevaa ja hoitoaineesi ihmeen tönkköä, on niidenkin aika väistyä uusien tilalta.
Huhhuh. Siinä jonkinsorttiset ohjenuorat eri tuotteiden iän ja käytettävyyden tarkasteluun.
Eli! Ota järki käteen ja heivaa selkeästi vanhentunut kosmetiikka pellolle!!! Tarkastele tuotteesi läpi kriittisesti. Haistele, tutki ja muistele millainen tuote on alunperin ollut. Pelkkien päivämäärien varjolla ei tietenkään kannata tuhota täysin käyttökelpoiselta vaikuttavaa tuotetta.
Kosmetiikka on tehty käytettäväksi – älkää siis hautoko hyviä tuotteita ja odottako erityisiä päiviä niiden käyttämistä varten. Sitten kun se päivä vihdoin koittaa, voi tuotteesi olla jo mennyttä :)
Tunsitko pienen piston sydämessäsi, ja aiotko tarkastaa meikkivaraston tilanteen viikonloppuna??
p.s. Jos et löydä purkistasi tarvittavia merkintöjä, voit tsekata useimpien ulkomaisten brändien tuotteiden valmistusajan esimerkiksi osoitteesta http://checkcosmetic.net/ .
p.p.s. Oman pään lisäksi lähteenä on käytetty tätä.