Bodypaint SM 2013 - Väriloistoa ja suuria tunteita

Saara Sarvas

Mun yhdestä vuoden kohokohdasta on jo reilu viikko aikaa, mutta mulla ei yksinkertaisesti ole ollut aikaa purkaa näitä kuvia! Riensin messuille käytännössä suoraan Lontoosta, joskin tein edellisenä iltana vielä pienen mutkan ja kävin viemässä eräälle kilpailijalle yhden tärkeän maalin. 

Lauantaina messuille saapuessani otin suunnan välittömästi kohti kilpailualuetta, ja siellä kului varmaan valtaosa päivästä..

En osaa selittää, mikä ihmiskehon maalaamisessa on niin ihanaa ja maagista. Kaikki sitä kokeilleet tuntuvat tykkäävän siitä, oli tarkoituksena sitten tehdä upea kilpailutyö, tai vain pelleillä vähän. Toisen ihmisen maalaamisessa on jotain todella intiimiä, hauskaa, rentouttavaa ja tietysti inspiroivaa.

Bodypaintingin SM-kilpailut ovat olleet mulle sydämen asia jo vuodesta -06, jolloin kilpailin ensimmäisen kerran. Jos olette blogin tuoreempia lukijoita, kerron tässä välissä että olen lajin kaksinkertainen suomenmestari, sekä kaksinkertainen kolmonen. Kilpailuvuosien jälkeen "eläköidyin" ja viime vuonna olin mukana tuomaristossa.

Tämän vuoden aiheena oli Värien Renessanssi, ja arvaan että ajatustyön takana oli eräs Riina Laine, joka on kaivannut kilpailutöihin runsaammin värejä ja kontrasteja jo vuosia. Fiksu veto - kilpailu oli upeaa katseltavaa! Kilpailuaikaa oli myös pidennetty viiteen tuntiin, eli maalaajilla on tätä nykyä oikeasti aikaa keskittyä myös yksityiskohtien hiomiseen. (Minun aikanani aikaa oli siis vain 3h)

 

Kilpailijoiden joukossa oli useita tuttuja naamoja, ja ensimmäisenä menin vakoilemaan Stellaa. Monet teistä saattavat tietää Stellan hänen ja ystäviensä blogin vuoksi, mutta mun ensikosketus tyttöön taisi olla parin vuoden takaiset kisat, jotka olivat Stellan ensimmäiset. Mun sydän suli välittömästi, kun Stella tuli tuolloin moikkaamaan ja kertoi, että mä olen ollut osasyynä siihen, että hän on kiinnostunut bodypaintingista ja maskeerauksesta ylipäätään.

Tuolloin 13-vuotiaan Stellan (ja myös äitinsä ;)) sanat jäivät mun mieleen ikuisesti, vaikka edellinen yö oli kulunut koulumme oppilaita koutsaten ja olin totaalisen hyperaktiivisessa ja sekopäisessä tilassa :D 

 

Tässä puolestaan työskentelevät minun oppilaani, jotka maalasivat ihmistä ensimmäisen kerran neljä päivää ennen kisoja. Niin, siis neljä päivää :D Mun sydän pakahtui ylpeydestä, kun likat uskalsivat kaikesta stressistä ja vaikeuksista huolimatta lähteä kisaamaan. Paljastan jo nyt, että tytöt sijoittuivat jaetulle neljännelle sijalle!!

Nelonen taitaa olla onnennumero ;)

 

Olen näköjään ollut niin silmä pyöreänä, että valokuvaaminen on unohtunut tekovaiheesta melkein kokonaan... Tässä maalaa kaksi muuta mulle hurjasti ylpeyttä ja iloa aiheuttavaa naista. Anette Paananen ja Tuula Ropponen, joista toiselle olen opettanut Bodypaintingia joskus vuosia sitten, ja toisen olen kuulemma myös inspiroinut tarttumaan suteihin. 

Anette oli viime vuoden kisoissa 

Alusta asti näin, et

 

Viime vuoden voittajakaksikon toinen puoli kisasi tällä kertaa yksin! Työ oli hieno, mutta vasta esittelyvaiheessa kävi ilmi, että iholla olisi ollut vielä enemmän väriä UV-valojen avulla. Harmi, että kilpailupaikka oli niin kirkkaasti valaistu..

 

 

 

 

Jännitys tiivistyy.... Tuo hetki oli aina päivän kamalin - ja ihanin! Kilpailutöiden kuvailuja kuunnellessa sitä etsii jokaisen vihjauksen, joka voi koskea juuri sinun työtäsi.

Tänä vuonna tasoa kuvailtiin erittäin vaihtelevaksi

Kolmanneksi sijoittui Dina Frolova hieman synkällä, mutta silti uskomattoman värikkäällä ja monipuolisella maalauksellaan. Työskentelyvaiheessa epäilin hieman työn tummuutta, mutta kokonaisuus on aivan hurmaava! Lisäkettä ja tilpehööriä löytyy yllin kyllin, mutta jos bodypaintingissa ei saa pröystäillä, niin missä sitten??

Toiseksi sijoittui Stella, ja mä purskahdin saman tien itkuun (ja nyt alkoi itkettää uudestaan). Stella on kehittynyt maalaajana näiden parin vuoden aikana aivan tajuttoman paljon, ja monipuolistanut tekniikkavarastoaan. Tämä tyttö on 15-vuotiaana yhtä taitava ja jopa taitavampi kuin moni ammattilainen, ja tiedänpä että häntä on buukattu jo työkeikoillekin. Uskomaton tapaus!!

Voittajaksi nousi mun arvauksien mukaisesti parityönä toteutettu maalaus, jonka tekijät ovat tietysti Anette Paananen ja Tuula Ropponen! (Joo, itkin tässä vaiheessa vielä lisää.) Noiden naisten työssä oli niin paljon ihanaa katsottavaa, tarkkoja yksityiskohtia ja kaikki sateenkaaren värit harmonisesti toisiinsa kietoutuneena, ettei lopputuloksena olisi voinut olla mitään muuta kuin kärkisija. 

 

Voittajien rutistus <3

 

Pakko myös nostaa hattua tässä hommassa monesti täysin aliarvostetuille malleille! Mallit ovat yhtä kiinteä osa kilpailutiimiä, kuin nenä päätä. Hyvä malli kantaa työn ylpeänä ja tuo siihen aivan erilaista eloa. 

Parhaassa tapauksessa malli on hyvä ystävä, joka auttaa kilpailijaa projektin alusta loppuun asti, tukee ja tsemppaa huonoissa hetkissä ja nauraa räkäisesti mukana kun kaikki menee juuri niin kuin pitääkin. Tuli tätä miettiessä mieleen rakas Olga, joka siivitti mut palkintopallille kolmesti <3

Mallit, te olette monellakin tapaa tämän lajin tärkein elementti!!

 

Täydellinen tilannekuva, kun tilanne alkaa todella uppoutua tajuntaan :D

 

Voittajakaksikko <3

 

Huikea kakkonen!! Emilialla on tässä vain vähäisen tippa linssissä ;) Me taidettiin lietsoa toisiamme itkuisuuteen koko palkintojenjakoa seurannut 30 minuuttia :D

Mä olen harvoin liikuttunut niin paljon, kuin tuona päivänä. Mä en millään tapaa ole ollut vastuussa tai osallisena näiden uskomattomien naisten , mutta musta tuntuu maailman parhaimmalta se, että olen omalta osaltani inspiroinut vähintäänkin näitä kolmea naista tähän hommaan, joka on selkeästi vienyt heidän sydämensä. 

Tiedän oman kokemuksen kautta miten uskomattoman rankka ja palkitseva koko kilpailurumba on, ja jotenkin palkintojenjakoa kuunnellessa tuntui siltä, kuin omat lapset olisivat yltäneet käsittämättömiin urotekoihin!

Tytöt, naiset, ihanuudet.. Jos luette tätä niin kiitos. Te ja teidän saavutuksenne ovat konkreettisin ja mulle rakkain esimerkki siitä, kuinka haaveita kannattaa tavoitella ja siitä, että voin omalla työlläni vaikuttaa muihin enemmän kuin arvaankaan.

Te olette upeita.

 

Ja! Pakko myös fiilistellä sitä, että Suomen Maskeeraajat aloitti uuden perinteen. Tästä lähtien yhdistyksen jäsenet myöntävät Vuoden Maskiteko -palkinnon yhdelle jäsenelleen, joista ensimmäinen oli suomalaisen bodypaintingin pioneeri Riina Laine.

Riina on kilpaillut ulkomailla jo useamman vuoden, ja kiivennyt tasaisesti kohti palkintokoroketta. Tänä vuonna Riina nousi palkintopallille jopa kahdesti! World Bodypainting Festivalin Brush & Sponge -sarjassa Riina sijoittui toiseksi, ja Living Art Americassa puolestaan kolmanneksi.

Itse ihailen Riinan tapaa luoda jokaiseen maalaukseen tiettyä flow:ta, joka näkyy paitsi maalauksen muodossa, myös värien valinnassa ja jokaisessa siveltimenvedossa. Olen fani!

Kommentit

anon (Ei varmistettu)

Parilla mallilla (anteeksi nyt vain halpamainen kommenttini) on kyllä niin ylisuuret tissit ja toisella ainakin selvät silarit, sanoi kuka vaan mitä vaan, että ne näyttää räjähtävän minä hetkenä hyvänsä. Kunnon ilmapallot.

Maalaukset on kyllä upeita. Paikan päällä tosin oli omituisesti kommentoivia katsojia, ehkä omakin kommenttini kirvoittui osaltaan niistä.

Saara S.
Saara Sarvas

Hmm.. Ilman tuota "anteeksi vain" -osaa ja lopun tarinaa olisin ehkä tehnyt tästä ensimmäisen blogista poistatun kommentin :D 

Mun mielestä tissit - oli ne kumia, silikonia, ilmapalloa tai vain perinteistä rasvaa - ovat tässä kontekstissa täysin toisarvoisia. Tosi ikävää, jos osa ihmisistä ei pysty keskittymään taiteeseen tissien takia. 

Ne ei vaan millään ole niin ihmeellisiä! Jokaisella meistä nisäkkäistä on jonkinsortin tissit, niin miehillä kuin naisillakin. Let's get over it :P

 

 

braille (Ei varmistettu)

Hmm, kommentoisin vain silikonien olemassaoloon kantaa ottamatta, että kaikki isot tissit eivät ole roikkuvia läskitissejä. Se on harvinaista, mutta ei mahdotonta.

Tiina Eliisa (Ei varmistettu)

Wau ihan mieletön postaus, josta oikein huokuu kaikki se huippufiilis! :) Tuosta nuoresta tytöstä tulee vielä vaikka ja mitä, erittäin lahkakas josta varmasti myöhemmin kuullaan :))

Ois kyllä siistiä joskus kokeilla itsekin :D

Saara S.
Saara Sarvas

Ihanaa jos tunnelma välittyi edes vähän! ^_^

Ja siitä vaan naamiaiskauppaan ja sudit käteen!! Vaikkei ensimmäisillä kerroilla saisi aikaan mitään, tekeminen on rentouttavaa.

nansk

Oooooh kuinka olisinkaan halunnut tuonne paikan päälle! Saakeli kun oli jotain siinä samana viikonloppuna... Ensi vuonna taatusti. Olisi myös ihan uskomattoman siistiä päästä joskus kokeilemaan maalausta tai mallina oloa.

Ps. Vau Stella!

Nyymimuumi (Ei varmistettu)

Stellalle ei voi muuta ku nostaa mielikuvituksellista hattua, ihan uskomaton mimmi. Ottaen huomioon parin päivää enne kisaa sattuneet tapahtumat, joissa Stellakin itse oli hyvin konkreettisesti mukana, ei voi ku ihmetellä, miten sinnikkäitä ja inspiroituneita jotkut voivat siitä omasta jutustaan olla. Harva suoraan sairaalan sängystä lähtee kisaamaan tuolla intensiteetillä ja noin huikeilla tuloksilla! Tuosta tytöstä tulee jotain suurta, ihan satavarmasti!

Vierailija (Ei varmistettu) http://embosnails.blogspot.fi

Mä en ehkä tiedostaisi koko Bodypaintingin olemassaoloa ellen olis jo useampana vuonna lukenu sun fiilistelyjä ja tekemisiä aiheen parissa. Tänä vuonna I♥me messujen ohjelmaluetteloa selatessani Bodypaintingin kohdalla automaattinen assosiaationi oli "Saara Sarvas" :) Sä oot ehkä saanut mut jopa kiinnostuneeksi tästä maskeerauslajista, ja harmitti etten töiden takia ennättänyt messuille seurailemaan kisoja. Todella komeita töitä on osallistujat tehneet - miten voikaan mielikuvitus riittää keksimään noin hienoja ja värikkäitä koukeroita + että lisäksi on taitoa toteuttaa ne, wau!

John Hole
John Hole

Jou Saara!

Olen lukenut sun blogia jo vuosia ja se on törkeen hyvä! En löytänyt mitään yksityisempää tapaa ottaa yhteyttä kun tämä, enkä oikein tunne vielä näitä blogimaailman sääntöjä. Siispä kysymykseni on, perustin blogini ja tein meikkiin liityvän postauksen ja linkitin sivusi siihen. Ylistäen tietty. Saako näin tehdä kun jälkeenpäin tajusin etten ole kysynyt itse gurulta. Joten olenko mennyt metsään?

John Hole

juuliae (Ei varmistettu) http://maybeindeed.blogspot.com

Ei hitsi. Toivon totisesti, että voittajamallilla on edes vähän keinotekoista täytettä rintavarustuksessaan tai muuten pakahdun kateudesta. Gaad, mitkä tissit. Upeata työtä kyllä kaikilla, wow (:

jennyy (Ei varmistettu)

Toi voittaja malli taitaa olla Katrie Daler, ellen ihan väärässä ole?

nonanan (Ei varmistettu)

Heippa Saara!
Oon lukenu blogias jo ihan alusta asti mut nyt vasta ensimmäistä kertaa kommentoin. Tästä tekstistä tuli kyllä niin hyvä mieli, ihan jo kilpailijoiden taitojen ja mielikuvituksen takia, mutta myös tuon tekstistä huokuvan tunnelman vuoksi :)

Inspiraatiosta tuli mieleen, sinulla kun taisi aikoinaan olla muistaakseni tiptoessissa postaus tummasta keiju/vampyyrimeikistä ( taisi olla joku halloween/vappu aiheinen tutorial ). Tallensin sen kuvan sillon oman koneen inspiraatiokansioon, mutta koneen posahdettua hävisi myös kaikki kansiot kuvineen. En löytänyt sitä kuvaa netistäkään enää ja nyt halloweeninä kun olisi tarkoitus kokeilla sen tyylistä meikkiä. Olisko siis mitenkään mahdollista saada samantyylistä postausta uudestaan? :)

smiley (Ei varmistettu)

Stella ja Emppu on niin mun lemppareita! Ai vitsit miten ihania tyttöjä molemmat. Ja siis mää en edes tiedä heitä kumpaakaan muuten kun blogin kautta, mutta jotenkin aina kun näkee Stellan kädenjälkee ja Empun kasvoja niin tekee mieli itkee ku molemmat on niin ihania!

jda (Ei varmistettu)

Argh! se juulialla oleva sininen kajal! Minkä merkkinen?

iinaa (Ei varmistettu) http://bbisous.blogspot.fi/

Ei vitsi kuinka taitavia tyttöjä, ihan hullun hienoja maalauksia! Ja musta on tosi liikuttavaa, kuinka suhtaudut susta inspiroituneisiin ihmisiin, tai siis kuinka aidosti onnellinen olet muiden menestyksestä. Vaikutat hurjan sydämelliseltä persoonalta! Blogiasi oon lukenut jo vuosia, ja sä ja blogisi ovat merkittävä osasyy mun palavalle halulle olla vielä joskus meikkaaja-maskeeraaja:-) Tänkin postauksen luettuani aloin jo hahmottelemaan mielessäni ties mitä bodypainting-juttuja.
Olet ihana ja paras esikuva ja inspiraation lähde, terveisin eräs ilta tammelan k-kaupan maitokaapista singahtanut yli-innokas fanityttö:-) Toistan nyt tässä itseäni mutta halusin vaan tulla kertomaan nämä jutut vähän hienommin muotoiltuna kun en meinannut saada sanaa suustani silloin kun näin sut:-Dd

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.