Elämä ilman pidennyksiä ja vinkkejä hentojen hiusten hoitoon

Saara Sarvas

 

Tämä on ennen kaikkea kannustusposti kaikille pidennysaddikteille ja niiden hankkimista pohtiville. Vinkit ovat kuitenkin aivan passeleita myös kaikille, jotka tuskailevat hentojen ja huonokuntoisten hiusten kanssa! Tässä postauksessa vastaukset mm. kysymyksiin:

  • Kuinka selvitä alkujärkytyksestä pidennysten jälkeen?
  • Kuinka hoidat pidennyksistä kärsineitä hiuksia?
  • Kuinka kauan hiusten palautuminen kestää?

Kaikki jotka nauttivat vain omista hiuksistaan, lukekaa jos ja kun kuitenkin kiinnostaa ;) 

 

Viimeiset hetket yhdessä.

Elämäni viimeisen seitsemän vuoden aikana mulla on ollut ainakin 10 eri pidennykset. On ollu sinettejä, teippejä, clip-oneja ja viimeisimpänä tracking -tyylillä tehty lettipidennys. 

Pidennyksistä luopuminen ilman sitä, että uusi laittoaika on kalenterissa ylhäällä, on aina raastavaa! Sä olet maksanut itsesi kipeäksi, tuntenut olosi meganaiselliseksi, tottunut paksuihin ja vahvoihin kutreihin. Sitten tunnissa tai kahdessa POOF - ne ovat poissa.

 

Muutaman kuukauden ikäinen lettipidennys ennen irroitusta.

 

Omat hiukset tuntuvat niin ohuilta ja fletkuilta.. Aivan kuin niitä olisi korkeintaan 1/3 entiseen verrattuna ja nekin vähät ovat suunnilleen yhtä elinvoimaisia, kuin viikon keittiön kuumuudessa kärsinyt ja veltostunut ruohosipuli.

Mitä muita vaihtoehtoja edes on olemassa, kuin uusien karvojen päähän laittaminen nyt nyt nyt nyt nyt HETI!!??!

 

 

Anonyymit hiuskriiseilijät

 

Jos pidennyskierteesi on jo todella pitkä, kannattaa seuraavan kerran karvat pois ottaessasi pitää ainakin viikon tai kahden tauko ja totutella omien hiustesi tuntuun.

Jos pidennyskaipuu ja -ahdistus kasvavat liian koviksi, voi aina harkita ja harjoitella Clip-On -pidennysten satunnaista käyttöä. Ne eivät rasita hiuksiasi oikein käytettynä laisinkaan ja ne saa pois heti kun siltä tuntuu :)

Ensihädän avuksi pidennyksistä luovuttaessa on olemassa HHH sekä HHL. Ensimmäinen on akronyymi on tärkein hiuksille: hyväksyntää, hellyyttä ja hoitoa. Hiuksesi tulevat vahvistumaan nopeasti ja sinä totut niihin. Hyvässä lykyssä alat jopa pitää niistä!

 

Hyvästi.. Ainakin hetkeksi.

 

Henkisen jaksamisen ja pidennysriippuvuuden hoidossa vähintäänkin yhtä tärkeää on ihmislähtöinen HHL - hyväksyntä, hellyys ja läheisyys. Kun peilistä katsoo omasta mielestään harvahiuksinen ällötys, on toivottavaa, että ystävät, läheiset ja ennen kaikkea mielitietyt ymmärtävät pelata korttinsa oikein!

"Eihän noi oo yhtään niin pahat, kuin pelkäsit/sanoit/uhkailit!"

"En mä olisi edes huomannut, ellet olis sanonut."

"Noihan on oikeestaan aika kivat! Ja sun päätä on nyt paljon mukavampi paijata."

Jokainen positiivinen kommentti on kuin tekohengitystä, kunnes sitä tajuaa itsekin, ettei hiuskriisi välttämättä kaadakaan maailmaa. Ne kun ovat kuitenkin vain hiukset ja suurin osa ihmisistä pärjää edelleen täysin omien karvojensa varassa :).

Päästäksesi varmimmin takaisin sopuun luonnollisten karvojesi kanssa, tutustutaan vielä tarkemmin HHH:n sisältöön.

 

Hyväksyntää, hellyyttä ja hoitoa

Pidennysten jälkimainingeissa hiukset tuntuvat poikkeuksellisen löysiltä. Jokainen ilmiön kokenut tietänee mistä puhun..

En ole saanut ilmiölle mitään järkeenkäypää selitystä. Ehkä omat pohjoismaisen hennot hiukset vain tuntuvat pidennyksetöntä pääliosaa lukuun ottamatta niin radikaalisti erilaisilta, kuin intiasta raahattu lisähius..

Tai ehkä omat hiukset ovat tavallaan tukeutuneet paksuihin kutreihin, kun omasta mitasta ja paksuudesta ei ole ollut hyötyä. Mene ja tiedä!

 

1. Pidennyksistä toipuvat hiukset kaipaavat rakennetta ja kosteutta

Pidennyshiuksiahan ei saa hoitaa rakennepaikkaavilla tuotteilla, mutta nyt ne olisi hyvä kaivaa uudestaan esiin! Joko tuotteen nimessä, tuoteselosteessa tai ainesosalistassa on varmasti osviittaa rakennepaikkaavista ominaisuuksista.

Etsi sanoja: moisture, reviving, hydrating, revitalising, reconstructive, repair, rescue, hydrolyzed protein, wheat protein, deep conditioning, deep penetrating  jne.

Voin  muuten jo kuvitella google analyticsin hakutulosten räjähtävän viimeisen sanaparin ansiosta ;).

Myös hiuksiin jätettävät suojatuotteet ovat loistavia!

Omia hiuksiani olen pessyt pian pari viikkoa sebastianin Light -sarjan tuotteilla ja tykkään niistä todella paljon. Joudun pesemään hiukseni treenien vuoksi useita kertoja viikossa ja shampoo ei ole liian kuluttava tai pese hiuksia narskuvan puhtaiksi.

Hoitoaine tekee hiuksista todella sileät ja kiiltävät, eivätkä katkeilleet niskahiuksenikaan takkuunnu yhtä helposti kuin ennen. Hoito ei silti latista hiuksiani tai tee niistä tippaakaan raskaan tuntuisia. Tuotteet sopisivat varmasti muillekin hennohkoja hiuksia kasvattaville!

 

2. Latvojen tasaus ja uusi väri

Varsinkin pitkään pidennystä pitäneiden hiusväri voi olla ainakin takaraivolla aika jännittävä. Suosittelen siis visiittiä kampaajalle tai haluamaasi hiusvärikauppaan. Kevytväri riittää usein tasoittamaan vanhat värit ja antaa kiiltoa.

Odotamme tosin varmasti kaikki syksyä, jolloin Wellan uutuusväri saa kaikkien halukkaiden hiukset säkenöimään ;)

Mä en henkilökohtaisesti ole koskaan uskonut siihen loruun, että hiukset kasvavat nopeammin kun niitä tasoittaa muutaman kuukauden välein.. Siinä ei ole mitään järkeä. Yksittäiset hiukset kasvavat 4-6 vuotta, siirtyvät lepovaiheeseen ja tippuvat pois, teetpä niiden latvoille aivan mitä tahansa.. 

Tasainen ja terve latva kuitenkin tuntuu ja näyttää huomattavasti paremmalta ja pidemmältä kuin rutikuivat ja epämääräiset haituvat! 2cm napsaisu saattaa helposti näyttää viideltä lisää. Myös kevyt kerrostus antaa hiuksille ilmavuutta ja ryhtiä!

 

3. Etsi oikeanlainen harja ja pompulat

Muutama kertaostos voi parantaa hiustesi kuntoa yllättävän paljon! Harja, joka ei turhaan katko tai kisko hiuksiasi ja pompulat, joihin hiuksesi eivät takerru tai takkuunnu, vaikka römyäisit sellainen päässäsi läpi koko festarikesän.

Mä vannon tangle teezerin nimeen, mutta myös harja jossa on luonnonharjasta tai vastaavanlaista pitkähköä ja taipuisaa muovi"piikkiä", toimii hyvin.

Taipuisat harjakset eivät revi takkuja auki vaan joustavat niiden läpi. Tällöin huomaat kyllä takut, joiden selvittämiseen voit keskittyä helläkätisesti, mutta et revi hiuksiasi kappaleiksi.

Mua vähän pelottaa vinkata tästä seuraavasta, sillä en varmasti ole hamstrannut ko. tuotetta tarpeeksi omaan hyllyyni :D Paras löytämäni pompula on nimittäin Magicpoksin Maj:n vinkkaama puhelinjohtopompula, joita löytyy lastenvaateliike Name It:istä.

 

 

Pompula pitää paksutkin hiukset paikoillaan ja on sen takia pidennysten aikanakin aivan ässä. Erikoista siinä on sen täysin muovinen ja saumaton rakenne. Muovin pinnassa ei tietenkään ole yhtään kuituja tai epätasaisuuksia, kuten kaikissa kuminauhapohjaisissa hiuslenkeissä. Tämän takia huonokuntoisten hiustesi päälimmäinen karhea suomukerros ei hankaa ja takerru kiinni lenkkiin, vaikka tekisit mitä! 

 

 

Kuinka kauan hiusten toipuminen kestää?

Vahingoista riippuen hiukset alkavat tuntua normaaleilta 1-2 viikon tai muutaman kuukauden kuluttua.

Jos pidennyksesi on jo aluksi kiinnitetty väärin, olet hoitanut niitä huonosti tai poistaminen on toteutettu väkivalloin ja hiuksia on irronnut normaalia enemmän, kannattaa harkita hiusravintolisän syömistä! Säännöllisesti käytettyinä ne vahvistavat uutta kasvavaa hiusta.

Mä saatan hyvinkin pistää pidennykset takaisin päähäni vaikka vielä tämän kesän aikana. Juuri nyt oma pää ja hiukset tuntuvat ihan tarpeeksi hyviltä tismalleen tällaisina ja se on asia, mitä en olisi muutama kuukausi sitten uskonut!

 

Tsemppiä ja uskallusta pidennysten hylkäämiseen!

 

 

p.s. Ripsipidennyksiäni kaipaan yhä päivittäin... Onkohan tämä täysin normaalia? :BBBB

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Näytät tosi nätiltä ja freesiltä ilman mitään jatkeita :)

Hertta
Lilou's Crush

Erihyvä postaus aiheesta, josta itselläni on vain puolen päivän kokemus -en kestänyt lettipidennystä sen pidempään.  Mutta tuo pompulajuttu, jestas, olin ostanut niitä lapselle, ja luullut, että ovat rannekoruja... :D

Vierailija2 (Ei varmistettu)

Jos saa esittää toiveen niin kulmakarvapostaus olis tosi kiva. Ihailin joskus 17-veenä kissamaisia ohuita kulmakarvoja ja nypin liikaa. 27 vuotiaana nyt sitten päätin alkaa tykkäämään paksummista, tummista kulmista ja nämä ei vaan kasva takas. Onko vinkkejä?? Vähän kaikkea on tullut kokeiltua.. ja niiden muotoilusta yleensäkin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jopas tuli hyvään saumaan tää postaus :D Mun pidennysten latvat on niin kauheen karkeessa kunnossa, että oon vakavissani miettinyt että revinkö nää nyt HETI päästä pois. Mut kai mä nyt yritän ensin hoitaa noita pidennyksiä ja vaikkapa kesäloman päätteeksi otan ne pois, ellei oo tullut parannusta tukkaan..

Vierailija (Ei varmistettu)

Saara! Olisko mahdollista saada postausta kuvausmeikin tekemisestä? Lähinnä kiinnostaa, että mitkä on normimeikin ja kuvausmeikin suurimmat erot ja mitä kannattaa ottaa huomioon. Huomaan, että tällaiselle tietämykselle olisi aina säännöllisin väliajoin tarvetta :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Ex-pidennysaddiktina voin antaa vinkin että vehnänalkio öljyä saa tukan tuuhentumaan pidennysten jälkeen huomattavasti, mutta vaatii malttia Siis syötynä, ei hiuksiin laitettuna ;)

Saumattomia ja hieman huomaamattomampia kuin tuo Name it:n hiuslenkkejä on paras tehdä itse paksuista sukkahousuista. Vanhat puhtaat sukkikset vain noin sentin paksuisiksi suikaleiksi, eikä kaduta kun katoavat tai venähtävät käyttökelvottomiksi..

Linda's Secrets (Ei varmistettu)

Kiitos tästä postauksesta! Ajoitus oli loistava, sillä itekin olen käyttänyt clip-on pidennyksiä parisen vuotta ja oon miettinyt clipsien poisajättöä, mutta rohkeus ei vaan ole vielä riittänyt siihen. Tsemppaavaa lukea toisen ihmisen kokemuksia siitä, että on onnistunu jättään pidennykset hetkeksi pois =)

Neiti (Ei varmistettu)

Heh, kerrassaan loistava postaus. Mulla oli itselläni joskus teippipidennys puolisen vuottan, kunnes kyllästyin sen aiheuttamaan vaivaan ja halusin siitä eroon. Oma tukka tuntui niin surkealta! Pidin sitä kuukausia vaan kiinni, kun suoraan sanottuna v*tutti niin paljon. Pitkä pidennysputki myös rasittaa hiuksia melkolailla, sen huomasin kyllä kaverini päästä joka piti vuosikausia pidennyksia ja hänen oma tukka oli aivan onneton. Vuodessa se kuntoutui jo ihan normaaliksi.

Oma, pitkä tukka on aina 10 x ihanampi kuin pidennystukka. Sinnikkyyttä! Ja sitä kosteutusta, rakennepaikkausta, hellävaraisuutta ja peilin edessä vuodatettuja kyyneleitä...

Erika (Ei varmistettu)

Mä oon ottamassa ekat ripsienpidennykseni ens viikolla ja oon ihan varma että jään koukkuun ja sit oon ripsienpidennyskierteessä loppuelämäni... Mut mun on silti pakko saada ne!

Annina+ (Ei varmistettu)

nämä on kanssa hyviä kun ponnarille laittaa http://www.blaxsheep.com/english/om_blax_en.htm :)

ps. kiitos aina mielenkiintoisesta blogista!

pikku enkeli (Ei varmistettu)

tosi hyvä postaus, kiitos:)

Vierailija (Ei varmistettu)

Osaisitko vinkata tuon "puhelinjohtolenksun" nimeä tai valmistajaa?

kriti (Ei varmistettu)

Olin syksyllä kaksi kuukautta ilman ripsipidennyksiä kunnes sorruin taas. Ensi syksynä uusi yritys, kesäksi en vielä halua näistä luopua!

Vierailija (Ei varmistettu)

Hiuksiin liittyvää asiaa...

Mulla on aivan äärettömän jotenkin ns. rakeiset hiukset, ja päälaelta katkeilee hiukset helposti... joka on tosi outoa koska muutama vuosi sitten mulla oli yhtä paksut hiukset kun mun ranne ! Meijän parturi uskoo, että stressin ja laihtumisen myötä myös hiukset kärsi mielettömästi ja oonki nyt popsinu vitamiinilisiä ja yrittäny syödä hyvin... Vieläkin tuntuu, että on tosi latteat ja ohuet vaikkakin jo hurjasti paksummat kuin mitä esimerkiksi puoli vuotta sitten.

Onko mitään vinkkejä miten esim. saisi tuon rakeisuuden pois ja hiukset entistä vahvemmiksi ?

Vierailija (Ei varmistettu)

VIERAILIJA; JOKA KYSELIT PUHELINJOHTOLENKSUN NIMEÄ/VALMISTAJAA:
Tuolla ei kai ole mitään erityistä nimeä/valmistajaa, tuota myydään siis Name It- nimisessä lastenvaateliikkeessä:googlettamalla löytyy kauppojen sijainnit. Nuo ovat siis lapsille suunnattuja, koska on ajateltu, että eivät kuluta lasten hentoja hiuksia, joten sen vuoksi niitä myydään lastenvaateliikkeessä. Sopivat toki myös mainiosti aikuisille, noita on mm. värittöminä, jos haluaa huomaamattoman version. Magicpoks- blogin Maj:n postaus aiheesta:http://magicpoks.indiedays.com/2012/04/26/hiusten-muoviset-kaverit/

Nuo olivat siis ainakin Ideaparkin Name Itistä loppuunmyyty jossain vaiheessa, tämän hetken tilannetta en tiedä. Vinkiksi muuten, että kannatta tsekata myös muidenkin kauppojen lastenosastot, itse löysin noita Lindexiltä, tosin taisvat olla pienempiä kooltaan.

??? (http://ewcliches.blogspot.com) (Ei varmistettu)

haha, ihan vahingos tänään annoin HHL-terapiaa! mutta mikä parasta, annoin sen suoraan sydämestäni ja ihan rehellisesti, mun mielestä kaverin pidennyksetön tukka oli ihana vähän ylikasvaneena polkkana (joo, vaikka tää on yleensä se kauhein hiusten pituus koskaan) ja sekä a) hyvännäkönen että b) jännä, hyvällä tavalla (koska mulla on omasta takaa pitkä reuhka, ja nyt mielestäni pitkä = klassinen = TYLSÄ!!).
itse asiassa tästä threadista on ehkä apua mullekin - pitkät (mun latvat muistaa lukion ekan vuoden?), paksut, luonnonkihara/laine/suora/kaikkianäistälöytyy - jotka on kärsiny jatkuvasta suoristuksesta superduperpörröiseksi. äh. =( ei oo helppoo siis millään tukalla - musta tuntuu et sitä vastakkaista hiuslaatua liian usein kadehditaan turhaan :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Tää oli niiiin ajankohtainen postaus itselleni; luovuin 2,5v ajan olleesta teippipidennyksestä 3 viikkoa sitten. Kampaajalta tullessa oli ajatus vielä että "eihän nää nyt pahat oo" mutta seuraava 2 viikkoa mentiin vuoristorataa "mä vihaan mun omaa reuhkaa" "oon rumaaaa" "no onhan näiden omien hiusten kanssa huomattavasti helpompaa" ja nyt alan pikkuhiljaa tottumaan. :) Tosin, seuraavalla kampaajakäynnillä otan ne kyllä takaisin, olikin tarkoitus antaa tukalle vaan sellainen "kesälepo". Tahdon taas loppukesästä tuntea itseni "supernaiseksi" pidennysteni kanssa. ;D

Mutta kuinka nopeasti siihen pidennykseen addiktoituukaan.. Enkä siihenkään kierteeseen olisi joutunut ellei serkkuni opiskellessaan kampaajaksi olisi kyninyt tukkaani entistä ohuemmaksi..

Vierailija (Ei varmistettu)

Noita "puhelinpiuha" ponnareita löysin ite ainaki myös ihan Sokokselta, joskin vähän pienempinä ja neutraalimman värisinä...:P

Vierailija (Ei varmistettu)

Tässä juuri irroittelen pidennyksiä. Annan hiuksilleni kesäloman ja laitan syksyllä vasta uudet pidennykset. Jos siis koen tarpeelliseksi. Jo poisto vaiheessa meinaa itkettää. Lyhyet hiukset on pelottavat :(

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo noita puhelinjohtolenksuja ostin itsekin just Sokkarilta, Cailapin hyllystä. Paketissa 2 mustaa ja 1 kirkas. Nää on ihan parhaita. aikoinani ostin Barcelonasta muutaman kappaleen ja kadutti jo etten hamstrannut enempää, mut nyt ei enää haittaa kerta löytyy Suomestakin, jee!

miituska^^ (Ei varmistettu)

Eikö tommosia pidennyksiä oo hankala harjata, kun se roikkuu noin. Eihän siinä kaiketi saa niinkun päänahkaa pitkin vedettyy?

Itellä ei oo kokemusta pidennyksistä, enkä kyllä ikinä varmaankaa tule ees kokeilee ku ei oikeen tarvii.

Unelmien vuosi

Neiti on hyvä ja alkaa kasvattamaan hiuksia ! :) itsellä on   vähän rintojen alapuolella mutta hiukset ovat niin ohuet oon käyttäny kaikkia mahdollisia pidennyksiä mutta nyt otan hommaksi ostan enää yhet pidennykset ja sit vaan oottelen sitä kun hiukset ovat tarpeeksi pitkät !!!! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Oli tosi hyvä kirjoitus!
Itseltäni poistettiin juuri pidennykset välivalloin ja tuntuu että kampaaja pilasi loputkin hentoisista hiuksista.
Toivon että nämä nyt toipuu tässä mahdollisimman pian ja käynkin ostamassa ravintolisää suosituksestasi.
Sniiiff!!

nenna12 (Ei varmistettu)

Mitä ainetta suosittelit teippipidennysten poistoon? Käytin viimeksi jotain Hairlekiinin tuotetta, jota en voi kyllä kehua. Etenkin teippien irrottaminen omista hiuksista oli toooodella tuskallista. Onko sulla vinkata jotain toimivaa tuotetta minulle? Olisin kiitollinen!

Kommentoi