Hiusvärin vaalennus C-vitamiinilla

Saara Sarvas

Kuten eilen teille tunnustin, menin spontaaniuksissani iskemään hiusteni latvoihin haalean pinkkiä suoraväriä... Krhm.. Ei ehkä se paras idea, vaikka itse sen teinkin! Pinkin ja punaisen sävyiset värit ovat ns. p*****stä jos ja kun niitä alkaa irrottaa hiuksista, ja esim. sinisävyisiä galaksihiuksiani sateenkaarivärien alta irrottaessa pinkit elumen-raidat olivat ne, jotka eivät meinanneet irronneet millään.

Galaksihiukset ja sateenkaaritukka... Voi luoja, mun lapset tulevat joskus nauramaan äitinsä hiushistoriikille räkäisesti :DD

Pahoittelut muuten kuvien laadusta, unohdin innoissani ottaa videon lisäksi stillejä, joten nyt tyydytään ruutukaappauksiin!

 


Mietin hetken muhituttaisinko latvoja taas öljyssä ja syväpuhdistavassa pesussa, mutta sitten muistin Mariela Sarkiman postaaman instagram-kuvan ja äärimmäisen salaisen värinpoistotekniikan.

Tämä kikka, jonka tekemistä olen suositellut vain muille paniikkipuheluita auttavaan kampaajapuhelimeeni soittaneille, on hiusvärin purkaminen askorbiinihapon, eli C-vitamiinin, avulla! Kuulostaa melko villiltä, eikö vaan? Askorbiinihappoa käytetään poistamaan hiuksista epämieluisia värijäämiä, kuten:

  • Epäpuhtaasta vedestä tarttuneita metallijäämiä, jotka näkyvät esim. hiusten vihertämisenä
  • Liian tummaksi napannutta kestoväriä
  • Suoravärejä 

Metallijäämien kohdalla reaktion nimi on kelaatio, mutta ehkäpä voimme näin epävirallisesti puhua muidenkin aineiden kohdalla kelatoinnista? Esim. Joico myi ennen yhtä loistavaa syväpuhdistavaa shampootaan nimellä "Chelating Shampoo". En tosin tiedä, vaihtoiko valmistaja tuotteen nimen myöhemmin muotoon "Clarifying" kemistien barrikadeille nousun, vai kuluttajien ihmetyksen vuoksi..

Sori siis kaikki kemistit, voitte ehdottaa jotain osuvampaa termiä kommenttiboksissa :D

Toimintaperiaate on kunnossa, ja sitten voidaankin käydä tositoimiin!

 

Tosi nätti sävy Sape hei noissa latvoissa.. Oikein tuollainen hehkeän haalistunut vispipuuro.. Sopii tyven viileänvaaleaan ja luonnolliseen väriisi - love it! Muttaaa, mitä jos kuitenkin koitettaisiin, miten se irtoaa? 

Käyttämämme apuväline askorbiinihappo on siis yksinkertaisemmin C-vitamiinia, jota myydään apteekeissa 20g pusseissa, 4-5€ hintaan. Yhteen käsittelyyn riittää hiusten pituudesta riippuen 1-2 pussia.

C-vitamiinimössön optimaalinen resepti on yhden testikerran perusteella abouttiarallaa:

  • 1 pussi askorbiinihappoa
  • 2-4 rkl shampoota juoksevuudesta riippuen
  • 1rkl vettä

Vettä ei tarvitse lisätä, jos levität massan pyyhekuiviin hiuksiin, vaan se toimii lähinnä helpottaen levitystuntumaa. Massan rakenteen pitäisi olla mukavan tahnaista, mutta selkeästi juoksevaa että sen saa tasaisesti hiusten sekaan. 

Mutta hei, kuka tätä horinaa jaksaa tekstipohjaisena lukea? Vaihdetaan trendikkäämpään ja havainnoillistavampaan videoformaatiin:

Oletko jo vakuuttunut? Ei tämä ainakaan se typerin tekniikka ole ^_^ Vaikutusajat vaihtelevat 10 ja 90 minuutin välillä tarvitusta vaalennustehosta riippuen.

Kymmenen minuuttia riittää liian tumman tai vihertävän hiusvärin purkamiseen, 90min taas on rajua värinpoistoa vaativalle hiukselle ja räikeille suoraväreille sopivampi aika. Käsittely kannattaa toistaa ilman taukoa korkeintaan 2 kertaa, varsinkin jos käytät shampoona jotain syväpuhdistavaa.. Niin, ja kuten aina - kotikemistin hommat suoritetaan omalla vastuulla ;)

Tämä tekniikka ei vaalenna luonnonhiusta, vaan poistaa hiukseen tavalla tai toisella keinotekoisesti lisättyä pigmenttiä. Alta paljastuu mitä paljastuu. Vaihtoehtoiseksi värinpoistoksi tätä ei siis kannata kokeilla :)

Koska shampoon ja askorbiinihapon sekoitus kuivattaa hiuksia melkoisesti, tämän käsittelyn jälkeen kannattaa tehdä hiuksiin joko tehokas öljyhoito, tai levittää niihin tehokkaasti kosteuttava hoitonaamio joka saa muhia hiuksissa ainakin 10min. Homma siis toimii liian tummaksi hulahtaneiden hiusten hätävaalennuksen ja epämieluisien vivahteiden neutraloinnin lisäksi loistavasti myös suoravärin poistamiseen. 

Saapra approves!

Kommentit

Lullah

Haa! Poppaskonsti, jota olen jo ehtinyt kokeilemaan! Yritän purkaa Elluni päälle hiusmallikeikalla värjättyä tummempaa punaista ja mustaa ja käännyin ensin askorbiinihappoon, hunajaan ja kookosölyyn. Täytynee yrittää pitemmällä vaikutusajalla vielä, jos auttaisi lisää. Sitten hoitojakson jälkeen Returnia päähän ja kohti luumuisia/pinkkejä hiuksia! Muuten tulee kriisi, kun joka kulman takaa löytyy kaimoja, joilla on yhtä kirkkaan punaisia hiuksia. Tarvii uutta.

LauraP

Olen aiemmin kokeillut purkaa väriä toisenlaisella kombolla, mutta tämähän vaikuttaa myös hyvältä! Värjäytin vaalennetut hiukseni tummemmiksi (6,7 tasoon) ja ehkä sittenkin viihtyisin vaaleassa paremmin :-D. Ymmärrän hyvin tuon kommenttisi sekoilusta hiusten kanssa, olen aivan samanlainen! Tuota sitruunahappoa saa muuten myös isoissa pakkauksissa mm. Cittareista, oisko siinä 400 g ja maksaa kuutisen euroa. Olen ostanut sitä siivoustarpeisiin, mutta taidan kokeilla tähänkin.

hupsista (Ei varmistettu)

SITRUUNAHAPPO on aivan eri tavaraa kuin ASKORBIINIHAPPO! Eli älkää nyt hyvät ihmiset työntäkö sitruunahappoa päähän! Voi toki toimiakin, mutta huonolla tuurilla lähtee päänahkakin :D Haavoille jaa helposti ainakin sitruunahapolla! On todella tyjyä ainetta:D

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi! Mulla on noin 6 tummuiseksi värjätty punainen (keune 6.66 ja aiemmin inoa 6.66) johon on viikko sitten laitettu elumenin RR päälle. Nyt kuitenkin tuntuu että hius on ehkä asteen-kaksi liian tumma jotta punainen pääsisi oikeuksiinsa. Toimisiko c-vitamiini vaalennus mun hiuksiin, vai mitä suosittelet? Mainittakoon että hiukset on aika hennot ja helposti kuivahtavat,enkä haluais näitä hirveesti rääkätä.

Lullah

Mielenkiintoista, sillä elumenin whiustei pitäiso tummentaa, eikä vaalentaa hiustahiusta. Anyways, itselläni elumen vaaleni hiuksessa, jota on aiemmin käsitelty hapeteväreillä, joten se voi lähteä vaalentumaan siitä. Sinulla on myös todennäköisesti vielä hirveästi väriä päässä, joten tarkastele väriä, kun hiuksesi eivät vuoda suihkussa enää kirkkaan pinkkiä vettä. Elumenin hyviin puoliin kuuluu se, että väriä voi kirkastaa vaalentamalla alla olevaa hiusta, ilman, että pigmentti katoaa. Ainakin teoriassa. Askorbiinihappo tuskin elumeniin puree, joko se on returnia (eli ellun poisto :/), kevyt vaalennus (punainen voi joko pysyä tai sitten ei) tai tilanteen seurailu, jos väri itsestään vaalenisi. Tämä siis n. 3v ellupäänä ja asiasta kokemuksia lukeneena.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei Elumen itsessään tummentanut hiusta, vaan lähtökohta oli liian tumma jotta ellun kirkas rr pääsis oikeuksiinsa. Niin nyt mietin et millä saisin pohjaa vaalennettua niin että tulis kirkkaammaks, mutta samalla pyrkisi siihen ettei hiukset vahingoittuis hirveästi, eikä olemassa oleva punainen sävy kärsisi enempää kuin on "pakko"..

Lullah

Oisko ideaa kokeilla jotain vaalennussuihketta alkuun? Tai sitten Biozellin Rial vaalennusvoidetta. Se vaalentaa 2-3 astetta. Toimii kuitenkin jonnkin asteisilla hapetteilla, joten en tiedä miten hiuksesi kestävät, jos kerran hennot ja helposti kuivuvat. 

:) Mä oli aikoinani ihan samanlainen hiussekoilija. On ollut pinkkiä ja sinistä ja vaikka mitä. Sitten mentiin yli kolmenkympin ja kaikki tuo värjääminen (tai näin uskon) sai minut herkistymään vähän kaikelle (hiusväreille ja kosmetiikalle) enää ei sitten juurikaan värjäillä stoppi tuli. Mutta oli hauskaa niinkauan kuin sitä kesti. 

abcd (Ei varmistettu)

Itse olen käyttänyt ainetta juurikin metallin poistoon hiuksista, vaikka varsinaisia värjäyksiä metalli ei ole aiheuttanut, on se sentään jotain töhnää saanut tuolta pois! Hiukset ovat paljon pehmeämmät, kun ne lähes 20 vuoden ajan kertyneet metallit lähtevät pois : ) Oma värikin näyttää paljon kirkkaammalta, vaikka aluksi epäilinkin, että tippuuko hiukset päästä jos rupean happoja käyttämään :D Minulle toimivin kombo on ollut ihan 2 dl vettä ja 1 rkl askorbiinihappoa, ei kuivata liikaa kerralla, mutta saa kuitenkin jotain aikaakin.

abcd (Ei varmistettu)

Itse olen käyttänyt ainetta juurikin metallin poistoon hiuksista, vaikka varsinaisia värjäyksiä metalli ei ole aiheuttanut, on se sentään jotain töhnää saanut tuolta pois! Hiukset ovat paljon pehmeämmät, kun ne lähes 20 vuoden ajan kertyneet metallit lähtevät pois : ) Oma värikin näyttää paljon kirkkaammalta, vaikka aluksi epäilinkin, että tippuuko hiukset päästä jos rupean happoja käyttämään :D Minulle toimivin kombo on ollut ihan 2 dl vettä ja 1 rkl askorbiinihappoa, ei kuivata liikaa kerralla, mutta saa kuitenkin jotain aikaakin.

eviela
NOT A Wonderland

Tämä tosiaan toimii! Itse tuossa jokunen aika sitten tein muutamankin C-vitamiinihoidon kuluttaessani vanhaa väriä pois kohti vaaleampaa (alla siis oli todella vaalea hius) eikä tosiaankaan käynyt hiusten päälle yhtään niin paljon kuin vaalennusaineet tai värinpoistot kunhan kosteutuksen vain muisti :)

Hellävaraisempaa värinkulutusta hiuksistaan haluavat: kannattaa tosiaankin kokeilla. Sen verran halpaakin, että jos ei sinulla jostain syystä toimisikaan niin ei kukkaro huuda hoosiannaa. Itse käytin ihan marketin 500mg C-vitamiinitabletteja tähän syväpuhdistavan shampoon kera ja toimi hyvin! Eikä omaankaan tukkaani mennyt kuin se 30 tablettia, vähän vähempikin olisi ehkä riittänyt (pelasin varman päälle). Itsellä tukka alkaa näkemään jo vähän pituttaa ja paksuutta tosiaan löytyy jonkin verran.

Paljon parempi pohja tulee tästä esim vaalennuksellekin kuin jos lähtee suoraan värinpoistoilla ja muilla pelleilemään, sillä ei tule lopputulokseksi sitä ihanaa k*senkeltaista tukkaa tai jotain sekailaisen oranssia pehkoa (näin lähtötilanteesta riippuen) ja toki jos valmiiksi suht vaalea tukka niin hellävaraisempi pohja lähteä vaalentamaan kun kuluttaa värjätyn osan C-vitamiinihoidoilla pois ennen vaalennusta (tarvitsee vaalennusaineiden kanssa pelleillä silloin vähemmän).

maianen (Ei varmistettu)

Voisikohan tuo auttaa vihreään sävyyn taittavaan hennaankin? Vai olenkohan vaan tuomittu kasvattamaan tämän karsean värin pois kun ei millään tunnu lähtevän. Kaikki vinkit otetaan mielellään vastaan!

Emppuliisa (Ei varmistettu)

Vau mikä tulos, vaalea pukee sua mielettömän hyvin! Itse en poropeukalona uskaltaisi moiseen ryhtyä, mutta mielenkiintoista nähdä mitä kaikkea saa aikaan ilman kampaamossa juoksemistakin! Ymmärsinkö oikein, että Linna-shampoota voi käyttää silloin tällöin jos hiukset haluaa syväpuhdistaa esim. tuotejäämistä? Vai suositteletko käyttämään kampaamotuotteita?

miimi (Ei varmistettu)

Mites, jos haluaisi vaalentaa hennaväriä? Oon koittanut nyt 6 kk kasvattaa hennaväriä pois päästä ja palata maantienruskeaan tukkaan, mutta mitäs jos tollaisen iskisi vielä punaisiin latvoihin?

Oudi (Ei varmistettu)

Hyvä kemisti Sarvas.
Olen tukkasekoilija. Kuvittelin löytäneeni kuitenkin rauhan mustan hiusvärin muodossa. Tämä olikin väliaikaista ja nyt tahdonhaluunpakkosaada jotain muuta. Olen ollut blondi vielä vuosi sitten (kemialla aikaansaatu, oma tuge tyven perusteella on keskitumma...) joten värinpoistot/vaalennukset yms tuntuu liian tujuilta hiusten latvoihin joita on käsitelty melkoisesti. Olisiko tässä vastaus ongelmiini ja reitti johonkin toiseen värikokeiluun? Vai onko tässä pyrittävä väittämään kanssaeläjille monen sentin harmauden mustilla latvoilla olevan kesän kuumin trendi... Vai kuinka kannattaa edetä, oi unicornqueen ;-)

Krisu (Ei varmistettu)

Tää einyt varsinaisesti liity aiheeseen mutta tulit heti mieleen :)

http://m.imgur.com/gallery/imNhboK

Suskii (Ei varmistettu)

Talvella ehdin jo tota kokeilemaan, kun en ollutkaan värjäyksen lopputulokseen tyytyväinen. Hyvin tosiaan värit lähti, mutta hiukset haisi märkänä aika kammottavalle seuraavat 2kuukautta

jennymariae (Ei varmistettu)

Tuttu kikka! Oon käyttänyt tätä ainakin kolmesti kun hiusväri on humpsahtanut liian tummaksi :) Värjään yleensä kupariväreillä ja viime viikollakin kun värjäsin niin tukasta tuli punaruskea. Ei muuta kuin pesu syväputsarilla, sitten 10g askorbiinihappoa sekoitettuna syväputsariin ja se päähän n. 20 minuutiksi ja vielä yksi vaahdotus niin sen jälkeen väri oli taas kupari! Ja vieläpä supertasainen syvä kupari vaikka mulla oli ennen värjäystä jäätävä juurikasvu. Eli askorbiinihappo poisti tummuuden ja punaisuuden ja jätti juuri sen kuparin mitä halusinkin :) Tosin vielä nytkin tukka haisee märkänä metallille ja latvat on vähän kuivat mutta ne on pikkujuttuja :D

2v värjäämättä (Ei varmistettu)

Etkä koskaan kaipaisi omaa luonnontummaa hiusväriäsi (värjäämätöntä tietenkin), jossa myös olisi se oman hiuskarvan, eikä väriaineilla höykytetyn hiuskarvan tuntu ja laatu?!

miig (Ei varmistettu)

Mun mielestä hyväkuntoiset hiukset on ajatuksena aina tosi ihania, mutta monelle niin yliarvostettua. Mulla on itellä vaaleat hiukset ja hiuksia on paljon, mutta käsittelemättöminä ovat niiin ohuet, sileät ja menevät pitkin päätä. Kampaajat ei suostu laittamaan mitään happoraitoja jotta pintaa sais vähän karkeammaksi vaikka pyytäis :(

Sakke (Ei varmistettu)

Saman asian ajaa sitruunamehu. Jokusen kerran olen suorittanut kotivärjäyksen ja nykyisin ostankin aina sitruunoita samalla kun väripurkinkin :D

Noras (Ei varmistettu)

Mulla oli askorbiinihapot päässä puoltoista tuntia. Jos hiukseni ovat vaalentuneet niin en kyllä itse ainakaan huomaa sitä. Mutta mulla onkin tummaa väriä joissain kohti hiuksia lukematon määrä päällekkäin..

Sanska (Ei varmistettu)

Kaikki paikkakunnan apteekit kierretty, pussissa askosbiinihappoa ei enää saa, valmistus kuulemma kuulemma lopetettu. Tukusta saa kuulemma tilattua ja randomina joistakin apteekeista saattaa saada. Täytyy vissiin siirtyä pillereiden murskaamiseen tai tutkia saako kauppojen säilöntätarvikehyllyiltä tjsp. Näin täällä.

Santtu76 (Ei varmistettu)

P***apuhetta, ainakin Helsingissä, Vantaalla, Järvenpäässä, Keravalla jne. askorbiinihappoa 20 g pusseissa saa joka apteekista sen kuin pyytää. En tiedä kuka sinulle on väittänyt että "valmistus on lopetettu", mutta se on kyllä valetta. TOSIN jos noita c-vitamiiniputseja tekee säännöllisesti, kannattaa ennemmin ostaa eläinkaupasta purkillinen jyrsijöille tarkoitettua c-vitamiinia, tulee halvemmaksi ja on ihan samaa tavaraa (tai no en tiedä soveltuuko kurkkujen säilömiseen, mutta tukkaputsiin toimii täsmälleen samalla tavalla kuin apteekin pussiversio). Omani ostin Musti&Mirri-liikkeestä, nimeltään C-MAX (100 G purkki 13.90€). Löytyy myös mm. Avital-merkkisenä (200 g purkki 25.90€).

Hannabee (Ei varmistettu)

Itse käytän askorbiinihappoa metallijäämien poistoon vaaleista hiuksistani. Ennen hiukseni olivat tukkoiset ja alkoivat helposti vihertää, askorbiinihappo korjasi tämän vain parilla käyttökerralla. Hiuksista tuli ihanan ilmavat, kevyet ja todella puhtaan tuntuiset.

Hallahalla (Ei varmistettu)

Semi of topic. Ootko raportoimassa tosta hydra facial hoidosta? Oon tässä puolisen vuotta ollu vähä kiikun kaakun, että uskaltaisko mennä kokeilemaan. En oo luotettavista lähteistä kuullut ainakaan mitään pahaa sanottavaa. Ois kiva kuulla sun mielipide. Oon pistelly pystyyn nyt kesän aikana aknenhäätö projektia ja yrittäny löytää vaihtoehtoja isotretinoiinille, koska olen kyseiselle myrkylle äärimmäisen allerginen. Vaihtoehdot alkaa loppumaan, kun ruokavalion muutoksella tai antibiooteillakaan ei ole vaikutusta...

Maraku (Ei varmistettu)

Hei! Värjäsin tässä vasta värinpostolla hiukset tummista vaaleiksi ja lopputuloksenahan tässä oli se, että hiuksiin jäi vaalean oransseja raitoja muuten vaaleiden hiusten sekaan. Saako tällä c-vitamiini tempulla nämä oranssit hiukset katoamaan. Itselläni on maantien väriset hiukset luonnollisesti, mutta haluaisin melko vaaleat niistä. Kiitos avusta :)

Mintymint (Ei varmistettu)

Kokeilin kahteen kertaan tätä, mutta vihreä väri ei latvoista inahtanut mihinkään! :S Ekalla kerralla pidin 90min ja toisella kerralla 75min. Oon siis Cybershopin shokkiväreillä värjänny ja nyt kuumottelis jo laittaa uutta väriä, mutta haalistuu niin pirun hitaasti tämä! :/

anni t (Ei varmistettu)

Laitoin Biozellin sinistä hoitoainetta/suoraväriä (night sky) hiuksiin ja aloin paniikissa pesemään sitä pois jynssäten tukkaa useamman kerran shampoolla, lopputuloksena vihreä sävy.

Tämän seoksen ansiosta pahin vihreys lähti, pidin ensin 90min, pesin ja laitoin vielä 15 minuutiksi. Pientä vivahdetta kuitenkin jäi. Voisikohan parin päivän tauon jälkeen laittaa tuon seoksen vielä uudelleen hetkeksi vaikuttamaan? Olen myös menossa kampaajalle, saakohan siellä viimeistään vaalennusvärillä viimeiset vihreydet pois...

Ksenija (Ei varmistettu)

heips! Osaatko sanoa toimisko tämä kulmien kestopigmentoinnin poistoon? Toimiiko tämä ainoastaan hiuksiin vai vaalentaako/poistaa se myöskin ihoa?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.