INCI-listojen sietämätön keveys

Saara Sarvas


Osallistuin viime perjantaina Suomen Maskeeraajat Ry:n syksyn koulutuspäivään, jonka aikana kuuntelin läpi mielenkiintoisia luentoja. Yksi niistä käsitteli INCI-listojen purkamista ja sitä, kuinka vaikeaa se nykypäivän kosmetiikkaviidakossa oikein on. Jos sana INCI ei kerro sinulle mitään, on se lyhenne sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, eli kansainvälinen luokitus kosmetiikan raaka-aineille, eli siis kosmetiikkatuotteiden ainesosalista.

Virve kirjoitti viime viikolla mainion tekstin siitä, kuinka klikkihakuinen media nykyään demonisoi ja ryöpyttää yksittäisiä ainesosia sensaatiohakuisella uutisoinnilla. Monesti yksittäisten (ja välillä jopa virheellisten) tutkimusten saama painoarvo paisuu naurettavan suureksi ja johtaa pahimmillaan ainesosien vaihtamiseen huonompaan suuntaan.

Ongelma on siis tismalleen sama, kuin kaikkialla muuallakin tämänhetkisessä maailmassa. Kuolemme informaatioähkyyn, kun luulemme tietävämme ja ymmärtävämme asiasta X hyvinkin paljon mutu-tuntuman ja yksittäisen tietolähteen ansiosta ja koska kuluttajalla on kaikki valta, yritykset reagoivat "parhaansa" mukaan.

Tieto on valtaa, mutta mitä vähemmän ihminen tietää, sitä enemmän se luulee kokonaisuutta ymmärtävänsä. Se pieni yksittäinen ihminen siellä jossain.
 


Koen monesti huonoa omaatuntoa siitä, kun en ainesosa kerrallaan avaa ja tulkitse testaamieni tuotteiden ainesosia, joitakin yksittäisiä aktiivisia raaka-aineita lukuun ottamatta, mutta nyt tämä häpeily saa loppua.

Olen kyllä opiskellut sekä koulun aikana että itsenäisesti useiden kosmetikan raaka-aineiden vaikutuksia ja erilaisia käyttötarkoituksia. Luen testaamieni tuotteiden INCIt läpi varsinkin uusien tuotteiden kohdalla, mutta en koskaan ole kokenut saavani niistä kokonaisuutena irti niin paljon, että voisin kertoa niistä totuuksia täällä blogissa. 

Nyt sain kuitenkin jotain kättä pidempää pohjustusta sille, miksi koen edelleen tärkeämmäksi kertoa tuotteista enemmän niiden tuntuman ja ammatillisen näkökulmani kautta. Itselleni perjantain luento oli siis samalla hyvin huojentava ja lannistava :D 

Kirjoitan tämän jutun nyt mallilla rautalanka + vääntäminen, eli skippaa vapaasti kohdat, jotka ymmärrät vähemmälläkin jankkaamisella. Ideana ei ole käsitellä mitään yksittäistä tuotetta, vaan INCI-tulkintaa ja sen ongelmia noin yleisesti. Suurin osa tekstin asiapitoisesta sisällöstä on luennoitsijamme Jaana Mäkisen oppien kertaamista. 

Julmasti ja lyhyesti sanottuna homman voisi tiivistää näin: Kuluttajan ja asiaan syvemmin perehtymättömän ammattilaisenkin silmään INCI-listan lukemisesta on iloa vain tiettyä ainesosaa vältellessä / tunnistaessa.

 

Esittääkseni asian mahdollisimman simppelisti, voisin verrata yksittäistä kosmetiikkatuotetta vaikka suklaamuffinssiin! Suklaiseen ja syötävään, uunissa paistettavaan herkkuleivokseen. 


Ystäväsi Lilli on tehnyt kerrassaan mahtavia suklaamuffinsseja, jollaisia tahtoisit valmistaa myös itse. Muffinit ovat suussasulavan kuohkeita ja niissä on valtavia suklaarakeita siellä täällä. Jos poropeukalo-Lilli onnistui niiden valmistamisessa, niin mikset sinäkin? Tarkan reseptin sijaan Lilli antaa sinulle vain listan muffinssien sisältämistä ainesosista painojärjestyksessään, vähän kuin INCI-listan konsanaan. 

Lista näyttää melko simppeliltä ja tunnistatkin suurimman osan sen sisällöstä. On jauhoja ja sokeria, kaakaojauhetta ja kananmunia, maitoa ja suolaa ja vähän vaniljaa jne. jne.. Periaatteessahan homma onkin sillä selvä! Nämä raaka-aineet vaan järjestyksessään sekaisin ja uuniin ja kaboom - täydelliset muffinssit ovat valmiina. Ai ei? 

Valitettavasti pelkät ainesosat paljastavasta listasta ei mitenkään käy ilmi se, kuinka paljon eri aineita reseptissä on oikeasti käytetty, missä vaiheessa ne on lisätty, minkä laatuisia ne ovat eikä edes sitä, missä lämpötilassa muffinssit pitäisi lopulta paistaa. 

Puhumattakaan siitä, että osa listassa ilmoitetusta kaakaojauheesta ja sokerista kuuluu oikeasti Ecuadorista ostettuihin erikois-maitosuklaanappeihin, joiden valmistamiseen on käytetty vain sokeiden maki-apinoiden lypsämien pyhien vuohien maitoa, sekä Heidi-nimisten nunnien keräämiä ja lajinsa viimeisten kulta-herhiläisten pölyttämiä kaakaopapuja, joille on laulettu perinteisiä Inka-lauluja niiden kuivausprosessin ajan.

Mutta hei, mistä sinä olisit sen voinut tietää? Listassa luki vain "kaakao", koska valmistajaltan ei tarvitse ilmoittaa tuotteesta mitään sen tarkempaa informaatiota. Lilli muuten sai kyseiset suklaanapit tuliaiseksi tyttöystävältään, joka teki alueella vapaaehtoistyötä. Napit eivät siis suinkaan ole listassa nimellä "maagiset ja ainutlaatuiset suklaarakeet", vaan myös näiden ns. valmiiden tuotteiden ainesosat on pilkottu luettelomuotoon. 

Oikeastaan ainoa ilo tarkkaan erotellusta listasta on super-allergiselle kolmannelle ystävällenne Henrikille, joka on kuolettavan allerginen soijalesitiinille, jota niihin samaisiin suklaarakeisiin on valmistusvaiheessa sekoitettu. Harmi, että hän sai listan käsiinsä vasta syötyään kolme alkuperäistä muffinssia ja on tällä hetkellä matkalla sairaalaan anafylaktisen shokin kourissa.. Voi Henrik :/


Mutta miten on: Olettaisiko joku, että edes ammattikokki osaisi pelkän ainesosalistan perusteella kopioida alkuperäisen leivoksen? Toivottavasti ei.

INCI-listojen tulkitseminen on käytännössä samanlaista arpapeliä. Näet listaa lukemalla, mitä kaikkia yksittäisiä ainesosia paketin sisälle on sekoitettu, mutta avaamatta purkkia ja kokeilematta tuotetta käytännössä et oikeastaan voi tietää siitä mitään - ellet sitten ole itse vastannut sen tuotekehityksestä.

 

 


Mitä INCI-lista meille kertoo ja onko siitä hyötyä? 

 1. Tuotteen ainesosat painomääräisessä järjestyksessään.
  - Tästä voi olla hyötyä, jos etsit tuotetta jossa on mahdollisimman suuri tai pieni määrä tiettyä ainesosaa, jota et tahdo käyttää tai jolle olet allerginen. Minkään ainesosan tarkkaa määrää tai niiden suhteita ei kuitenkaan voi saada selville.

  Osa luetelluista raaka-aineista saattaa myös olla tunnetumpien raaka-aineiden johdannaisia, jolloin niiden tunnistaminen on vaikeampaa. 

   
 2. Onko tuotteessa käytetty yleisimmin allergisoivia hajusteita
  - 26 yleisimmin allergiaa aiheuttaviksi määriteltyä hajustetta täytyy merkitä INCI-listaan aina. Tällä hetkellä keskustelun alaisena on myös 82 muuta hajustetta, joiden merkitsemisestä tulevaisuudessa keskustellaan parhaillaan.

  Jos käytetty hajuste ei kuulu 26 eniten allergisoivaan, lukee listassa vain: Perfume

  Jos käytetty hajuste puolestaan on esim. eteerinen öljy, jonka pääasiallinen funktio ei kyseisessä seoksessa ole tuoksu, voi tuotetta myös markkinoida "hajusteettomana". Melko vänkää, vai mitä?

   
 3. Mitä väripigmenttejä värikosmetiikka sisältää
  - Tosin, saman tuotelinjan eri sävyjen pakkaukset voivat kaikki olla identtisiä, sillä pigmentit voi aina ilmaista ns. "may contain" -tyylillä, jolloin pakkauksessa luetellaan kaikki eri sävyissä käytetyt pigmentit. Simppeliä.

Kaikki se, mitä INCI-lista ei meille paljasta, on oikeastaan paljon mielenkiintoisempaa ja tärkeämpää lopputuloksen kannalta.

 


Mitä INCI-lista ei kerro?

 1. Kuinka puhtaita ainesosia tuotteessa on käytetty 
  - Kaksi tismalleen samoista ainesosista valmistettua tuotetta voivat erota toisistaan huomattavan paljon. Ainesosien laatu ja puhtaus ovat määreitä, joita et INCI-listan perusteella päätellä. Esimerkiksi luonnosta louhittujen mineraalien pieniä epäpuhtauksia, lähdevesissä luonnollisesti esiintyviä mineraaleja ym. ainesosia ei tarvitse ilmoittaa erikseen

   
 2. Missä muodossa lueteltu ainesosa on
  - Eriteltyjä ainesosia on saatavilla keskenään todella erilaisilla koostumuksilla, vaikka niiden nimi olisi tismalleen sama. Esimerkiksi dimethicone, eli näin kavereiden kesken ihan vaan polydimetyylisiloksaani, on yksi tunnetuimmista silikoneista, jonka moni teistäkin varmasti tunnistaa hoitoainepullojensa takaa. Se voi olla koostumukseltaan todella juoksevaa ja liukasta, tai paksua kuin liisteri. 

  Sama pätee myös erilaisiin pigmentteihin. Listaa lukemalla et koskaan näe, missä muodossa tai minkä kokoisia juuri tähän sekoitukseen käytetyt pigmentit ovat, onko ne päälystetty jollain toisella yhdisteellä tai kuinka laadukkaita ne ovat. 

   
 3. Kuinka tehokas tuote on
  - Usein käytetty argumentti on, että mitä korkeammalle ainesosa INCI-listaan on merkitty, sitä enemmän sillä on painoarvoa tuotteen tehon kannalta. Koska erilaiset ainesosat ovat eri vahvuisia ja ne reagoivat keskenään valmistajan suunnittelemalla tavalla, ei niiden määrällä periaatteessa ole mitään merkitystä.

  Toki, jos kahden INCI-listoiltaan lähes identtisen tuotteen ainoa ero on veden paikka joko ensimmäisenä tai viimeisenä mainittuna raaka-aineena, voidaan olettaa toisen tuotteen olevan hyvin nestemäinen ja toisen kiinteä (tai ei oikeastaan voida olettaa edes tätä, mutta ymmärtänette pointin :D).

  Esimerkiksi kemiallisessa kuorinnassa käytetyt hapot voivat olla erittäin tehokkaita ja vahvoja, mutta ne on silti lueteltu vasta ainesosalistan loppupuolella. Kun happo on sekoitettu oikeaan suhteeseen muiden ainesosien kanssa, on lopputuote turvallinen käyttää. Vastavuoroisesti tuote, jossa aktiivinen happo olisi listan ensimmäisenä, saattaisi polttaa ja tuhota ihon täydellisesti. Ei siis se määrä, vaan laatu ja kokonaisuus.

   
 4. Mitkä luetelluista raaka-aineista muodostavat uusia yhdisteitä
  - Tässä tullaan niihin muffinssin suklaarakeisiin. Suuri osa nykykosmetiikan innovaatioista pohjautuu uusien yhdisteiden luomiseen. Samoista lego-palikoista voi rakentaa monta erilaista lelua ja sama pätee myös kosmetiikkaan. Yksinään tietyllä tavalla käyttäytyvä raaka-aine saattaa juuri sinun tuotteessasi olla osa täysin toista yhdistettä, joka toimii aivan eri tavalla kuin luulit. 

  Useampi INCI-listassa täysin eri kohdalla lueteltu aine saattaa siis muodostaa juuri sen maagisen pinnan jättävän tai kosteutta hiljalleen vapauttavan yhdisteen, mutta ilman valmistajalta saatua varmistusta et voi mitenkään todistaa sitä itseksesi.Vaikka vannoutuneilla INCI-salapoliiseilla voi tämän paatoksen jälkeen olla melko tyhjä olo, tahdon loppuun sanoa muutaman positiivisen sanan. Sinun nimittäin ei tarvitse tai kannata heittää kirvestä kaivoon ja potkia seinää, koska olet yrittänyt kirjoittaa ja purkaa käyttämiesi tuotteiden ainesosia selkokieliseen muotoon (moni kun on varmasti tässä myös onnistunut) ja nyt typerä Sarvas menee ja vetää maton jalkojen alta kertaheitolla.

Jokainen uusi tiedonjyvä parantaa kokonaisuuden hahmottamista ja varsinkin ihonhoidon puolella tietyt perusraaka-aineet ovat hyvin selkeästi tunnistettavissa ja mitä paremmin osaat ja opit eri ainesosia tunnistamaan, sitä kriittisempi kuluttaja sinusta kouliutuu. Aina löytyy myös valmistajia, jotka tavaavat INCI-listat auki ja vääntävät eri vaikutukset rautalangasta hieman tämän postauksen tapaan ja luojalle (siis sen tuotteen) kiitos siitä! 

Varsinkin moni luonnonkosmetiikan käyttäjistä on hyvinkin perillä purkkiensa sisällöistä ja niiden kohdalla kokonaisuuden hahmottaminen onkin usein helpompaa. Ruusuvedet, freesiat ja avokadoöljyt ovat helpommin hahmotettavia asioita, kuin hektoriitti tai propyleenikarbonaatti, vai ovatko? :D Jokainen käyttämämme kosmetiikkatuote on kuitenkin aina sekoitus luonnollisia tai synteettisiä kemikaaleja, joiden sekoitussuhteita joku on tutkinut ja kehittänyt viikkojen, kuukausien tai jopa vuosien ajan. 

Jos siis tiedät pitäväsi shea-voita sisältävistä vartalorasvoista tai huomaat, että tiettyjä mineraaleja sisältävät meikkivoiteet saavat ihosi tukkoon, kannattaa ehdottomasti jatkossakin etsiä tai välttää tuttuja nimiä ainesosalistoista. 

Älä kuitenkaan hanki harmaita hiuksia INCI-ahdistuksesta, jos niiden sisältö ei kiinnosta sinua tippaakaan! 

EU:n alueella voimme melkein aina luottaa todella tiukkaan kosmetiikkalainsäädäntöön, eikä satojen purkkien yksityiskohtaisen tuotesisällön ulkoa opetteleminen ole tarpeellista - paitsi tietysti allergisia reaktioita aiheuttavien tai muulla tavalla kehoosi negatiivisesti vaikuttavien tuotteiden kohdalla.

 

 


Tutkitteko te tuotteiden INCI-listoja ostopäätöstä tehdessänne? Miksi näin?

Kommentit

Petra / Viilankantolupa (Ei varmistettu) http://viilankantolupa.bellablogit.fi

Ihana, helpottava artikkeli. Mä olen ainesosajutuissa luonnonlapsi ja luotan siihen, miltä tuote tuntuu. Ja kun se tuntukin on toisinaan kiinni mielialasta ja kuun asennosta, voin puhtain sydämin julistautua fiiliskäyttäjäksi. Toki ainesosatuntemus olisi yleisen kiinnostuksen kannalta hyödyksi, mutta kyllä mä koen tässä saaneeni synninpäästön. :)

MariaGlow (Ei varmistettu) http://dazzling-glow.blogspot.fi/

Kyllä luen INCIt läpi aina. Syynä on tosiaan akrylaattiallergia, joten mitään kosmetiikkaa en enää voi ostaa tutkimatta ensin INCI listaa. En usko olevani allerginen kaikillea mahdollisille akrylaattijohdannaisille, mutta koska en kuitenkaan varmuudella tiedä mitkä kaikki ovat niitä jotka allergisoivat, on pakko välttää kaikkia akrylaatteja. Tosin, sen verran olen huomannut, että esim glitterimuodossa oleva akrylaatti ei allergisoi, sillä se on "kiinteässä" muodossa. Sen sijaan esim. kasvovoiteessa oleva kalvonmuodostajana käytettävä akrylaatti aiheuttaa melko varmasti allergiaoireita. :/ Pääasia on kuitenkin, että itse tietää mitä listalta etsii. Muuten en kyllä ole asettanut rajoituksia INCI:n sisällölle :)

Katjakokko (Ei varmistettu) http://www.katjakokko.com

Hehe, yllätys yllätys, Kyllä Luen :) Vannoutuneena luonnonkosmetiikan käyttäjänä arvostan tietenkin luonnollisia raaka-aineita, mutta itselleni pelkkä sertifikaatti ei riitä tekemään tuotteesta omilla kriteereilläni hyvää, siksi tutkailen incejä. Pidän suurimmassa arvossa tuotteita, joissa ei ole käytetty turhia fillereitä, koostumusta muokkaavia aineita, vaan painopiste olisi itse asiassa, eli kasviöljyissä, -rasvoissa ja -uutteissa sekä kukkaisvesissä. Toki kaapista löytyy runsain mitoin myös tuotteita, joissa on panostettu enemmän tekniseen laatuun. Mielenkiintoinen on inci-maailma ja kyllä siihen aivan amatöörinä itse suhtautuu vaikka purnukoiden kanssa onkin tekemisissä päivittäin. Aina oppii uutta :) Itselläni on meneillään pikku DIY-kosmetiikkaprojekti, josta talven mittaan lisää blogissakin.

Luen vaikka en ihan täysin vielä kaikkea ymmärräkään. Minusta olisi  kivempi jos niitä inci-listoja olisi avattu pakkauksissa enemmänkin. Nyt herkistyneenä oon tavannut paljon muita joille on käynyt samoin, joten on ollut herättävää huomata, että kosmetiikalle herkistyminen on ihan yleistä. Olisi  kyllä oikeasti ihan kiva ettei niitä pahimpia myrkkyjä tungettaisi tuotteisiin kuluttajien tietämättä. Avoimuus olisi kiva juttu.

Olen siis yliherkistynyt useille/joillekin kemikaaleille (ja myös muutamille luonnollisille jutuille - luultavasti tuoksuille) ja vaikka en todellakaan tiedä kaikkia reaktioita aiheuttavia aineita on minulla muutama ohjenuora joilla vältän pahimmat kutinat ja ihottumat. Reaktiot ovat joka kerta pahempia, joten kauhulla odotan tulevaa. 

Sertifioitu luonnonkosmetiikka allergisoi kohdallani vain harvoin, joten vaikka en aina niin perillä incistä olekaan (yritän kokoajan opetella) niin siihen uskallan luottaa. Kokeilla täytyy kuitenkin myös luonnonkosmetiikankin kohdalla, olen saanut reaktioita myös luonnollisista tuotteista.

Shampoiden inci listat tarkastan läpi aina. Mikä tahansa paraben shampoissa ja hoitoaineissa aiheuttaa todella ärsyttävän syyhyn. Muutenkin pyrin myös hiustuotteissa (ellei sertifioitua tuotetta ole tarjolla) tarkastamaan, että hajusteita ja väriaineita olisi mahdollisimman vähän. Hajun pystyn kyllä tarkastamaan nuuhkasemallakin (herkistymistä lienee sekin, että tietyt tuoksut aiheuttaa heti hengitys vaikeuksia). Mun nenä haistaa nykyään kemikaalit kaukaa. Stokkan kemppariosastolla käynti on ihan tuskaa. 

Sitten mulla on se vimppa konsti. Mikäli inci listassa on joku todella hämärältä kuulostava nimi niin tuote jää kyllä kauppaan. Luotan siis myös intuitiooni.

alcoolise

Loistava artikkeli. Joissakin blogeissa on paljonkin perehdytty näihin listoihin ja olen aina mieittinyt että pitäisikö minun kosmetiikaan kuluttajana perehtyä inci listoihin ja tuntea kaikki tärkeät ainekset. Mutta kiitos näistä lohduttavista sanoista ja turvaudun edelleenkin tuotteiden testaukseen ennemmin kuin incien orjalliseen lukuun :)  Onneksi en ole allerginen millekkään niin purnukoita ei tarvitse syynätä niin tarkkaan. 

Päivi / Neiti Kameleontti (Ei varmistettu) http://www.misscameleon.blogspot.fi

Luulin joskus olevani ainoa, joka ei ymmärrä INCI-listoja, tai ole niistä superkiinnostunut. :D Minäkin käytän tuotteita aika fiilispohjalta. Silikoni saa minut edelleen varpailleni kasvojenhoito/meikkituotteissa, ja pesenkin kasvojani tavallista huolellisemmin käytettyäni esim. silikonista primeria. En tiedä onko asialla mitään merkitystä, mutta tämä on painunut mieleeni syvästi. :)
Hieno kirjoitus!

Virve Vee (Ei varmistettu) http://ostolakossa.com

Hyvä postaus! Minä luulin joskus ymmärtäneeni INCI-listoista jotain tunnistaessani yksittäisiä ainesosia, mutta nyt kun olen ihan oikeasti tutustunut niihin ja lukenut kemiaa ja päässyt formuloimaan tuotteita ja analysoimaan niiden ominaisuuksia ymmärrän, etten ole tiennyt mistään mitään ja on ihan mahdotonta vastata lukijoiden kysymykseen postauksesta, joka tiivistäisi "INCI-listat for dummies" -muotoon kaiken. Impossible enkä itsekään voisi ikinä olla oppimisessani edes läheskään valmis!

Iemeli (Ei varmistettu)

Hyvän postauksen olit kirjoittanut :) kävin lukemassa myös tuon tekstiin linkittämäsi kirjoituksen toisessa blogissa ja mieleeni juolahti tässä INCI listojen grillauksen yhteydessä, että notta ne eläinkokeet? Eläinkokeiden sietämätön keveys..? Yritin tässä pikaisesti katsastaa muutamia suomalaisia merkkejä, joita itse käytän tunnustautuen kotimaisuuden kannattajaksi , ja selvää merkintää heidän sivuiltaan en saanut etteivät käyttäisi elänkokeita. Heitä ei myöskään mainittu animalian ylläpitämällä listalla eläinkokeita käyttämättömistä merkeistä. Mieleeni siis juolahti, että millä tasolla sie ja muut bloggaajat tätä mietitte? ja onkohan aiheesta postailtu? :o tämä siis ihan savolaisella mielenkiinnolla, johon silloin tällöin tulee itse kiinnitettyä huomiota... (viimeksi kun näin kuvia tuosta siun rikkipoikkipuhki halittavasta karvaotuksesta, jonka voisin adoptoida.. :3) INCI listoista on kuitenkin jo kohistu ja sen voi jokainen kuitenkin miettiä maalaisjärjellä, notta onko se nyt Niiiiiin vaarallista pieniä määriä käyttää silikoneja, kun suuhun työnnetään kaikennäköistä päivittäin ruoan muodossa...

MariaGlow (Ei varmistettu) http://dazzling-glow.blogspot.fi/

Hei! Eläinkokeet kiellettiin EU:n alueella jo vuonna 2004. Valvontaa ei kuitenkaan ilmeisesti mitenkään suuressa mittakaavassa ole, ainakaan Animalian mukaan. Kuitenkin tuotteissahan saa käyttää entisiä ainesosia joita on testattu eläimillä aikoinaan. Lisää aiheesta löytyy esim. aniamalian sivuilta :) : http://www.animalia.fi/animalia-toimii/toimintakohteet/koe-el%C3%A4imet/...

nansk

En syynää, en oikeastaan ikinä. Fiilispohjalla mennään. Ei mua oikeastaan kiinnosta mitä iholleni laitan, jos ei niistä tule mitään ikäviä reaktioita. Mulle kun ei sano mitään juuri tuollaiset kemiallisten yhdisteiden nimet, ja kemia on muutenkin heikko lenkkini...

ppp92 (Ei varmistettu)

Hei.
Pakko antaa palautetta. Tykkään sun blogin sisällöstä tosi paljon, mutta sun kirjotustyyli ja blogin ulkoasu on jotenkin tosi raskas :/ Kun teksti menee vaakatasossa niin leveälle, että melkein pitää kääntää päätä 180 astetta kun yhden rivin lukee :D ok ei nyt ihan, mut melkeen. Ja yhden lauseen kappalejaot vaikuttaa myös paljon luettavuuteen. En tiedä olenko ainoa, mutta tämmönen häiritsee minua tosi paljon!

Tiire (Ei varmistettu)

Törmäsin vasta AppStoressa sovellukseen Cosmethics, joka lupaa tuotteen viivakoodin perusteella avata INCI-listan ja hälyttää jos siinä on jotain epäilyttävää. Itse olen sen verran noviisi tämän kosmetiikkakemian ja INCIen kanssa, etten pysty arvioimaan miten luotettavaa tietoa sovellus antaa esimerkiksi parabeeneista. Olisi kiva kuulla Saaran mielipide!

Mäkin meinasin tulla tästä mainitsemaan! Sen tiedän vaan, että kyseessä on suomalainen sovellus, mutta olis kyllä kiva saada varmaa tietoa sen toimivuudesta. :)

Ainut huono puoli siinä sovelluksesa on tosin se, että siinä on pakko kirjautua facebookiin, jos haluaa luoda niitä omia listoja allergeeneistä ja muista vältettävistä aineista. 

JennyHoo (Ei varmistettu)

Hei Saara! Olet joskus...kauan aikaa sitten, kirjoittanut listan ainesosista joita EI tulisi käyttää hoitaessaan hiustenpidennyksiä. Proteiinit yms. Otin silloin listan talteen ja käytin sitä raamattunani shamppoo ostoksilla. LISTA ON KADONNUT!! apuvaapuvaaapuva! Pystyisitkö siis tekemään jonkin sortin listan ainesosista, joita tulisi välttää hiustenpidennyksien kanssa? Tiedän, että korjaavia tuotteita ei saa käyttää, mutta listallasi oli monta nimeä eri proteiineille ja muille aineille, jotka pilaavat hiustenpidennykset. Niitä kun ei tällainen perus tallaaja millään muista. Suuuuurkiitokset jos jaksat sellaisen väkertää.

Tämmösestä postauksesta löytyy ainakin jotain ainesosia mainittuna, jos nyt ensihätään auttaisi: http://www.lily.fi/blogit/saara-sarvas/clip-pidennysten-kylmaksi-savytys :)

Raija Kara (Ei varmistettu)

Kiitos artikkelistasi.

Kirjoitit joitain perusasioita aiheesta, mutta melkoisesti enemmän faktaa on tarjolla tässä kosmetiikkaa koskevassa lainsäädännössä kenen tahansa käyttöön. Lisäisin INCI tietouspakettiisi siis tässä pienen näytteen siitä muusta tiedosta. Olen hius- ja kauneudenhoitoalan ammatillinen opettaja ja kouluttanut kosmetiikan ainesosaluettelotuntemusta vuodesta 1997.

INCIN AVULLA VOI SAADA SELVILLE:
miten yksittäinen ainesosa vaikuttaa
miten kokonainen tuote toimii
miten tuote EI TOIMI
miten tuotteen vaikutukset eroavat toisesta tuotteesta
sisältääkö tuote asiakkaalle tai itselle allergiaa aiheuttavan ainesosan
kuuluuko tuote varmasti johonkin tiettyyn tuoteryhmään
sisältääkö tuote hajua tuottavia ainesosia, vaikka tuotteesta ei löydykään parfum ainesosaryhmää
INCIN AVULLA EI VOI SAADA SELVILLE:
sisältääkö toinen tuote enemmän jotain ainesosaa kuin toinen
sisältääkö tuote ainesosia, jotka ovat mahdollisesti vain luontoperäisiä

Lisäksi lainsäädäntö määrittelee ne vaikutukset, mitä kosmetiikalla voi/saa olla ihoon ja hiukseen:
HIOVA
IMEVÄ
HILSETTÄ KONTROLLOIVA
ANTIMIKROBINEN
HIKOILUA VÄHENTÄVÄ (antiperspirantti)
PLAKIN MUODOSTUMISTA VÄHENTÄVÄ
TALIN ERITTYMISEN HAITTOJA ESTÄVÄ
SÄHKÖISYYTTÄ VÄHENTÄVÄ
VAALENTAVA
PUHDISTAVA
KOSMEETTINEN VÄRIAINE
HAJUA PEITTÄVÄ (deodorantti)
DEPILOIVA
HIUSTA SELVITTÄVÄ
PEHMENTÄVÄ
EMULGOIVA
KALVONMUODOSTAJA
HIUSTA VÄRJÄÄVÄ
HIUSTA KIINNITTÄVÄ
HIUSTA KIHARTAVA TAI SUORISTAVA
KOSTEUTTAVA
KERATOLYYTTI
HAPETTAVA
PELKISTÄVÄ
RASVOITTAVA
SILOTTAVA (eli saa pinnan näyttämään sileämmältä)
LIUOTIN
PINTA-AKTIIVINEN (eli pesevä)
IHOA RUSKETTAVA
UV –SÄTEILYLTÄ SUOJAAVA
PUSKUROIVA (hapot ja emäkset)
On siis helppo arvioida markkinointilauseita vertaamalla sitä tähän listaan. Jos tuotetta myydään jollain muulla argumentilla, myyntilupaus ei pidä paikkaansa, sillä nämä vaikutukset kosmetiikan raaka-ainevalmistajat ovat tieteellisesti todistaneet olevan olemassa.

Tässä siis VAIN RAAPAISU siitä, mitä faktaa kosmetiikan lainsäädännön eri osat tuottavat kosmetiikka ammattilaiselle sekä kosmetiikan kuluttajalle. Jos kiinnostusta on enemmän voi ammattilainen suorittaa Kosmetiikan Ajokortin ja kuluttaja Kuluttajan kosmetiikka-ajokortin. Raija Kara Eduxes Oy.

mmaija (Ei varmistettu)

Kiinnostava postaus! Hieman tähän liittyen aina mietin että kuinka puhtaita ja hyviä luonnonkosmetiikkatuotteet oikeasti ovat.. Erilaisia "virallisia" sertifikaattejahan ei kontrolloida samanlailla kuin esim ruoan kyseessä ollessa. Jos tiedät jotain hieman edullisempia luonnonkosmetiikkamerkkejä, olisi mielenkiintoista saada juttua niistä! Ostin tänään juuri Lumenen Natural Code meikkejä. En tosiaan usko että ne ovat täysiä luonnontuotteita (luki vain esim. parabeenitön), mutta ehkä se on kuitenkin vähän parempi valinta kuin normaali. Olisikohan jotain vastaavia olemassa?

rrrrr (Ei varmistettu)

Tietenkin on hyvä tietää mitä kosmetiikka sisältää, mutta mitä mieltä olet eläinkokeista? Moni tunnettu ja suuri brändi valitettavasti testaa eläimillä.

NAL (Ei varmistettu)

Hei, missä sä oot opiskellu? Onks sulla joku meikkaajan/maskeeraajan koulutus? yritin ettiä mut en löytäny :D

vjk (Ei varmistettu)

Kyllä noita INCI -listoja tulee luettua, varsinkin kun etsii tiettyjä ainesosia. Supersyvällisesti en ole jaksanut perehtyä, mutta tiedän ainakin mitä välttää esim. hiustuotteissa omalla kohdallani. Ostin tuossa juuri taannoin kosteutussuihkeen hiuksille lukematta INCIä ja virhehän se oli :p Listan alkupäässä kun oli arganöljy, mitä ei missään nimessä voi tähän päähän laittaa. Syytän kiirettä ja messutarjouksia sopimattoman tuotteen päätymisestä ostoskärryyn, normaalisti tuote olisi jäänyt ostamatta sisällön perusteella. Brightest Bulb in the Box on ollut lemppariblogini näiden asioiden tiimoilta, mutta se on valitettavasti ollut hiljainen viimeiset kuukaudet.

Seregi
Sekaisin Seregistä

Asian vierestä. Sä tykkäät yksisarvisista? Tuli siis sut mieleen: http://www.atheistmemebase.com/wp-content/uploads/2014/10/159-Know-Your-Bible-650x620.jpg

Tiina - Fanni ja Kaneli (Ei varmistettu) http://www.maku.fi/blogit/fanni-kaneli

Hyvä kirjoitus, Saara! Yksi mobiiliaplikaatio tuli mieleen tähän liittyen http://www.cosmethics.com/ jonka avulla voi tulkita ainesosalistauksia helpommin. En ole testannut, mutta ehdottomasti mielenkiintoisen kuuloinen!

kivipuuteri (Ei varmistettu) http://kivipuuteri.blogspot.fi/

Todella hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus. Lisäsi omaa tietouttani reilusti :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Homous johtuu demoneista.

hako (Ei varmistettu)

Lueskelen inci -listoja lähinnä uteliaisuudesta ja siksi, että jotkut hajusteet aiheuttavat yliherkkyyttä. Tosin tuon yliherkkyyden suhteen ostaminen on silkkaa arpapeliä, sillä kaikista hajustetuista tuotteista en saa kutinaa/ihottumaa ja luonnonkosmetiikan hajusteista en lainkaan. Varmuuden vuoksi oon päätynyt sille linjalle, että shampoot ja pyykinpesuaine aina hajusteettomana ja muut mielellään hajusteettomana tai sillai, et se "fragrence"/"parfym" olis siellä inci -listan loppupäässä.

Näppylöivän sekaihon vuoksi puolestaan diggailen, jos inci -listassa lukee salisyylihappo. :)

Silmätumpeenheti (Ei varmistettu)

Kyllä mä siti incilistaa katselen, en kaikkea todellakaan ymmärrä, mutta välttelen sitruunaa allergian takia. Yleensä pyrin katsomaan että lista on vähäinen. Myöskään tähän testaa käteen allergisoitko tuotteelle menetelmään en luota. Ei allergisoinut tuote kädessä mutta naamassa kylläkin. Oh nice.

Tuulia9 (Ei varmistettu)

Luen kyllä inci-listat mutta en mitenkään yritä ymmärtää tuotesisältöä kokonaan. Välttelee sodium lauryl sulfates suihkugeeleissä, paraffinium liquid huulirasvoissa ja hoitoaineesta tarkistan monesko on silikoni listassa. Tämä kaikki siksi että tuo sls kuivattaa ihoani älyttömästi, mineraalikabinetti taas ei kosteuta huulia ja hoitoaineessa liika silikoni lässäyttää minun tiukkana. Muut saa kyllä tehdä mitä vaan. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.