Kannattaisiko sinun ryhtyä maskeeraajaksi?

Saara Sarvas

Olen aikamoinen ammattien sekamelska ja olen seitsenvuotisen yrittäjän urani aikana todella käyttänyt hyödykseni toimialaani: kaikki muu laillinen liiketoiminta. Blogin mukana eläneet ovat olleet aika tiukasti mukana kaikissa käänteissä. Bodypaintingin ja maskeerauksen sävyttämästä lifestyle-blogista "ammattimaiseen" kauneusbloggaamiseen siirtyminen ei mennyt ihan kivuttomasti. Tai ainakaan se ei vaikuta siltä ensimmäisiä Lily-postauksia selaillessani :D

Mitä tahansa muualla elämässäni onkaan tapahtunut, on yksi ammateistani aina ollut se kaikista rakkain. Maskeeraus. 

Ensimmäiset meikkausmuistoni ulottuvat aikaan ennen kouluikää. Äiti kipaisi joskus mökkireissulla hakemassa kaupasta eväitä ja minä jäin autoon uuden leikkimeikkipalettini kanssa. Talkkia ja kirkkaita pinkin ja turkoosin pigmenttejä - vaikutteita jotka näkyvät töissäni vielä tänä päivänä. Jos tuohon aikaan olisi käytetty instagramia (oh man, se olisi siistiä!!), olisi äitini viimeistään tässä vaiheessa postannut ensimmäisen kuvan omalle tililleen.

No, suora leikkaus tuon auton takapenkiltä nykyhetkeen hyppää melko monen käännekohdan yli, mutta loput voitte lukea blogeja selaamalla.. Tiedän, että tätä tekstiä lukee moni alan ammattilainen, opiskelija ja salaa meikkisutien tupsuttelusta haaveileva nuori. Ajattelinkin avata omia näkemyksiäni tästä itselleni rakkaasta alasta. Pahoittelen jo etukäteen mahdollisia ajatus- ja asiavirheitä, niitä varten lupaan olla aktiivisesti paikalla kommenttiboksin puolella! 

Tahtoisin todella mielelläni kuulla myös muiden näkemyksiä aiheesta.

 

Palkkaus 

Raha. Se kiinnostaa aina kaikkia, eikä mikään ihme! Me maskeeraajat emme ole sitä kaikista järjestäytyneintä porukkaa, vaikka sekin on koko ajan paranemaan päin. Jos projektissa on jokin kohta, josta voidaan karsia, se on useimmiten maskeeraus.. Olen itse tehnyt tiukan linjan siitä, millaisilla palkkioilla työskentelen. Laskelmat on pohjustettu työn määrään, laatuun, veroihin, vakuutuksiin ja muihin maksuihin, työn kestoon, jatkokäyttöön ja etukäteivalmisteluihin yms.

Heitän nyt ilmoille suurpiirteisiä hintoja, jotka vaihtelevat satavarmasti niin ammattilaisen, kaupungin kuin palvelunkin perusteella. Hintoihin lasketaan useimmiten päälle vielä alv 24%.

 • Puolikkaan päivän (alle 4h) maskeeraus 250-350€
 • kokonainen päivä 400-500€ (+ mahdolliset materiaalikulut, jos kyseessä erikoistapaus )
 • Morsiuskampaukset koemeikillä ja -kampauksella, 150-280€ (riippuu hiusten pituudesta, juhlapaikan sijainnista, koekampauksen kestosta jne.)
 • Juhlameikki ja -kampaus 80-180€
 • Erilaisten töiden suunnittelu, koulutukset, useamman hengen keikat yms. erityistapaukset hinnoitellaan yleensä erikseen, sillä niiden hinta on täysin yksilöllinen. 

Näiden perushintojen lisäksi voit pohtia, kuinka paljon palkkaa sinun tarvitsisi vähintään tienata kuukaudessa ja kuinka monta keikkaa tämä vaatisi? Entäs sitten, kun sairastut? Vakuutusyhtiöltä ja kelasta tipahtava 30€ / päivä ei lämmitä, jos käsi katkeaa, allergisoidut tai jännetupentulehdus pamahtaa krooniseksi. Nämä ovat kaikki asioita, jotka kannattaa miettiä läpi mahdollisien riskitekijöiden huomioimiseksi!

Töitä ei välttämättä ole viikon jokaiselle päivälle, ne voivat alkaa klo 04:30 tai loppua vasta siihen aikaan. Olet todennäköisesti töissä suurimman osan juhlapyhistä, koska silloin on eniten töitä ja olet todennäköisesti se, jonka työaikaa ihmiset arvostavat vähiten.. Äh, oli vissiin vähän patoumia :D Oikeasti tässä hommassa on paljon enemmän positiivisia puolia! 

Toisaalta nimittäin saat rahaa melko siistillä tavalla ja näät konkreettisesti työsi jäljen. Ei ole mitään upeampaa, kuin nähdä morsian joka rakastuu omaan peilikuvaansa niin, että häntä alkaa itkettää. Työaikasi ovat täysin itsestäsi riippuvaiset ja sama pätee työkavereihisi. Työyhteisönsä voi valita ja töille voi myös sanoa ei. Tällaisissa tapauksissa tosin kannattaa kerätä muutaman hengen porukka, jonka kesken välitätte keikkoja toisillenne! 
 

 

Kustannukset

Meikkaajaksi tai maskeeraajaksi ei periaatteessa vaadita koulutusta. Painotan nyt vahvasti sanaa periaatteessa, sillä menestyäkseen täysin itseoppineena, joutuu tekemään vähintään saman verran jalkatyötä ja treeniä - harjoittelu- ja assaripaikkojen hankkiminen on melko vaikeaa ja ilmaista työtä pitää tehdä verrattain kauan, ennen kuin oikeat palkkavirrat alkavat olla säännöllisiä. Jokaisen tie on erilainen ja kuten jokainen meistä tietää, ei tarvitse olla koulutettu muusikko luodakseen upeita taideteoksia.

Koulutusta alalle tarjotaan ympäri Suomea ja maailmaa äärettömän laajasti. Suomen kokoisessa maassa maskiammattilaisilta toivotaan usein myös taitoa muotoilla hiuksia ja ehostaa kynsiä, joten myös näille taidoille on varattu osansa monen oppilaitoksen koulutussuunnitelmassa. Puhutaan tästä kuitenkin tuonnempana. Koulutus ja erilaiset täydennyskoulutukset voivat joka tapauksessa kustantaa mitä tahansa 1000 - 10 000€ väliltä. Haitari on siis melkoinen ja siinä näkyy usein koulun sijainti ja sen historia, sekä opetuksen laatu. Helsingin alueella on kourallinen arvostettuja maskikouluja, mutta kerron teille nyt pienen salaisuuden..

Hyvien suositusten lisäksi kannattaa keskittyä siihen, mikä kouluista tuntuu sinulle oikealta. Jokaisessa koulussa oppimisesta suurimmassa vastuussa on opiskelija itse. Kukaan ei voi tulla pitämään kädestä kiinni ja opettamaan banaanivarjostusta viittä kertaa peräkkäin. Virheitä saa ja pitää tehdä, sen takia siellä koulussa ollaan! Kokeile mieluummin rohkeasti ja pyyhi pois, kuin säästele nyt ja tuijota peloissasi ensimmäistä oikeaa asiakastasi joka tahtoo vahvan vinon silmämeikin. 

Kun tutkinto on kädessä, on aika alkaa hommata pätäkkää. Palkan nostaminen verokortilla on useimmiten mahdollista pitkäänkin, mutta muita mahdollisuuksia aloittelijalle ovat esimerkksi tuotepalkat. Tällöin tuotanto ostaa maskeeraajan tarvitsemia maskituotteita, jotka tekijä saa keikan jälkeen omaan pakkiinsa. Siinä vaiheessa kun osaaminen on niillä tasoilla, että työtä riittäisi useammallekin päivälle viikossa, on useimmiten edessä firman perustaminen.

Yhden hengen toiminimen kustannuksiin kuuluu kuukausittain ainakin: yrittäjän eläkevakuutus, vakuutus (voi maksaa kerran vuodessa tai erissä), materiaalikulut (10-1000€), matkakulut, kirjanpitokulut ja vapaa-aika. 

Parhaassa tapauksessa voin tällä hetkellä tienata viikon aikana 5000€, mutta se korreloituu suoraan ko. projektien taustavalmisteluihin, useisiin työpäiviin ja siihen, että siitä summasta pitää maksaa kaikki verot, maksut ja vuokrat. Puhumattakaan siitä, etten todellakaan voi tietää elämästäni juuri mitään muutaman kuukauden päähän.

 

Yhteisö

Suomessa on maskeeraajia lopulta melkoinen lauma ja yllättäviltä henkilöiltä löytyy taustaltaan erilaisia kauneusalan tutkintoja. Olen itse ollut koko urani ajan omanlaiseni itsenäinen susi, mutta olen törmännyt näiden vuosien aikana valtavaan määrään ihanan intohimoisia ja ammattiaitoisia ihmisiä, joita saan kutsua kollegoiksi ja ystäviksi.

Viimeisin etappini tällä yhteisöllistymisreissullani oli Suomen Maskeeraajat RY:n jäseneksi hakeminen ja yhdistyksen hallituspaikan hyväksyminen. Minulla ei yksinkertaisesti ollut vielä tarpeeksi tekemistä :D

Käytännössä maskeeraajat ovat sosiaalisia, taiteellisia, itsenäisiä ja todella kekseliäitä tyyppejä, jotka auttavat toisiaan ongelmatilanteiden edessä. Keskustelujen myötä olen oppinut, että kaikki meistä epäilevät omia taitojaan ja haikailevat omaan työskentelyynsä jotain pientä terää, joka tekee kollegan työstä jollain tapaa omaa ihanamman.

Hiljaa ja varmasti me ammattikuntana yhdistymme ja todistamme vuosi toisensa jälkeen, että maskeeraus on enemmän kuin pientä puuterivipan tuputtelua. Maskeeraus on yhtä tärkeä osa produktioita, kuin musiikki, rekvisiitta tai lavastus. Huonon maskeerauksen pistää merkille aina, mutta erityislaatuisen upeita tajuaa ihmetellä vasta jälkikäteen. Parhaimmillaan maski istuu hahmoon niin, että valmista työtä katsellessa tuntuu, kuin meikin alle kadonnutta näyttelijää ei edes olisi olemassa.

 

Eri maskigenret

Yksi pieni ongelma Suomen kokoisessa maassa on se, että jokaisen pitää olla jonkinsorttinen jokapaikanhöylä. Jokaisella eri maskigenrellä on omia tunnettuja hahmojaan, jotka nostetaan erilaisissa yhteyksissä myös vahvasti kuluttajan tietoisuuteen. Ellen vuoden meikkitaiteilija Anu Levy, kauneus-ope nro. 1 Mariela Sarkima, kulttihahmot Raili Hulkkonen ja Riitta Vaara, tai vaikka bloggaajakaverisi Sape.

Erilaisia suuntia omalle uralle voi hakea kiinnostusten kohteiden tai oman käsialan perusteella. Vahvat teatteri- ja oopperamaskit, olemattomat ja silti niin avantgardet muotimeikit, musiikkialan starat, todellista luovuutta vaativat erikoisefektimaskit, julkkisten punaisen maton salaisuudet vai morsiamien kuultavat ja epätodelliset kasvot. Minulle vastaus on joka viikko jotain erilaista!

Uskon vahvasti, että hiljalleen alkaa olla normaalia se, että ihmiset hyppivät ammateista toisiin nykyistä vapaammin. Viraali-ilmiöiden ansiosta ihmisen elämä voi muuttua yhden videon tai kissakuvan myötä, eikä nykymaailmassa ole tapana sanoa ei, kun onnenpotku hieroo itseään naamaasi :)

Tee siis juuri sellainen päätös, joka miellyttää sinua! Kokeile ensin kaikkea, mutta älä koe morkkista, jos haluat keskittyä vain tiettyihin osa-alueisiin. Voin kyllä kertoa, etten ole missään kokenut samanlaisia adrenaliinivyöryjä, kuin upeissa kuvauslokaatioissa musiikkivideokuvausten taustanauhan pauhatessa kormiahuumaavasti ja ilotulitteiden räjähdellessä samaan aikaan kun öljytyt ihmiset bailaavat ja nauravat.

I've seen some things man...

Kansainvälisyys

Kuten niin monessa muussakin asiassa, on Suomi erityislaatuinen maa myös maskeeraajan silmissä. Suomi on yksi harvoista maista, joissa maskeeraajille on oma ammattitutkintonsa. Kyllä vain! Teatterialan ammattitutkinto, eli maskeeraajan pätevyys, on näyttötutkinnolla suoritettava titteli. Tällainen valtion tukema tutkinto on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. Suomessa maskeeraaja on vakavasti otettava ammatti, ei pelkästään jokin väliaikainen hätävaratyö.

Suomesta voi tietysti myös ponnistaa ulkomaille. Moni lähtee ensin täydentämään koulutustaan, tai sopii etukäteen paikallisten tuttujensa kanssa kontakteista ja mahdollisuuksista kohteessa. Myös pistomaiset reissut ulkomaille ovat mahdollisia, kuten suomalaisten ammattilaisten Miika Kemppaisen, Sanni Syd ja Pia Hiltunen ovat todistaneet. He lentävät muutaman kerran vuodessa työskentelemään muotiviikkojen kulisseissa, mutta pitävät toistaiseksi majaansa Suomessa.

Toinen tapa on kilpailla kansainvälisesti. Tuoreimpana esimerkkinä Bodypaintingin maailmanmestaruuden voittanut Riina Laine, joka on ensi vuonna osana lahjakkaiden kouluttajien ryhmää, joka jakaa taitoaan eteenpäin kansainvälisillä workshopeilla.

Kokonaisuutena voin vain sanoa, etten heti keksi ammattia, jossa saa olla samaan aikaan niin luova, nörtti, tarkka, sotkuinen, yksisarvinen ja intohimoinen. Ainoa joka tulee edes lähelle, on uusin rakkauteni radiojuontaminen, mutta siitä voidaankin puhua sitten ihan toisella kerralla :D

Suosittelen ehdottomasti kaikkia sitä palavasti haluavia hankkimaan maskeeraajan koulutuksen. Ainoa neuvoni on, että odottakaa kunnes olette täysi-ikäisiä. Vaikka rakastin kampaajaopintojani 16-vuotiaana, olen myöhemmin tajunnut, että olisin muutaman vuoden vanhempana ottanut opinnoista niiiin paljon enemmän irti.

En sano, etteikö nuorempanakin maskeeraajaksi opiskeleminen onnistuisi varmasti mallikkaasti, mutta siihen tarvitaan itsevarmuutta ja tahtoa. 


Mitä ajatuksia tämä herättää muissa maskeeraajissa?

Kommentit

Petra / Viilankantolupa (Ei varmistettu) http://viilankantolupa.bellablogit.fi

Arvostan. Avaan nyt suuni, vaikken huhuiltuun kohderyhmään kuulukaan. Arvostan erityisesti sitä, että löit pöytään puhtaita numeroita siitä, mitä oma työ saa maksaa. Tällaisen alan pahin termiitti on tiukassa pesivä alennuskuoriainen. Viisas vanhempi kollega opetti mut aikoinaan siihen, että omasta työstä ei anneta alennusta, ellei ole itse mokannut. Työ on taito, jonka arvostus on suorassa suhteessa siihen, miten käsittelet oman kätesi jälkeä ja siitä perittyä hintaa. Myös tuo tulevaisuuden näkymien mittapuu on oiva huomio nostettavaksi pöydälle. Diggaan sun meiningistä ja tän blogin kautta suodusta kurkistusikkunasta päivä päivältä enemmän. Sen glitterisen höpösarven alla on aika pirun kova ammattilaisluu. <3

Saara S.
Saara Sarvas

Joo, alennuskuoriainen on paha! 

Myös oman virheen myöntäminen on iso osa ammattilaisuutta. Useimiten sovin jo etukäteen vaikeiden tilanteiden kohdalla (lähinnä hiustyöt), että asiakas ymmärtää hiuksiensa kuntoon liittyvät riskit :D Ja jos homma ei mene putkeen, asiakas maksaa vain materiaalikulut.

Ja mukava kuulla, samat sanat ja hei, alan petailla sun yökyläsänkyä. Paras tulla pian, tai Soko ehtii merkata sen omakseen :*

Ewel (Ei varmistettu) http://ewelsworldofmetalandkittens.blogspot.fi/

Jes, oon odottanut tällaista postausta jo pitkään! Täällä siis 18v savolainen maskeeraajan ammatista haaveileva tyttönen. Oon pohtinut juuri noita samoja asioita (työajat/työn säännöllisyys, arvaamattomuus, palkkatilanne jne.) mutta oon kyllä edelleen sitä mieltä että koska kyseessä on harrastus joka on todella lähellä sydäntä ja josta haluaisin itselleni myös ammatin, niin vaikka vähän epävarmalta vaikuttaakin niin haluan ehdottomasti päästä kokeilemaan. Paljon hyödyllistä ja mieltäni rauhoittavaa informaatiota tässä postauksessa, kiitos! :D Ainoa ongelma on tosiaan mulla enää koulutuspaikan löytäminen. Tähän mennessä oon kuitenkin täysin itseoppinut ja teen myös tilauksesta esim. kavereille meikkejä, nail artia ja kampauksia. Erityisesti viime kevättalvella vanhojentanssipäivä oli tosi kiireinen aamulla kun meikkasin kolme ystävääni, mutta kyllä sen jälkeen tuli niin tyytyväinen fiilis kun kaverit olivat kiitollisia että uskon tämän alan olevan se oikea :) Pidän myös kauneudenhoitoa ja vähän muutakin sekalaista käsittelevää blogia tällä hetkellä englanniksi.

Saara S.
Saara Sarvas

Ihanaa kuulla, että sait postauksesta vastauksia kysymyksiisi1

Sanon sellaisen neuvon, että opi päästämään irti epäilyksistä. Jokaisesta meikkauskerrasta oppii jotain, siis edelleen näin seitsemän ammatissa vietetyn vuoden jälkeen. Toivon, että tämä pätee myös muihin kollegoihini :D

Käynpä selailemassa blogiasi kun saan kommenttivyöryn taltutettua ^_^

Vierailija (Ei varmistettu)

Siis minun pitää sanoa kiitos sinulle Saara! Olen yhdeksäsluokkalainen uravalintaa pohtiva nuori ja olen kiitollinen että annoit realistisen kuvan maskeeraajan työstä. Meikkaus ja maskeeraus ovat lähellä sydäntäni. Kuitenkin tällä hetkellä olen kallistumassa aivan muulle linjalle, mutta tämä postaus sai minut kaipaamaan maskeeraajan työtä. Ainut mielestäni työn huono puoli on epäsäännöllisyys ja epävarmuus tulevasta. Mutta kokonaisuudessaan ihana postaus! :) tuli tarpeeseen... ;)

Saara S.
Saara Sarvas

Ihanaa kuulla, että sait tästä jotain uusia ajatuksia aiheen tiimoilta! Mä olin ysiluokalla aivan varma, että lähden ensin ilmaisutaidon lukioon tai johonkin vastaavaan kouluun ja sen jälkeen yksityiseen kampaajakouluun. Toisin kävi, kun tajusin että lukion ja amiksen voi melko vaivattomasti suorittaa rinta rinnan. Eipä sillä kauheasti väliä nykymaailmassa ole, kun amistutkinnolla voi hakea korkeakouluihin ihan samaan tapaan.

Kohta joku tulee varmaan kertomaan, että amis on tosi leimaava sana :B No, leimaan itseni samalla!

Kyllästynyt (Ei varmistettu)

Nyt kyllä osui ja upposi! Tämä postauksesi oli kuin merkki jostain korkeammalta :)
Juuri tänään ajaessani kotiin töistä (toimistotyöstä johon olen niiiin kurkkuani myöten täynnä), ajattelin että pitäisikö repäistä, irtisanoutua ja käydä meikkaaja/maskeerajakoulu, josta olen haaveillut aina!! Ja kun tulin kotiin, oli tämän postauksesi ensimmäisenä bloglovinissa!!
Jokin silti pidättelee, toki koulukin maksaa mutta eniten mietityttää se, että mitä sitten kun olen koulun käynyt; uskotko että alalla riittää töitä? Pakko vielä mainita että ihailen sinua ja uraasi!

Saara S.
Saara Sarvas

Meant to be!!! 

Alalla on paljon tekijöitä, mutta kyllä täällä aina löytyy tilaa aloitekykyisille, luotettaville ja teknisesti taitaville tekijöille. Maskeeraajat ovat monesti sellaisia jokapaikanhöyliä, että me katoamme alalta joskus yhtä nopeasti, kuin sinne päädyimmekin :D Osa päätyy lehtitalojen visualisteiksi, mainostoimistoihin tai muihin vastaaviin visuaalista luovuutta vaativiin tehtäviin. Jos sinulla on hyvä silmä yhteen juttuun, siitä voi usein ammentaa myös muihin elämänalueisiin ;)

Än (Ei varmistettu)

Raha-asioista vielä sen verran, että palkasta/palkkiosta tilitetään valtiolle Alv (24%) sekä maksetaan tietysti ennakkoverot, jos siis työskentelee yrittäjänä. :) Hyvä kirjanpitäjä on kullan arvoinen asia, ja itse koen jokseenkin helpottavana että saan sysättyä kuitti ja numeroasiat jollekin joka ne oikeasti hallitsee.

Saara S.
Saara Sarvas

Kyllä kyllä, juuri näin! Olen aiemmissa postauksissa ylistänytkin kirjanpitäjääni, joka on kuin rakas mutta kaukainen perheenjäsen, jonka luokse luikin välillä häntä koipien välissä :D

Silkkitassu

Harvemmin me kirjanpitäjät kuullaan kiitosta. Ollaan se välttämätön paha, joille pitää vähäisistä rahoista maksaa. :) Tässä ammatissa ne parhaimmat jutut on just kaikki erilaiset persoonat joita tapaa ja se, että näkee hyvin erilaisia yrityksiä! Itse olen miettinyt alan vaihtoa, mutta varmasta tulosta on niin hankala lähteä tyhjän päälle. Taiteellisempi ura nimittäin on täälläkin mietinnässä.

Dulle (Ei varmistettu)

Nostan hattua! Eläisin nykyisillä menoillani 5kk tuolla esimerkkiviikon 5000 eurolla (olettaen että siitä jää puolet käteen), joten mielestäni tuollaista rahasummaa on turha yrittää perustella minkäänlaisilla työtunneilla, koska se on yksinkertaisesti ihan järjetön määrä rahaa vaikka ei sen jälkeen loppukuusta töitä riittäisikään. Sehän tekee melkein 30€/h vaikka tekisi töitä 24/7 sen viikon ajan. Mutta mahtavaa kuulla, että Suomessa vielä jollain alalla tienaakin, ainakin pääkaupunkiseudulla!

Saara S.
Saara Sarvas

Heh, aivan pakko nyt hieman laajentaa tuota esimerkkiviikkoa, joka oli tarkoitettu kärjistykseksi. Summa kuvaa kokonaisuutta yhden viikon aikana tapahtuvista, mutta toisiinsa liittymättömistä työtilauksista, joita on saatettu valmistella useita kuukausia.

Esim. 

 • Useamman juttusarjan kokonaisuuden deadline ja palautus tapahtuvat ajallaan ja kuittaan noin 40 työtunnin palkan kerralla. Tähän sisältyy useampi kuvauspäivä, lukuisia sähköpostirumbia sekä valmiiden tekstien pallottelua tuottajan ja copyn välillä.
   
 • Blogin usean kuukauden yhteistyö päättyy ja laskutan koko summan kerralla.
   
 • Käyn töissä tapahtumassa, jonka maskitiimin olen koordinoinut hoitamaan tapahtumassa esiintyvien henkilöiden ehostuksen. Lookkien suunnittelussa ja sponsoreiden keräämisessä on kulunut useampi viikko ja käyn tekemässä keikan samalla kun olen väliaikaisesti maissa laivakeikkakiertueen aikana.
   
 • Keikkakiertue laivalla päättyy ja voin laskea siellä sisään tehdyt tunnit ja laskuttaa levy-yhtiötä.
   
 • Muutenkin täyden viikon päätteeksi tuttu soittaa ja panikoi katastrofitilassa olevia hiuksiaan. Päätän uhratava tavallisesti vapaana pitämäni päivän, koska edelliset viikot ovat olleet rauhallisempia. Värjäämme, leikkaamme ja pidennämme hiuksia netflixin pauhatessa taustalla ja kirjoitan päivän päätteeksi ystäväni firmalle laskun hiusten käsittelystä.

Tällaisia viikkoja on olemassa ja silloin kerätään kasaan useamman kuukauden töiden hedelmät. Silloin edellisestä "satokaudesta" voi olla kulunut jo pidempään ja päivittäiset ruoat ostetaan satunnaisten lehtikeikkojen ja yksityishenkilöiden maskeilla, jotka ovat usein niitä kaikista rennoimpia työtilanteita.

Tervetuloa siis vaan mukaan, toivon että sinusta tulee ensimmäinen pöyristyttävän rikas suomalaiskampaaja tai -maskeeraaja :)

.Jenna. (Ei varmistettu)

Ihana Saara! Ekaa kertaa olen kommentoimassa, joskin lukenut iät ja ajat sun blogeja! Olet kyllä todellinen inspiraatio ja suunnannäyttäjä kaikille alalle halajaville - ja pakko tunnustaa, että sun Tiptoes-blogi oli aikoinaan sellainen, mikä innosti ja potki minutkin eteenpäin opiskelemaan meikkaajaksi :) Samoja hommia puuhastelen edelleen "päätyön" ohessa. Kiitos mahtavasta blogista ! :)
P.s. Lisää Sokoa kehiin myös! (aihe jota ei koskaan käsitellä liikaa)

Saara S.
Saara Sarvas

Voi vitsi miten ihanaa!!! Aina, kun tulee epäilyksen hetkiä siitä, kannattaako täällä näpyttää ja säätää näin monen vuoden jälkeen, osuu eteen joku tällainen kertomus ja luotto omaan tekemiseen palaa <3

Elisa// (Ei varmistettu)

Tämä on sellainen haave, jota olen pelännyt sanoa ääneen. Olen jo vähän vanhempi, joten tässä +-30v iässä ei noin vain lähdetä muuttamaan uran suuntaa. Tällä haavaa opiskelen ainakin maisterintutkinnon loppuun ja sen jälkeen luulen, että mun on pakko käydä maskeerauskoulutus ihan vain todistaakseni itselleni että pystyn siihen. Vaikka siitä ei olisikaan täysipäiväiseksi ammatiksi milloinkaan :) Olen kuitenkin sen verran mukavuudenhaluinen ja akateemisen luonteenlaadun omaava, että epävarmuus omista tuloista ja tulevaisuudesta stressaa hirvittävän paljon.

Kiitos hyvästä postauksesta ja selkeistä numeroista. :)

Saara S.
Saara Sarvas

Ymmärrän täysin, että mitä enemmän on ehtinyt omaa turva-aluetta rakentaa hyville perusteille, sitä harvemmin tekee mieli hypätä tuntemattomaan D: Itseäni ainakin. 

Kyllähän tälläkin alalla on mahdollisuuksia hankkia "turvatut" tulot, jos työnsä oheen saa rakennettua jonkinsorttisen "imperiumin" :D Siis henkeen Mariela Sarkima, jonka kirjoista otetaan uusia painoksia toisensa jälkeen ja jonka loistavat oheistuotteet tuottavat varmasti hieman mielenrauhaa antavaa sivutuloa. Tai ainakin näin toivoisin!

"ammattilainen" (Ei varmistettu)

Haluaisin nostaa tässä kohtaa kaikille tiedoksi suomessa olevien maskeerausalan opetusta tarjoavien koulujen tilasta. Tällä hetkellähän suomessa opetusta antavat ainoastaan yksityiset maksulliset oppilaitokset, johon pääsee kuka tahansa jolla on varaa maksaa koulutuksesta. ( entistä Helpaa eli stadin ammattiopistoa lukuunottamatta) Koulun voi perustaa ihan kuka tahansa, koska siihen vaaditaan ainoastaan y-tunnus. Näitä yksityisiä oppilaitoksia jotka eivät ole kelan opintotuen piirissä, ei valvo suomessa opetushallitus eikä aluehalllintovirasto, eikä kukaan muukaan viranomainen verottajaa lukuunottamatta. Tällä hetkellä suomessa toimii yksi todellinen mätämunan maineen saanut oppilaitos, josta "valmistuu" vuosittain kymmeniä tyytymättömiä, jotka ovat maksaneet ison rahan ja kokeneet tulleensa täysin kusetetuiksi. Tämän koulun omistaa liikemies, joka mainostaa kouluaan suomen parhaimmaksi yms., mutta tosiasiassa opettajina toimivat edellisiltä kursseita valmistuneet nuoret parikymppiset tytöt, joilla ei ole päivääkään kokemusta minkäänlaisesta teatteri- tai maskeerausalan hommista. Itse menin kyseiseen oppilaitokseen aikuisena, jo aiemman ammatin hankkineena ja vuosia työelämässä olleena, ja yllätys oli aikamoinen, kun mikään ei sitten mennyt sen opetussuunnitelman mukaisesti joka oli luvattu toteuttaa. Koululla ei ollut meikkejä riittävästi, sosiaalitilat olivat olemattomat, opettajana toimi nuori kokematon tyttö joka usean kerran jätti tulematta paikalle omien työkeikkojensa takia. Minkäänlaista portfoliota omista töistään ei tuonut näytille pyynnöistä huolimatta. Koulupäiviä peruutettiin, työvälineitä ei ollut tarpeeksi, luvattua työharjoittelua ei koskaan ollut vaan loppujenlopuksi järkättiin päivän-parin mittainen pikameikkaussessio paikallisiin citymarketteihin vaikka koulun alussa oli puhuttu ummet ja lammet sokoksesta, kosmetiikkamyymälöistä ja teatterista yms. Montaa opetussuunnitelmassa ollutta asiaa ei koskaan opetettu, luvattu stylistikoulutus peruutettiin yhtäkkiä kertomatta syytä, näyttökokeissa opettaja ei itse vaivautunut tulemaan edes paikalle vaan arvosteli itse osan töistä näkemättä malleja livenä pelkän valokuvan perusteella. Koulun kautta piti tilata kattava meikkipakki, joka ei tullut perille edes koulutuksen aikana vaan vasta päiviä ennen näyttökokeita ja silloinkin osa tuotteista puuttui. Rahat tuotteista kyllä kelpasivat ja puuttuneet tuotteet hyvitettiin vasta valmistujaispäivänä. Edes luvattua portfoliota ei saatu, kuvaaja ei ollutkaan eliten mallitoimistosta vaan opiskelijapoika ammattikorkeasta joka itse ei siten toimittanutkaan valokuvia edes päättäjäispäiväksi koska koulun omistaja ei ollut maksanut hänelle ajoissa kuvauksista palkkaa. Laitoin asian eteenpäin kuluttajariitalautakuntaan, joka totesi kaikki puutteet ja suositteli kyseisen koulun omistajan maksamaan hyvitystä puuttellisesti toteutuneesta koulutuksesta, mutta koska kuluttajariitalautakunnan päätös ei ole lainvoimainen eli vain suositus, tämä tyyppi päätti jättää maksamatta. Kuluttajariitalautakunnasta löytyy tieto, että vuosien varrella tästä kyseisestä koulusta on tehty useampia valituksia, omistaja jättänyt systemaattisesti kaikille maksamatta. Kaiken huipuksi vaihtelee toiminimeään sekä koulun nimeään, eli kun edellinen koulu on vedetty konkurssiin niin toimintaa jatketaan toisella nimellä. Kaikki tämä on kaupparekisterissä julkista tietoa. Että täytyypä sanoa, että olipahan kokemus opiskella tuolla, ja täytyy sanoa että päivääkään en ole näitä hommia tehnyt, kuten ei käsittäkseni kukaan muukaan luokkatovereistani. Että kannattanee valita se opinahjo huolellisesti, jos olisin tiennyt tämän etukäteen, en olisi jalallanikaan astunut kyseiseen puljuun, todella paskan maku jäi suuhun ja ihmettelenkin suuresti miksi tämä tälläinen henkilö saa jatkaa vuosia toimintaansa siihen kenenkään puuttumatta?

Saara S.
Saara Sarvas

Äähhhhh.... Tiedänköhän, mistä firmasta on kyse... Pistäisitko minulle viestiä? saara.sarvas@gmail.com 

ainoe_ (Ei varmistettu)

Tästä olisi kiinnostavaa tietää itsekin lisää. Etsin parhaillaan juuri sopivaa koulua itselleni, joten tällaiset mätämunat olisi mukava paikallistaa!! :| voi laittaa sähköpostia ain-o@hotmail.com ! Olisin erittäin kiitollinen!

Jnna (Ei varmistettu)

Kiitos tästä kirjoituksesta Saara Sarvas, mä rakastan sua :D! Mä en ole enää "nuori", mutta silti olen salaisesti ammatista haaveillut. Nyt päätin, että aion toteuttaa tämän. En ehkä seuraavan parin vuoden aikana, mutta sitten kun aika on kypsä, onhan tässä työuraa jäljellä varmasti yli 40 vuotta, vaikka reilu 10 v on jo takanapäin. Pitäisi vain alkaa tutkimaan kouluja ja päättää, haluanko opiskella samalla kampaajaksi.

Olen seurannut sun blogia Tip toesista lähtien ja vitsit, olisi mahtavaa päästä livenä päästä seuraamaan sun työskentelyä, ehkä mä hankkiudun sun asiakkaaksi, kun sellainen tarve tulee!

Saara S.
Saara Sarvas

Hahaha, rakkaudentunnustuksia, I love it!

Toivottavasti päädytään vielä joskus tulevaisuudessa tilanteeseen, jossa työskennellään samassa tilanteessa ja tulet kertomaan tän tarinan mulle :D Tai siis, mäkin mieluusti tulisin, mutta kun en tiedä edes sun nimeä... :D

RiikkaV (Ei varmistettu)

Hei osaisitko suositella jotain kollegaasi Tampereen seudulta? Olisi tarvetta häämeikille ja -kampaukselle keväällä :)

Saara S.
Saara Sarvas

Hmmm.. Osaan! Kunhan hieman kyselen ;)

Idam (Ei varmistettu)

Oi, tämä kiinnostaa muakin tulevaisuuden varalta! :)

Ruska (Ei varmistettu)

Kiitos tästä! Omassa elämässäni kauneusalan työt ovat olleet aina sellainen salainen haave. Olen aina toiminut alanvalinnan ja opintojen kannalta "järkevästi", mutta nyt kun ikää on tullut lisää niin alkaa ymmärtämään sen, että ehkä sitä kuitenkin pitäisi tehdä sitä jotain, joka inspiroi ja jota tekee vaikkei siitä maksettaisi ;) Ei sillä, että pitäisin kaupan alan opintoja hukkaan heitettyinä vuosina, päinvastoin, ovat varmasti alalla vain eduksi.

Olen tutustut sinuun ja uraasi blogin kautta pari vuotta sitten ja täytyy sanoa, että olet Marielan lisäksi ammatillinen idolini. Olette molemmat sellaisia luovia edelläkävijöitä.

mjai (Ei varmistettu)

Kiitos tästä! olen pian pari vuotta miettinyt alanvaihtoa, mutta eniten ehkä pelottaa työllistyminen alalle.. varmaan kontakteja pitää luoda paljon jo opiskelun ohessa ja tuurilla joskus osua oikeaan paikkaan oikeaan aikaan? Mitäs jos näin ei käykään kaikille? :D

Vierailija (Ei varmistettu)

Tämä postaus oli kyllä jotain mitä olen todella kaivannut!!
Olen 19-vuotias ja viime keväänä ylioppilaaksi kirjoittanu, tällä hetkellä välivuotta viettävä sillä ajatukset tulevasta on vielä niin hatarat. Olen kyllä hakenut pariin sairaanhoitaja koulutukseen ja sosionomiksi, mutta joka kerta kun hakemusta olen täyttänyt yksi asia on vaan pyörinyt mielessä: " tämä ei kyllä ole se juttu mitä haluan tehdä."

Minun kiinnostus kauneuden alalle alkoi vähitellen noin pari vuotta sitten kun aloin katsomaan beauty-gurujen videoita youtubesta. Sitten eksyin jotenkin sinun blogiisi kun etsin suomalaisia alanammattilaisia. Täytyy sanoa, että joka postauksesi joka liittyy alaan luo minuun uuttaa uskoa ja toivoa, että ehkä minäkin joskus.
Kun mietin omaa tulevaisuuttani jollain alalla tällä hetkellä ainoa ammatti mikä tuntuu oikealta on meikkaaja/maskeeraaja. (Suurin haaveeni tällä hetkellä on, että pääsisin teatteriin maskeeraajaksi!!) Olen aina sanonut itselleni, että ihan sama mitä teet kunhan se on sitä mistä nautit ja tällä hetkellä minua ei mikään muu kiinnosta kuin meikkaaminen.
Epävarmuutta minuun kuitenkin luo oikean oppipaikan löytäminen, raha ja myös osaaminen. Sekä hiukan äiti, joka hokee koko ajan: "oletko varma että tuolla alalla riittää töitä?" Olen todella itsekriittinen ja usko omiin kykyihini on melko heikko.

Tämä sinun postaus kuitenkin loi uskoa minuun. Se vastasi moniin minua tällä alalla askarruttaviin kysymyksiin. Ja kohta jossa kuvasit miltä tuntuu kun olet tehnyt morsiammen meikin ja kun hän katsoo peiliin, noh tietty aloin pillittämään, osaksi sen takia kun kuvittelen millainen tilanne on ja osaksi sen takia kun ajattelen, että tuota minä ihan oikeasti haluan tehdä!

Vastasit moniin minua askarruttaviin kysymyksiin, mutta minulta löytyisi vielä yksi kysymys. Missä sinä opiskelit? Olen yrittänyt löytää kysymykseeni vastausta niin blogistasi kuin myös muualta internetin ihmeellisestä maailmasta mutta en vain ole löytänyt.

Loppuun täytyy vielä sanoa, että olet kyllä todellinen inspiraatio ja luot uskoa tälle alalle halajaville! Tykkään siitä kuinka kerrot niin hyvät ja huonot asiat ja annat lukioille todellisen kuvan siitä mitä tämä ala on ja vaatii! Tämä saattaa kuulostaa tosi kliseeltä ja laimeelta mutta sanon sen kuitenkin, Olet ihan huippu tyyppi ja haluan kiittää sua kaikista näistä upeista postauksistasi ja siitä kuinka aito sä olet! Olet kyllä yks mun "idoleista" ja usein meikatessa ajattelen: " mitähän Saara Sarvas tekisi." :--D oot ihana!&lt;3 Ps. Jos sulla on jotain hyviä vinkkejä mulle vaikka opiskelu paikoista tai muusta tähän liityyvästä laita mulle sähköpostia, se ois ihan mahtavaa!

Pietu Lyytinen (Ei varmistettu) http://hurricaneinsidemyhead.blogspot.fi/

Moi Saara ! Oon joskus kesällä lukenu muutamia sun postauksia ja löysin täältä blogista mm. Emma Räsäsen ja kävinkin sit saman tien hakemassa paletin Cameleonin värejä ja nyt päätin viikon sairastelun aikana perehtyä vihdoin ihan kunnolla tähän sun blogin sisältöön ja tää postaus oli kyllä ihan mahtava ! Oon ite 20 vuotias jäbä ja asustelen tällä hetkellä Järvenpäässä. Oon meikannu jo semmoset reilut 6 vuotta, mutta vasta puoltoista vuotta sitten kiinnostuin meikkaamisesta ihan kunnolla ja rupesinki sit perehtymään samantien kaikkiin pienen pieniinki meikkauskonsteihin sekä kikkoihin ja rupesin kuvaamaan meikkitutoja Youtuben puolelle. Oon pohtinu paljon tulevaisuutta ja miettiny miten kannattavaa se meikkaaminen/maskeeraus sit ihan konkreettisesti olis ja tää postaus vastas tosi moneen mielessä pyörineeseen kysymykseen, kiitos siis paljon ! Niin ja super hyvää alkanutta vuotta ::)

T.Pietu

Kommentoi