Kasvisruokavinkki: Puolan pasta eli avokadoa, tomaattia ja papuja
Tasan vuosi sitten reissasimme Ollin kanssa pari viikkoa Puolassa ja Baltiassa. Lensimme Gdanskiin ja junailimme ja busseilimme Puolassa noin viikon, minkä jälkeen jatkoimme reissua Baltian maiden läpi Tallinnaan ja sieltä lautalla takaisin Suomeen. Matka oli sanalla sanoen huippu, mutta ei siitä nyt enempää, sillä tarkoituksena oli kertoa ruoasta.
Kokkailimme nimittäin tuon matkamme aikana useampaankin otteeseen tätä samaa pastaa sen helppouden vuoksi. Kun samassa kaupungissa ei yövy paria yötä kauempaa, ei varastoon voi (tai ainakaan kannata) ostaa kovin paljoa raaka-aineita. Niinpä pohdimme, mitä ruokaa olisi helppo valmistaa hostellin keittiössä niin, että kaikki ainekset kuluisivat heti, eikä mitään jäisi säästöön. Päädyimme tähän pastaan.
Puolan pastaa Puolassa
Sittemmin ruoka on saanut meiltä nimityksen Puolan pasta (vaikka sitä kyllä kokattiin muuallakin), ja sitä on kyseisen reissun lisäksi valmistettu samoista helppouden syistä ainakin mökillä.
Puolan pastaa Latviassa
Puolassa Puolan pasta oli astetta askeettisempi: ilman chiliä, basilikaa ja parmesania. Jos siis olet reissussa tai muuten vain haluat, voit jättää ne ohjeesta pois. Valkosipulin ostimme reissun toisena päivänä, ja se kulki kevyenä ja hyvin säilyvvänä ruokana kätevästi rinkan sivutaskussa. Suolaa sen sijaan löytyi aina hostellin keittiöstä. Joskus lorautimme joukkoon myös oliiviöljyä, etenkin jos avokadot sattuivat olemaan hieman kovia.
Reissussa olimme nälkäisiä ja söimme tästä määrästä kaksi isoa annosta, mutta järkevämmällä ruokailurytmillä tästä riittää neljään annokseen. Jos et syö kaikkea seosta kerralla, siirrä siitä osa sivuun ja keitä lisää spagettia myöhemmin.
Puolan pasta eli pasta avokadoista, tomaateista ja kidneypavuista (2-4 annosta)
spagettia
2 avokadoa
2 tomaattia
1 prk kidneypapuja
1-2 valkosipulin kynttä
1-2 punaista chiliä
1 lime
suolaa
pippuria
parmesania (n. 20 g)
tuoretta basilikaa
Halkaise avokadot ja poista niistä kivet. Kuutioi avokadot ja tomaatit. Huuhtele kidneypavut. Kuori ja pilko valkosipuli pieneksi. Silppua myös chili. Sekoita avokadot, tomaatit, kidneypavut, valkosipuli ja chili keskenään ja purista niiden joukkoon yhden limen mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. Raasta joukkoon hieman parmesania ja silppua sekaan tuoretta basilikaa. Keitä spagetti ja sekoita se avokado-tomaatti-kidneypapuseoksen joukkoon.
Puolan pastaa Tampereella
ps. Kyllä me söimme matkan aikana joskus myös ulkona. :)