Nuoren kokin helpot ja nopeat
Olen pienestä pitäen tykännyt häärätä keittiössä. Meidän perheessämme isä on aina laittanut eniten ruokaa ja muistankin monesti toimineeni hänen apukokkinaan. Vieläkin lähettelemme toisillemme kuvia valmistamistamme ruoista ja jaamme vinkkejä. Pienenä pidin myös tiskaamisesta, mutta se ominaisuus ei (valitettavasti) ole periytynyt nykypäivään.
Innokkaana pikku kokkina sain myös keittokirjan – Nuoren kokin helpot ja nopeat. Olen kuitenkin sitä mieltä, että oli kokki sitten nuori tai vanha, ei ole olemassa helppoja ja nopeita tai vastaavasti vaikeita ja hitaita reseptejä. On vain hyviä ja huonoja hetkiä laittaa ruokaa. Arkiviikolla alkuillat ovat toisinaan niitä huonoja hetkiä, jolloin monen eri ainesosan pilkkominen, paistaminen, keittäminen ja hauduttaminen ei ole houkuttelevaa. Hyvinä kokkaushetkinä jonkin monivaiheisen aterian valmistaminen voi sen sijaan olla hyvinkin mukavaa ajanvietettä.
Tämän ruoan valmistus alkaa siitä, että hankitaan sienimetsällä viihtyvä anoppi. Siinä saattaa joskus kestää, mutta tämän vaiheen jälkeen homma on melkoisen nopea ja simppeli!
Kermainen pekoni-sienikastike (4 annosta)
sopivasti (noin neljä pientä kourallista) kuivattuja suppilovahveroita
140g pekonia
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
4 dl ruokakermaa
1-2 tl rosmariinia
suolaa
pippuria
n. 1/4 sitruunan mehu
Laita kuivatut sienet veteen likoamaan. Pilko pekoni ja laita se paistumaan kuivalle paistinpannulle. Silppua sillä välin sipulit ja valkosipulin kynnet. Kun pekonit ovat hieman paistuneet, lisää pannulle pieni loraus oliiviöljyä sekä pilkkomasi sipulit ja valkosipulit. Paistele rauhassa, kunnes pekoni on hieman ruskistunut ja sipulit pehmenneet. Purista sienistä vedet ja lisää pannulle paistumaan. Paista hetki ja lisää kerma sekä mausteet. Anna kastikkeen hautua ja paksuuntua. Keitä sillä välin spagetti tai riisi lisukkeeksi. Lisää kastikkeen joukkoon lopuksi sitruunamehua ja tarkista maku.
Kaunistahan tästä ei saa, vaikka kuinka yrittää, eikä lautasmalli ehkä ihan toteudu, mutta huolehditaan niistä kasviksista sitten päivän muilla aterioilla.
Ps. Kahden hengen taloudessa tämä on loistoresepti myös siksi, että seuraavana päivänä jämät voi lykätä mikroon!