Kesäkurpitsaa lasagnessa!

Olemme menneet koko kesän paikasta toiseen ja nyt on ollut ihanaa olla pari päivää kotona ja tehdä niinkin arkista asiaa kuin kokata kunnolla ja ajatuksella! Tuntuu, että koko kesän olen joko mennyt valmiiseen pöytään, käynyt ulkona syömässä tai valmistanut uusia perunoita ja salaattia. Oikeastaan en edes muista kunnolla, mitä olen tänä kesänä syönyt. En ole ehtinyt kiinnittää asiaan huomiota.

Sain päähäni valmistaa lasagnea käyttämällä pastalevyjen tilalla kesäkurpitsasiivuja. Olen törmännyt ideaan moneen otteeseen monessa paikassa, mutta en ollut koskaan aiemmin tullut kokeilleeksi sitä itse. En oikein osaa kokata reseptien mukaan, joten en etsinyt tälläkään kertaa ruoanlaittoon mitään ohjetta, vaan toimin fiiliksen mukaan. Koska ruoasta tuli herkullista, ajattelin jakaa yksinkertaisen reseptin teillekin.

Serkkuni oli meillä kylässä alkuviikon ajan, ja ostin häntä ajatellen kermajuustoa aamupalaleiville. Juuston jämät kuluivat tähän lasagneen, mutta mikäli haluat tehdä kokonaan vegaanisen lasagnen, käytä vegaanista juustoa. Violifen for pizza on meidän suosikkimme.

kesakurpitsalasagne.jpg

(Vegaaninen) kesäkurpitsalasagne

oliiviöljyä
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 dl tummaa soijarouhetta
3 dl kasvislientä
500 g tomaattimurskaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
mustapippuria
2 dl kaurakermaa
kourallinen tuoretta persiljaa
kourallinen tuoretta basilikaa
3 kesäkurpitsaa
juustoraastetta

Silppua sipulit ja kuullota niitä öljyssä miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Lisää soijarouhe ja paista sitä hetki sipuleiden kanssa. Lisää kasvisliemi muutamassa erässä ja paista, kunnes kaikki neste on imeytynyt. Lisää tomaattimurska, balsamiviinietikka ja mustapippuri. Anna hautua. Leikkaa kesäkurpitsoiden päät pois ja leikkaa kurpitsoista ohuita siivuja esim. juustohöylällä. Aseta siivut paperille ja pyörittele niitä hieman suolassa. Maista tomaattikastiketta ja lisää tarvittaessa suolaa. Lisää kaurakerma ja tuoreet yrtit tomaattikastikkeen sekaan ja anna kuumentua. Öljyä lasagnevuoka ja painele kesäkurpisoista enimmät nesteet pois ennen vuokaan laittamista. Lado vuokaan vuorotellen kesäkurpitsasiivuja ja kastiketta. Ripottele päälle juustoraastetta. Paista 175-asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Kesäkurpitsalasagne on oiva tapa hyödyntää yhtä mahtavaa sesongin kasvista!

Koti Ruoka ja juoma