Helmikuun kasvisruokavinkki: kvinoapizza
Tekisi mieli laittaa tuo ruoan nimi lainausmerkkeihin. Yleisesti ottaen olen nimittäin sitä mieltä, että pulla pitää syödä pullana, letut lettuina ja pizza pizzana. Elämästä menee maku (kirjaimellisesti), jos korvaa järjestelmällisesti kaikki herkut korvikkeilla. Kun syön pullan, nautin siitä hyvällä omallatunnolla. Piste. Muuten menee koko herkuttelu hukkaan.
Sama pätee siis myös pizzaan: Kun herkutellaan, herkutellaan. Jokin aika sitten törmäsin muistaakseni Iltalehden sivuilla ”pizzapohjaan”, joka koostui pääasiassa soseutetusta broilerista. Pelkkä ajatuskin sai minut yökkäämään. Joku raja nyt sentään tässä fitness- ja proteiinibuumissa! Suhtaudun siis melko skeptisesti näihin vähän kokeilevampiin pizzapohjiin.
Koska pizza on kuitenkin mainiota arkiruokaa, olemme kehitelleet hiukan terveellisempiä pizzapohjaversioita lisäämällä taikinaan vaihtelevassa suhteessa grahamvehnäjauhoja, ruisjauhoja ja kaurahiutaleita. Viljaisalla pohjalla on siis sentään pysytty. Aamulehdestä bongasin kuitenkin kvinoapizzapohjan reseptin, joka kuulosti kiinnostavalta ja jotenkin siedettävämmältä kuin soseutettu siipikarja. Kvinoahan on kasvisruoassa mukava raaka-aine, sillä se sisältää paljon proteiinia ja kuitua.
Siispä kokeilemaan! Pizzapohjan ohje on Aamulehdestä, täyte-ehdotukset omiamme.
Kvinoapizza
2 dl kvinoaa
2 kananmunaa
1 rkl kuivattua (tai tuoretta) rosmariinia
1 1/4 dl raastettua mozzarellaa
mustapippuria
suolaa
Keitä kvinoa suolalla maustetussa vedessä paketin ohjeen mukaan. Anna jäähtyä hieman. Sekoita kvinoan joukkoon munat, rosmariini, juusto ja mausteet. Levitä leivinpaperin päälle pizzapohjaksi ja paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pohja on hieman rapea. Lisää tomaattikastike, juusto ja haluamasi täytteet. Laita vielä takaisin uuniin noin 15 minuutiksi.
Meidän pizzassamme oli päällä tomaattikastiketta, mozzarellaa, sipulia, kesäkurpitsaa, paprikaa ja oliiveja (Ollilla jalapenoja – hyi). Paistamisen jälkeen lisäsimme päälle vielä rucolaa ja parmesaanilastuja. Pizza oli niin sanotusti 5/5 eli tosi hyvää! Oikein yllätyimme siitä, kuinka hyvän pohjan kvinoasta saikaan aikaan. Eihän se koossa pysynyt aivan yhtä hyvin kuin perinteinen durumvehnäpohja, mutta melkoisen hyvin kuitenkin. Tätä kokeilemme varmasti uudestaan! Edelleen olen kuitenkin sitä mieltä, että kyseessä ei nyt ehkä ole pizza sanan varsinaisessa merkityksessä. Riittävän lähellä kuitenkin ollaan, joten antaa mennä ilman niitä lainausmerkkejä!