Huhtikuun kasvisruokavinkki: Quornia ja kasviksia kookoskastikkeessa

Jokin aika sitten tulin kotiin kahdeksan jälkeen rättiväsyneenä ja nälkäisenä erään säntäilypäivän jälkeen. Olin jo valmistautunut siihen, että kotona ei olisi mitään ruokaa valmiina, sillä Olli olisi syönyt eilisen jämät ja pakastimenkin hätävarat oli käytetty. Portaita ylös kävellessäni tein illallissuunnitelmia: kaurapuuroa, tomaattia, ruisleipää vai viinimarjoja… Kun avasin oven, nenääni pelmahtikin taivaallinen tuoksu. Olli oli kokannut kookoskanaa! En tiedä, olinko tuona iltana vain sokean onnellinen oikeasta ruoasta, mutta se kookoskana oli parasta ruokaa, mitä olin pitkään aikaan syönyt. Ruoka oli niin hyvää, että sitä oli saatava tällä viikolla uudestaan. Viikon ruokaostokset tehtiin sunnuntaina Prismassa (Hellouuuu, keski-ikä) ja kanan sijaan mukaan tarttui Quornia, joka säilyisi pakkasessa. Niin keski-ikäisiä ja järjestelmällisiä emme nimittäin ole, että pysyisimme aina viikon suunnitelmissamme ja söisimme jokaista suunniteltua ruokalajia aina sinä päivänä kuin oli tarkoitus, ja jääkaapissa vanheneva liha on pahin painajaiseni.

Pari sanaa Quornista. Quorn on tuotemerkki myko(/sieni)proteiinista ja kananmunan valkuaisesta valmistetulle proteiinin lähteelle. Quorn ilmestyi ruokavalioomme ehkä pari vuotta sitten, kun Olli maistoi sitä jossakin yliopiston ruokalassa. Itse olin aluksi vähän epäileväinen, mutta päädyimme kuitenkin testaamaan Quornia kotona. Ja hyvä että päädyimme, Quorn oli nimittäin positiivinen yllätys! Kasvisruokaa valmistaessani en ensisijaisesti etsi lihaa imitoivia ruoka-aineita, mutta Quorn jäljittelee kyllä erityisen onnistuneesti mureaa broileria. Tärkeintä ruoassa on maku, ja Quorn maistuukin miedolta ja miellyttävältä (eikä esimerkiksi sieniltä tai kananmunalta niin kuin pelkäsin).

Quornia löytyy pakasteesta ainakin rouheena, kuutioina ja muistaakseni jonkinlaisina ”fileinä”. Me olemme toistaiseksi käyttäneet vain kuutioita, sillä jos rouhetta kaivataan, käännämme katseemme soijarouheeseen, ja jos filettä kaivataan… No, silloin varmaan marssimme lihahyllylle. 😉

Quornia ja kasviksia kookoskastikkeessa (4 annosta)

100g cashew-pähkinöitä
2 rkl (oliivi)öljyä
1 suuri porkkana
puolikas kesäkurpitsa
1 punasipuli
puolikas punainen paprika
pussillinen (300g) Quorn-kuutioita
2 valkosipulin kynttä
peukalon kokoinen pala inkivääriä
1 punainen chili
n. 1 tl currya
suolaa
1 tlk (200g) kookosmaitoa
1 tl sambal oelek -tahnaa
½-1 tlk ananasta tai puolikas tai kokonainen säilykepersikka

Paahda cashew-pähkinöitä kuumalla ja kuivalla pannulla, kunnes pähkinät ruskistuvat hiukan. Siirrä sivuun. Pilko porkkana, kesäkurpitsa, punasipuli ja paprika. Wokkaa kasvikset nopeasti kuumalla pannulla öljyssä (1 rkl). Siirrä sivuun. Paista seuraavaksi Quorn-kuutioita pannulla öljyssä (1 rkl). Lisää noin paistamisen puolivälissä pieneksi pilkotut valkosipulit, inkivääri, chili ja curry. Kun Quorn ja kaverit ovat paistuneet sopiviksi, lisää joukkoon kookosmaito, ja mausta suolalla ja sambal oelek -tahnalla. Anna hautua noin 10 minuuttia. Kun kastike käy turhan sakeaksi, lisää joukkoon vettä pikkuhiljaa sen verran, että koostumus miellyttää. (Jos kastike lipsahtaa liian löysäksi, voit suurustaa sitä vehnäjauhoilla.) Kun Quorn on muhinut kastikkeessaan, lisää joukkoon paahdetut pähkinät, wokatut kasvikset ja sopiviksi pilkotut ananas- tai persikkapalat. Kuumenna, mutta älä anna hautua, sillä löllöäkin löllömmät kasvikset ovat ällöjä. Tarjoile esimerkiksi täysjyväcouscousin kanssa.

kookosquorn.jpg

kookosquorn2.jpg

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.