Lauantai-illan sarjasuositus

Nyt se sitten loppui. Nimittäin True Detective, jota Yleisradio on verorahoillamme armaasti näyttänyt tammikuun ajan. Ja olihan se hyvä, niin kuin luvattiin. Jos joku ei tiedä, niin kyseessä on siis HBO:n sarja, jossa kaksi etsivää tutkii ritualistisia murhia seitsemäntoista vuoden ajan Louisianassa. Murhatutkimuksia olennaisempaa oli ehkä kaikki muu: henkilöiden väliset ristiriidat ja jännitteet sekä niistä syntyvä mainio dialogi. Ja kyllähän tuo loppua kohti sai aika Stephen King -tyyppisiä kauhufiboja aikaiseksi.

Välillä liikuttiin aika filosofisissa ja myyttisissäkin tunnelmissa, mikä oli myös mukavaa. Tietty maagisuus on hyvästä. Wikipeeedia tiesi kertoa, että alun perin sarja piti kuvata Arkansasissa, mutta lopulta päädyttiin Louisianaan sen tunnusomaisen luonnon vuoksi. Kuvauspaikan valinta osui kyllä nappiin, sillä suuri osa tuosta myyttisyydestä ja hämäryydestä syntyi kaiken maailman rämeistä. Vai kuinka?

swamp-800x533.jpg

kuva

Mutta parasta kaikessa olivat Matthew McConaughey (olikohan tää oikein?) ja Woody Harrelson päärooleissa. Harvemmin televisiota katsoessa tulee hirveästi ihmeteltyä näyttelijäsuorituksia ja jonkinlaista keskinäistä kemiaa, mutta tässä oli kyllä sitä jotain. Aikamoisen vangitsevaa näyttelemistä. Toisaalta koko sarja oli minulle ehkä vähän hämmästyksen aihe, koska en hirveästi jaksa seurata vakavia draamasarjoja. Tässä oli tosin etuna se, että tiesin alusta lähtien, että kyseessä on kahdeksan jakson sarja, jonka jälkeen se päättyy. Kaiken maailman cliffhangerit ja sarjojen venyttäminen saa minut lähinnä pahalle tuulelle, jos en voi saman tien jatkaa. Tästä on tosin tulossa toinen kausi, mutta eri näyttelijöillä ja eri paikassa.

No joka tapauksessa. Katsokaa tämä, jos ette ole sitä vielä tehneet. En tiedä, onko Areenassa enää kaikkia jaksoja. Loppuun vielä ihku-Matthew’n kuva.

true-detective-e4-t.jpg

(kuva: HBO)

Kulttuuri Suosittelen

Tammikuun kasvisruokavinkki: punajuurifalafelit

Emmi Nuorgam kirjoitteli jokin aika sitten arkisista kasvisruoista. Postauksesta innostuneena aloin taas miettiä omia ruokailutottumuksiani ja harmitella sitä, miten niin usein tulee turvauduttua samoihin tai samankaltaisiin (kasvis)ruokiin. Muutaman päivän kuluttua selasin nettiä ja omia aivojani uusien reseptien toivossa ja otin ylös kymmenisen maukkaan kuuloista ohjetta. Kävimme myös kaupassa täydentämässä linssi-, papu- ja soijarouhevarastoja. Viimeisten vajaan parin viikon aikana meillä onkin kokkailtu muun muassa tofuburgereita, soijarouhe-munakoisopataa ja currya.

Tuolla mainitsemani postauksen kommenttiosiossa mainitsinkin jo, että meillä syödään sulassa sovussa kasvis- ja liharuokia kotona. Kasvisruoka on minun makuuni usein parempaa ja jotenkin… mielenkiintoisempaa ruokaa kuin liharuoat. Mutta tämä voi kyllä johtua ihan siitäkin, että en ehkä vain osaa (tai jaksa) kokata niin maukkaita liharuokia, että kokisin tarpeelliseksi syödä niitä mieluummin. Ja hyvä niin – onhan kasvisruoka yleensä ekologisesti ja taloudellisesti kestävämpi vaihtoehto.

Nojoo, pulinat pois! Ajattelin, että voisimme blogissa jakaa kuukausittain vinkkejä kasvisruoista, joita olemme kokkailleet. Reseptit ovat siis testattuja ja vähintäänkin kohtalaisiksi todettuja, mutta mitään gourmet’ta ei ole luvassa. Arkikasvisruokaa, kasvisarkiruokaa tai miksi ikinä tätä osastoa haluaakaan kutsua.

Tästä ruoasta Olli mainitsikin jo eilisessä postauksessaan. Resepti on alunperin Yhteishyvän sivuilta ja sitä on muokattu käyttämällä garam masalaa juustokuminan sijaan (koska juustokumina oli yllättäen loppu) ja paistamalla pyörykät uunissa uppopaistamisen sijaan. Tätä kompensoimme lisäämällä taikinaan yhden ruokalusikallisen enemmän oliiviöljyä.

Niin, ja näistähän tosiaan tuli vähän löysempiä kuin olisi ehkä ollut tarkoitus. Uunissa möykyt paistuivat kuitenkin ihan kivoiksi ja koostumus oli ok.

Punajuurifalafelit

2 isoa etikkapunajuurta
1 tlk kikherneitä (270 g)
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
1 tl garam masalaa
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 kananmuna

Soseuta punajuuret ja valutetut kikherneet monitoimikoneella. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita ja garam masalaa öljyssä paistinpannulla. Lisää sipulit, siemenet, suola ja muna punajuuriseokseen ja sekoita tasaiseksi. Nostele lusikalla kekoja uunipellille ja paista pyöryköitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Taikinasta on vaikeaa huomata kypsyyttä sen värin takia, mutta voit kurkata falafelin pohjaa vartin jälkeen. Jos se on hieman ruskistunut, pyörykät ovat valmiita.

punajuurifalafel.jpg

Me olemme syöneet punajuurifalafelimme fetasalaatin kanssa.

Koti Ruoka ja juoma