Tammikuun kasvisruokavinkki: punajuurifalafelit

Emmi Nuorgam kirjoitteli jokin aika sitten arkisista kasvisruoista. Postauksesta innostuneena aloin taas miettiä omia ruokailutottumuksiani ja harmitella sitä, miten niin usein tulee turvauduttua samoihin tai samankaltaisiin (kasvis)ruokiin. Muutaman päivän kuluttua selasin nettiä ja omia aivojani uusien reseptien toivossa ja otin ylös kymmenisen maukkaan kuuloista ohjetta. Kävimme myös kaupassa täydentämässä linssi-, papu- ja soijarouhevarastoja. Viimeisten vajaan parin viikon aikana meillä onkin kokkailtu muun muassa tofuburgereita, soijarouhe-munakoisopataa ja currya.

Tuolla mainitsemani postauksen kommenttiosiossa mainitsinkin jo, että meillä syödään sulassa sovussa kasvis- ja liharuokia kotona. Kasvisruoka on minun makuuni usein parempaa ja jotenkin… mielenkiintoisempaa ruokaa kuin liharuoat. Mutta tämä voi kyllä johtua ihan siitäkin, että en ehkä vain osaa (tai jaksa) kokata niin maukkaita liharuokia, että kokisin tarpeelliseksi syödä niitä mieluummin. Ja hyvä niin – onhan kasvisruoka yleensä ekologisesti ja taloudellisesti kestävämpi vaihtoehto.

Nojoo, pulinat pois! Ajattelin, että voisimme blogissa jakaa kuukausittain vinkkejä kasvisruoista, joita olemme kokkailleet. Reseptit ovat siis testattuja ja vähintäänkin kohtalaisiksi todettuja, mutta mitään gourmet’ta ei ole luvassa. Arkikasvisruokaa, kasvisarkiruokaa tai miksi ikinä tätä osastoa haluaakaan kutsua.

Tästä ruoasta Olli mainitsikin jo eilisessä postauksessaan. Resepti on alunperin Yhteishyvän sivuilta ja sitä on muokattu käyttämällä garam masalaa juustokuminan sijaan (koska juustokumina oli yllättäen loppu) ja paistamalla pyörykät uunissa uppopaistamisen sijaan. Tätä kompensoimme lisäämällä taikinaan yhden ruokalusikallisen enemmän oliiviöljyä.

Niin, ja näistähän tosiaan tuli vähän löysempiä kuin olisi ehkä ollut tarkoitus. Uunissa möykyt paistuivat kuitenkin ihan kivoiksi ja koostumus oli ok.

Punajuurifalafelit

2 isoa etikkapunajuurta
1 tlk kikherneitä (270 g)
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
1 tl garam masalaa
0,5 dl seesaminsiemeniä
1 tl suolaa
1 kananmuna

Soseuta punajuuret ja valutetut kikherneet monitoimikoneella. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota sipuleita ja garam masalaa öljyssä paistinpannulla. Lisää sipulit, siemenet, suola ja muna punajuuriseokseen ja sekoita tasaiseksi. Nostele lusikalla kekoja uunipellille ja paista pyöryköitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Taikinasta on vaikeaa huomata kypsyyttä sen värin takia, mutta voit kurkata falafelin pohjaa vartin jälkeen. Jos se on hieman ruskistunut, pyörykät ovat valmiita.

punajuurifalafel.jpg

Me olemme syöneet punajuurifalafelimme fetasalaatin kanssa.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.