Suomi 101

Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi ja me kaikki suomalaiset!

Minulla on useana vuonna syntynyt perinne, että itsenäisyyspäivänä leivon pipareita, ja myöhemmin syön niitä ja katson samalla Tuntematon sotilas-elokuvaa, sekä illalla Linnan juhlia. Lapsena muistan jokaisen itsenäisyyspäivän iltana pukeutuneeni myös itse mekkoihin, koruihin ja korkokenkiin, sitten katsoin Linnan juhlia. Usein jaksoin keskittyä ohjelmaan vain hetken, jonka jälkeen jatkoin prinsessana leikkimistä. Tänä vuonna jää leipomiset ja prinsessaleikit välistä kun suuntaan ihan kohta iltavuoroon töihin. Ennen sitä ajattelin miettiä, mitkä asiat Suomessa on hyvin.

Luonto; puhdas ilma, vesi ja metsät. Jokaisella meillä on mahdollisuus liikkua luonnossa, kävellä, juosta, pyöräillä, hiihtää, luistella. Käydä kalastamassa, poimia marjoja ja sieniä. Meillä on täällä paljon erilaisia eläimiä. Voimme kiivetä kallioita, käydä järvellä soutelemassa tai patikoida metsässä. Ja mikä ehkä parasta, voimme juoda vettä suoraa hanasta.

Neljä vuoden aikaa. Vaikka en pidäkkään pimeydestä tai loskakeleistä, olen oppinut nauttimaan jokaisesta vuoden ajasta. Syksyllä on ihanat värit luonnossa, lisäksi voit hyvillä mielin sytyttää kynttilöitä ja käpertyä peiton alle. Talvella ihana on ulkoilla, hiihtää, luistella tai mennä pulkkamäkeen. Saat myös pukeutua ihanan lämpöisesti. Keväällä luonto herää eloon. Kesällä ihaninta on tietysti lämpö ja valoisuus.

Kieli. Myönnön, olen kritisoinut usein suomen kieltä. Olen nimittäin todella huono englannissa, joten muistan monta kertaa toivoneeni, että Suomessakin puhuttaisiis jotain yleistä kieltä, tai kaikkialla olisi vain yksi kieli.. Näin aikuisena olen kuitenkin oppinut olemaan kiitollinen ja onnellinen meidän omasta kielestä, vaikka suomen kieli onkin yksi maailman vaikeimmista kielistä, eikä kukaan muu ymmärrä meitä yhtään.

Koulutus. Suomessa koulunkäynti on ilmaista peruskoulusta korkeakouluihin. Tietysti jotkut jatko-opiskelupaikat maksavat, mutta suurin osa on ilmaista ja jokaisella ihmisellä on samat mahdollisuudet päätyä mihin työhön tahansa. Lisäksi meillä on hyvä päivähoitojärjestelmä. Kouluihin ja päiväkoteihin kuuluu myös ilmainen ateria, mitä ei kaikkialla ole.

Turvallisuus. Rikoksia tapahtuu jokapaikassa aina, niitä ei voi kokonaan estää, mutta moneen muuhun maahan verrattuna Suomessa on turvallista asua ja liikkua. Lisäksi Suomessa on todella hyvä terveydenhuoltojärjestelmä

Pakko sanoa vielä sauna! Sitä ei ehkä tarvitse avata yhtään enempää. Lisäksi suomalaista SISUa ei voi unohtaa.

suomi1002.jpg

sinivalkoinen.jpg

Suomessa on sattunut ja tapahtunut vaikka mitä viimeisen 101-vuoden aikana, kuten sisällis-, talvi- ja jatkosota, luokkayhteiskunnasta hyvinvointiyhteiskunnaksi, tasa-arvo, EU:hun liittyminen, globalisoituminen ja digitalisoituminen. Miltä Suomi näyttää 99-vuoden päästä? Meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen! Itse toivon, että tulevaisuudessa omat lapseni voivat myös nauttia kaikista yllämainituista asioista.  <3byN

puheenaiheet ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *