Hukumme muoviin

Sairaan Ihana Sanni

Kierrätän metallin, pahvin, lasin, biojätteen, paperin ja ongelmajätteet. Omassa pihassa on komposti ja perusroskis, loput kuljetamme autolla lähimpään kierrätyspisteeseen (ohikulkumatkalla!), joka on 1,8km päässä. Aika mitätön lisävaiva arkeen ja suuri teko maapallolle. Sitten on niitä jotka eivät kierrätä mitään vaikka omasta pihasta löytyisi kaikki pisteet. Minä taas olen alkanut tuntemaan tosi huonoa omaatuntoa siitä, että en kierrätä muovijätettä. Ja miksi en, vaikka samasta kierrätyspisteestä löytyy myös muoville omat astiat? Nyt tuli loppu tälle laiskuudelle ja jo viikon ajan olen huuhdellut kissanruokapussit ja muun. Ensin päätin, että kerään muovijätteeni pussiin viikon ajalta niin saan jotakin käsitystä kuinka paljon aiheutan roskaa, mutta nyt näyttää siltä, että muovit lajitellaan jatkossakin. Jyri heittelee välillä muoveja normiroskikseen (niinkuin itsekin) ja sit pengon niitä sieltä. Musta on tullut neuroottinen roskisten penkoja!

Muovinlajittelu on vähän hankalaa. En esim tajunnut, että Kartanon perunalastupussikin on muovia. Itseasiassa en ole asiasta vieläkään varma (yks pro kierrätyskaveri vaan sanoi niin. Sama tyyppi toi metallijätteet ulkomailta matkalaukussaan Suomeen- kun siellä ei ollut niille kierrätystä- eli varmaan voi luottaa?).  Muovien kierrätyksessä ongelma on niiden laaja kirjo. Sekamuovien hyödyntäminen keskittyy lähinnä energian tuotannon polttoaineeksi. Täältä löytyy infoa muovinkierrätyksestä kiinnostuneille. En itse tiennyt sitä, että lääkepakkaukset eivät kelpaa muovipakkausten keräykseen. Tietysti kun asiaa miettii, se on ihan loogista. Valmistetaanhan niistä esim juomapulloja uusiokäyttöön. Onneksi Suomessa kierrätetään hyvin muovipullot- niin ei olisi jos niistä ei saisi rahaa. 

Kuluttajat käyttävät paljon muovijätteitä, lähes kaikissa pakkauksissa ja tuotteissa on sitä. Muovi ei hajoa luonnossa ja ainakin itseä ahdistaa kun miettii minne se kaikki muovi oikein päätyy? Googlettamalla selviää: mereen. Greenpeacen mukaan 10% käytetystä muovista, 100 miljoonasta tonnista vuodessa, päätyy mereen. 70% muovista vajoaa meren pohjaan. 20% tulee laivoista ja loput maalta, varsinkin tuulen mukana kaatopaikoilta. Ompas ihanaa. Itsekin syyllistyn usein laiskuuteen monissa asioissa. Mutta pitäisi muistaa se, että omasta kodista siivotut muovijätteet viedään aina jonnekin muualle muiden ongelmaksi ja siellä ne pysyvät. Ne eivät haihdu ilmaan.

                                                                Lintukuva täältä!

JOS ET KIERRÄTÄ NIIN RUPEE!

 

Kommentit

Nata - White Trash Disease

kaveri lentää (?) ulkomaille, mut tuo metallijätteensä sieltä pois. kierrätät muovin, mutta käytät siihen sikana vettä. aika fifty-sixty sanon minä.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Ymmärrän myös sinun näkemyksesi. MUTTA: jos matkustan lentäen (-> ilmastovaikutus on suuri), tarkoittaako se sitä, että nyt kun kerta lennän ja toimin näin epäeettisesti on koko peli menetetty. Empä sitten tee mitään ympäristön eteen. Näen itse, että pienillä ympäristöteoilla on merkitys silloin kun monet yksittäiset ihmiset niitä tekevät. MYÖNNÄN: olen aivan hirveä taakka maapallolle. Sille ei voi mitään, tänne synnyin. Kun huuhtelen kissanruokapussin vettä menee siihen noin 1dl, parempi se, kuin maatumaton jäte kaatiksella.

Nata - White Trash Disease

tää on kinkkinen juttu. kun toiseen suuntaan kumartaa ni toiseen pyllistää. omat arvot ovat niitä, jotka määrittelevät pitkälti sen, että mitä arvostaa ja mitä haluaa tukea. 

joku muu voisi ajatella, että pitääkö kissanruoka ostaa annospusseina vai kelpaisiko joku isompi pakkaus. tai laiskiaispullarasiat. voiko nuo hakea pahviboksissa lähileipomosta yms. kaikenhan voisi aina tehdä ekommin ja muuttaa vaikka maalle kasvattamaan omat vihanneksensa.

tää aihe kritiikkeineen on mulle turhankin lähellä, koska olen blogiurani aikana kuullut milloin mistäkin kulutusvalinnastani. siksi en kauheasti tykkää puida näitä netissä tai kiillottaa omaa julkisivuaan, koska kukaan ei ole täydellinen ja vain omat teot ratkaisee. muiden ei tarvitse niihin puuttua.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Puhut asiaa! Itse pyrin siihen, että en tuomitsisi muiden valintoja. Joskus se on hankalaa kun omien arvojensa sokeudessa elää. Mitä vaan tekee, joku ärsyyntyy, kritiikkiä ei voi välttää ja usein joutuukin nöyrtymään huomatessaan, että olikin väärässä. :) 

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Hyi hitto tuota lintukuvaa! Intiassa joskus vuosia sitten ollessani kävi kyllä toi roskien kuljettaminen Suomeen mielessä. Hotellin jätehuolto nimittäin toimi niin, että päivän aikana syntynyt jäte (muovit ja kaikki) poltettiin yöllä hotlan takapihalle kaivetussa kuopassa.

Mutta joo, kannattaa jo kaupassa miettiä, mitä tuplatriplapakkauksia valitsee kotiin kannettavaksi ja kierrätettäväksi (vaikka se kierrätys verrattain helppoa ja toimivaa onkin).

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

ja Intiassakin tilanne on se, että eivät voi muutakaan :( mutta todellakin kamalaa. Esim jenkkilässä ei kierrätetä pullojakaan- kaikki vaan sekaroskikseen. Näitä juttuja kun miettii rupee aikalailla ahdistamaan! 

Jenni_Kuperkeikkaseikka

Taas kerran kliseisesti: tieto lisää tuskaa!

Kommentoi