Laki, joka pudottaa

Sairaan Ihana Sanni

Tänään Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hyväksyttiin hallituksen esitys, joka heikentää minun ja muiden itsensä työllistäjien toimeentulon edellytyksiä ja uhkaa jättää freelancereina toimivat työttömyysturvan ulkopuolelle. Hallituksen esityksellä yrittäjiksi tulkitaan jatkossa kaikki ne työtä tekevät, joiden työ ei ole työsuhteista. Lakiesityksessä ei ole kuultu lainkaan kulttuurialojen työntekijöitä. Täältä voit lukea vihreiden Outi Alanko-Kahiluodon vastalauseen, joka avaa asiaa lisää.

Valmistuttuani kuvataitelijaksi olen elättänyt itseni apurahoilla, taidetarvikemyyjänä, kuvituksilla, teosmyynneillä sekä opetustöillä. Usein olen ollut myös sovitellulla päivärahalla tehden osan ajasta oman alani tai sen ulkopuolisia töitä. Viime kesänä aloitin julkisen taideteoksen työstämisen, joka valmistuu tulevana torstaina. Perjantaina ilmoittaudun taas työttömäksi. Jos siis teokseni olisi valmistunut vasta tammikuussa 2016, ei työttömyysetuuksien saaminen olisi ollut kohdallani enää välttämättä mahdollista. Jo kesällä selvitellessäni sitä, kuinka voin teoksen laskuttaa (koska minulla ei ole toiminimeä), törmäsin osuuskuntien käytön riskiin. Monet varoittelivat työvoimatoimiston saattavan suhtautua minuun ns. pienyrittäjänä eikä paluu työttömäksi välttämättä onnistuisi. Otin yhteyttä Suomen taiteilijaseuran oikeusnotaariin ja hänen sanojensa rauhoittamana uskalsin lopulta valita laskutuskanavakseni laskutusfirman. Jo kesällä tiesin kuitenkin joutuvani todistelemaan työttömyyttäni. Ja nyt tuli tämä uutinen. 

Minulla on ollut myös suunnitelmia tulevaisuudelle (liittyvät vahvasti oman alani työnhakuun ja työttömyyskortiston ulkopuolella elämiseen). Olisi ihanaa toteuttaa lisää julkisia taideteoksia ja osallistua niihin liittyviin kilpailuihin. Tänään kuitenkin tajusin, etten enää voisi toteuttaa teoksia lain toteutuessa. Harvat yritykset suostuvat kommunikoimaan julkisten taideteosten tilausten suhteen verokortilla, sen tullessa palkanmaksajalle liian kalliiksi (en muuten vielä tiedä lasketaanko verokortillakin tehty työ työsuhteen ulkopuoliseksi? Jos, niin vielä enemmän kusessa ollaan), joten olisin taas pakotettu käyttämään laskutusfirmaa. Työstä maksettava palkka on kuitenkin niin pieni, ettei sen takia vaan voi ryhtyä yksityisyrittäjäksi. Lain silmissä olisin kuitenkin yrittäjä, vaikka mitään työtä ei seuraaville kuukausille olisi. Olen tehnyt myös muutaman kuvituksen vuodessa, mutta tämän lain astuessa voimaan en uskalla ottaa kuvitustöitä vastaan. Olin myös aloittanut erään kurssin suunnittelun taidekouluun... tätäkään ei kannata tehdä!

Kiitos Lakiesitys HE/94/2015. 

Allekirjoita adressi täällä

Olin tänään todella iloinen pakattuani teokseni kuljetusvalmiiksi. Onko tässä viimeinen oman alani palkkatyö? Nyt tukehdun sen kanssa kuplamuoviin.

 

 

 

 

Kommentit

mystery
Vision One

MITÄ?! Joka ei ole työsuhteessa , on yrittäjä?!? Ja yrittäjähän on tietenkin se yhteiskunnan pohjasakka, jota pitää rangaista kaikin mahdollisin tavoin, ei vahingossakaan tukea. Voi jumalauta! 

Anteeksi... Tää touhu menee vaan päivä päivältä pahemmaksi :(

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Nyt ei tarvi pyytää anteeksi. Hallituksen kuuluu pyytää anteeksi ja sitten vaihtua. Kaikista tehdään työttömiä yrittäjiä, koska joskus ns. yrittivät. Kun kuulin tästä aloitteesta kuukausi sitten, luulin, että kyseessä on vitsi. En osannut edes pelätä tämän toteutuvan sen järjettömyyden vuoksi. Hienosti hallitus on tässä vähentämässä työttömyyttä!!

köyhän puolella (Ei varmistettu)

Toivottavasti äänestit Vasemmistoliittoa tai SDP:tä. Tämä on nimittäin näiden puolueiden unelma. Tätä he ovat SAK:n kanssa aina halunneet, vaikkakin toteuttajana oli nyt oikeistohallitus.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

En äänestänyt oikeistoa enkä mainitsemiasiasi puolueita :) enkä usko, että äänestämisilläni on ollut tähän asiaan mitään vaikutusta. Köyhien puolella täälläkin, TIETENKIN.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.