Liikaa töitä

Sairaan Ihana Sanni

Tuntuu, että olen kirjoittanut tosi paljon aiheesta "itsensä kuuntelu". Mutta se tuntuu olevankin itselle ajankohtainen ja ylipäänsä kaikille tärkeä asia. Monet kun eivät välttämättä koskaan kuuntele itseään, vaan elävät sokeasti ja kuurosti opittujen ja ulkopuolelta tulevien ohjeiden ja mallien mukaisesti. Mielestäni tapa tehdä töitä on yksi tällainen asia. Itse olen huomannut, etten koskaan pystyisi tekemään kahdeksan tunnin työpäiviä viitenä päivänä viikossa. Jos tekisin, sairastuisin. Joskus tein enemmänkin ja tässä on sen tulos: herkistynyt ihminen. Nykyinen terveydellinen tilani on löytänyt sopivaksi työtahdiksi 3 päivää viikossa työhuoneella maalaamassa (max 6 tuntia) ja yksi kotitoimistopäivä, maksimissaan siis neljä työpäivää viikossa. Usein sitä huomaa miettivänsä, olenko huono ja laiska ihminen, kun tässä yhteiskunnassa työnteko ja tehokkuus tuntuu määrittelevän ihmisen hyvyyttä ja hyödyllisyyttä. Mutta nykyään TIEDÄN onneksi olevani todella ahkera ja tuottelias juuri itselleni sopivalla tavalla. Joku toinen ei jaksaisi ollenkaan minun tahtiani ja jollekin toiselle tämä ei tuntuisi missään. Luovassa työssä on myös hankalaa määritellä sitä, koska on töissä ja koska ei, kun nämä ideat pyörivät kuitenkin jatkuvasti päässä.

Työtilanteeni olisi ihanteellinen, jos voisin vain maalata näitä pieniä maalauksia. Kuitenkin alkuvuosi on ollut raskas, koska kuvien tekemisen lisäksi olen hakenut jokaista mahdollista apurahaa ja työpäiviä on ollut viikossa liikaa. Apurahahakemusten tekeminen on uuvuttanut minut. Olen lopen kyllästynyt täyttämään jokaista hakemuspohjaa eri tavalla, muokkailemaan kuvia pdf-kansioiksi ja sanallistamaan kuvallista tekemistäni (hyi!). Tunnen myös painetta, koska ensi kesän näyttelyni tulevat maksamaan minulle 7000e ja ulkopuolista rahoitusta olisi saatava. Taiteilijan ammatissa kun on ihan normaalia, että töitä tekee ilman palkkaa ja sitten vielä itse maksaa, että saa teoksensa esille. Tämä tietysti luo pienimuotoista "olenko idiootti"- elämystä! Ja jos rahaa ei mistään tule, on hakemusten parissakin vietetyt tunnit olleet ns turhia.

Lähiviikkoina (ja vuosina!) olen miettinyt, pitäisikö vain olla hakematta apurahoja, ettei uupuisi näin kovin. Mutta toisaalta on hinku päästä köyhyydestä taas hetkeksi pois. Olen myös miettinyt voisinko toimia missään muussa ammatissa? Monet asiat kiinnostavat, mutta oma fyysinen kunto on myös monen tekemisen esteenä. Ainakin tässä työssä pystyn määrittelemään työasentojani ja pitämään pidempiäkin taukoja tilanteen niin vaatiessa. En myöskään kyseenalaista taloudellisen epävarmuuden kestämistä niin voimakkaasti mitä urani alkuvaiheilla. Olenhan jo pärjännyt tässä ammatissa 9 vuotta!

Tässä taas teossarjani uusimpia maalauksia:

Teossarjan aikaisemmat maalaukset löydät seuraavista linkeistä:

Uudet maalaukset ja rakkausasiaa

Uusimmat maalaukset (ja lomanjälkeinen elämä)

Maalauksissa

Jaksan laittaa joskus huulipunaa

Ympärillä on hiljaisuus

Pelastaja

Iloiset maalaukset

 

Kommentit

Ei mulle sopis ikinä kans 8 tunnin työpäivät, vaikka pakko se on välillä ehkä yrittää. Mä oon tosi tehokas kanssa, jos saan tehä 4-6h, oli se sit mitä tahansa. Ihme yhteiskunta, kun asettaa ihmisille tollasen moraalisen 8-tuntia-päivässä-kynnyksen. Taas ihania töitä ja suosikki on kai Katjan kuva. Aihe: mies + lemmikki iskee myös aina. :D Tsemppiä apurahoihin, ja toivon niin että sellaisen kunnollisen saat. Jaksan luottaa suhun!

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Outoa, että meidän tehoäidin geenit ei ylettynyt meihin asti!

Kiitos maalauspalautteesta, minäkin tykkään just tästä mies+lemmikki kuvastosta! <3

Nanal (Ei varmistettu)

Kiinnostaa tietää, mitä jos apurahoja ei saa, mistä rahoista oikein kustannat tuon 7000? :o Vanhemmilta? Vai käytkö myös palkkatöissä?

Serkkuni on opiskellut taiteilijaksi ja viimeiset kymmenen vuotta pitänyt näyttelyitä n. 1-2 vuodessa, joista suurin osa on kyllä rahoituksen puolesta koostunut vanhempiensa kukkarosta tai on voinut ottaa esim. sisareltaan lainaa ja maksanut sitten erissä takaisin. Galleriavuokrathan on ihan hirvittävän korkeita! Rikkaiden puuhaa :)

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Mulla on yhä säästöjä teosmyynneistä ja vuosiapurahasta. Sain myös juuri yllättäen myytyä teoksiani taidemuseolle. Viimeinen vaihtoehto on lainata porukoilta, mutta sitä en oo vielä joutunut tekemään. 

En sanoisi että on rikkaiden puuhaa, vaan kuvataiteilijoiden puuhaa- ainakin Suomessa. Näin ei pitäisi olla, vaan mun kuuluisi saada palkkaa siitä, että vien teoksiani galleriaan.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.