Pahan hajuiset ihmiset

Sairaan Ihana Sanni

Istuin yksi päivä bussissa henkilön viereen, joka näytti ns. kodittomalta. Hän myös haisi aika voimakkaasti juuri sellaiselta, jolta haisee jos ei hoida hygieniaansa niinkuin suurin osa meistä. Haju oli voimakas mutta ns. luonnollinen, sellainen mullan, biojätteen ja kusen sekoitus. Siinä istuessa noin 15 minuutin ajan mietin, että soisin kanssamatkustajieni tuoksuvan ennemmin juuri tuollaiselta kuin esimerkiksi voimakkaalta hajuvedeltä. Muutaman vuoden aikana olen herkistynyt monille hajuille ja minulla taitaa olla tuoksuyliherkkyys. Väestöstämme 10-40% kärsii siitä. Itselle pahimpia ovat juuri hajuvedet ja partavedet.

Oireilut alkoivat itselläni noin kolme vuotta sitten kun huomasin työskenteläväni homeisessa liiketilassa. Tämän jälkeen olen alkanut voimaan pahoin monissa kellaritiloissa sekä vanhoissa rakennuksissa. Ilmeisesti homesairastelu on herkistänyt minua myös tässä tuoksuherkkyydessä. Nykyään haistan tosi monissa tiloissa "kosteudun" ja "tunkkaisuuden" vaikka muut eivät huomaisi mitään. Kiasmassa meinaan tukehtua (enkä enää voi mennä sinne). Ihmisten hajuvedet häiritsevät elämääni lähes päivittäin. Lähes aina bussissa istuu yksi henkilö, joka saastuttaa koko tilan. Tällöin meinaan oksentaa ja lähes aina alkaa pääkipu. Suunkautta hengittäminen ei auta. Jos minulla on aikaa, jään bussista pois ja odotan seuraavaa.

Minun helvettini olisi Stockmannin meikkiosasto. En voi ymmärtää miten ihmiset pystyvät työskentelemään siellä? Muistan vielä ajat kun itsekin omistin hajuvesiä ja joskus erikoisiltana pistin vähän tuoksua korvan taakse. Jotkut ystävistäni käyttävät hajusteita, mutta he tekevät sen tarpeeksi hillitysti. En ymmärrä miksi toiset kaatavat hajuvettä päällensä? Eikö heillä ole hajuaistia? Olen huomannut, että vanhemmat naiset käyttävät usein liikaa hajusteita. ei aikaakaan kun yhdessä työtapaamisessa yksi henkilö oli niin voimakastuoksuinen, että en saanut koko loppupäivänä mitään aikaiseksi. Olin ihan väsynyt enkä pystynyt keskittymään, päässä jyskytti ja oksetti. Eikö sen parfyymin kuuluisi olla sellainen vieno tuulahdus kun kävelet ohi, eikä mikään helvetin tsunami?

Kamalinta oli vuosi sitten Turkissa. Hotellien aulat tuoksuivat Stockmannin meikkiosastolta. Matkan aikana selvisikin miksi? Siistijät suihkuttivat hajustetta mattoihin. Sielä ilmeisesti voimakas parfyymin "tuoksu" edustaa vaurautta, kauneutta, seksikkyyttä ja siisteyttä. Myös lentokoneissa istuinosien tyynyihin suihkutettiin ennen lentoa jotakin kamalaa hyttysmyrkkyä. Sieltä ei edes päässyt karkuun. En voisi koskaan olla läheisessä suhteessa henkilön kanssa, joka käyttää mitään epäluonnollista hajustetta, Jyrinkin piti lopettaa kaikkien hajusteiden käyttö. Huvittavaa oli kun viikonloppuna lakkasin kynteni ekaa kertaa vuoteen (haju on niin paha niin olen vältellyt). Päivällä minua oksetti elokuvateatterissa ja illalla huomasin, että paha oloni johtuu lakatuista kynsistäni. Jopa kuivunut lakka oli niin voimakas että kurkkua vihloi. 

Monet ihmiset myös tuntuvat loukkaantuvan kun asiasta mainitsee. Ihankuin se mainitseminen ei olisi itselle tarpeeksi ikävää. Kokee itsensä hankalaksi kun toinen joutuu menemään suihkuun itsensä takia ja ehkä jättämään kokonaan hajusteet. En kuitenkaan ole tilannut itselleni tällaistakin oiretta. Mielelläni kestäisin nämä kaikki pahan hajuiset ihmiset ympärilläni päivittäin. Mutta koska en vaan pysty ja kun kerta tämän saman ongelman kanssa elävät niin monen muutkin, niin voisiko sitä hajustetta laittaa ees vähän vähemmän? Kiitos. Ja koska tykkään olla jotakin mieltä asioista niin olen kyllä sitä mieltä, että meistä jokaisen tulisi lopettaa kaikkien hajusteiden käyttö ja tuoksua sille mille kuuluukin: HIELLE. Se on normaalia. Epänormaalia on tukkia omat ihohuokosensa jollain syöpää aiheuttavalla alumiinilla. Ja jos kaikki haisisi hielle ei kukaan enää ees haistaisi sitä. Se olis ihanaa! Sellainen ois mun unelmien maailma! 

Mutta koska en kuitenkaan halua haista yksin hielle, niin käytän tätä ainoaa ekodödöä, joka oikeasti toimii. Suosittelen!!!!

 

Kommentit

Gigi
Olipahan taas..

Kiitos dödövinkistä!
Mä oon kanssa superherkkä hajuille. Oltiin viikonloppuna leffassa ja vieressä istuvan naisen parfyymi oli niin voimakas et oli vaikea hengittää. Kynsilakka on ihan kamalan hajuista, mä en pysty enää lakkaamaan koska se haju häiritsee lakan kuivuttuakin. Lenkillä aina ihmettelen juoksijoita jotka pyyhältää ohi jättäen niin vahvan pesuaineen tuoksun, että tuoksuvanan voi melkein nähdä:D onneks kohta alkaa siitepölykausi ja mun nenä menee tukkoon, edes jotain hyötyä allergiastakin:D

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Ole hyvä! Hyviä juttuja pitää jakaa. Tuo on kyllä ikävää kun leffakokemus menee pilalle :( ja kun on merkatut paikat ei välttämättä pysty vaihtamaankaan paikkaa, jos sali on täynnä. Nykyään en uskalla matkustaa onnibussilla kun siellä usein joku hajupommi. Junassa sentään pystyy vaihtamaan vaunua. Juu! Pesuaineet, shampoot, naamarasvat.... monet ihan kamalan hajusia!

evepaa

Olen kyseistä dödöä harkinnut, mutta siitä on paljon ristiriitaisia mielipiteitä. Haluatko kertoa siis lisää hikoilustasi ja missä tämä sinulla pitää? Esmes hikoiletko paljon/vähän/siltä väliltä ja urheiletko? ja pitääkö sinulla kaikissa tilanteissa?

Lumos

Mulla on tästä puikkoversio ja hikoilen (kai) normaalisti. Urheilen 4-6 kertaa viikossa. Tämä tuoksuton deo on itsellä pitänyt oikein hyvin 24 tuntia (kun sipaisee suihkun jälkeen puhtaaseen kainaloon) eikä ole ärsyttänyt kainaloiden ihoa niinkuin aiemmin käyttämäni deot. Itseltä siis vahva suositus!

evepaa

Okei! Kiitos, kun kerroit lisää :) Ehkä kokeilen itsekin ensikuussa.

evepaa

Onko tahrannut? On siitäkin sanottu paljon, että se tahraisi. Miettinyt kyllä näissä sitä paljonko sitä on laitettu, mutten tiedä. 

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Tätähän kuulemma mainostetaan tahraamattomana, mutta itseasiassa huomasin tämän tahraavan mustia vaatteita. Kirjoitin siitä joskus blogiinkin. Mutta sillon taisin laittaa myös tuotetta liikaa. Olen myös huomannut, että puikoissa on eroja: toisinaan tuote on ns. karkeaa ja huonosti levittäytyvää, toisinaan ei. Viimeksi kun menini dödöostoksille oli puikot loppuneet ja ostin tämän purkin, josta mömmöä pehmennetään sormien välissä ja se levitetään kainaloihin. Minulla tämä purkkituote on toiminut paremmin eikä kulu niin nopeasti. Sen rakenne on hieman erilainen ja kilohinta suurempi, mutta suosittelen!

Ak1234 (Ei varmistettu)

Mulla se stick tahrasi enemmän. tämä jotenkin sulaa ihoon, eikä näy enää kuivuttuaan/imeydyttyään einä tartu vaatteisiin, koostumuskin on miellyttävämpi . Ja samaa mieltä hajuista, täysin sama kokemus. :(

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Joo stick tahrasi kun taas purkkituotteen kanssa en oo huomannut tahraantumista. Koostumus tosiaan sellanen "kermaisempi". 

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

... ja minäkin urheilen aktiivisesti. Olen kokeillut melkein kaikki muut ekodödöt ja ne eivät toimi yhtään. Ennen käytin antiperspiranttia mutta sitten rupesi ahdistamaan ne aineosat iholla. Minulle siis hikoilemattomuus ja hajuttomuus ovat tärkeitä asioita ja tämä toimii itsellä molemmissa! 

Annika123xx (Ei varmistettu)

Mulla alkoi hajuoireilu samaan aikaan, kun migreeni paheni. Mulle tulee oksettava olo, ahdistus ja pään jomotus myös voimakkaasta hien hajusta. Kerran meni joogatunti ihan pilalle, kun vieressä joogasi joku, jonka dödö oli pahemman kerran pettänyt. Toisaalta jos valita pitää, niin mieluummin istun bussissa pulsun kuin teatteriin menodda olevan kemikaalitädin vieressä.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

:D

Mä en oo ehkä vaan haistanut lähiaikoina voimakasta hienhajua niin en tiedä tulisko siitäkin huono olo? Hyvin mahdollista kyllä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

"Eikö sen parfyymin kuuluisi olla sellainen vieno tuulahdus kun kävelet ohi, eikä mikään helvetin tsunami?"

Itse menisin jopa vielä astetta pidemmälle ja sanoisin, että mielestäni hajuveden ei kuulu tuoksua ohi kävellessä! Mielestäni sopiva määrä hajustetta on silloin, kun kosketusetäisyydeltä pystyy aistimaan vienon, miellyttävän hyvän tuoksun. Jos pystyy tunnistamaan ohikulkijan käyttämän parfyymibrändin, sitä on liikaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jep, myös mä olen oppinut sen, että hajuvesi pitäisi aistia vasta, jos menet toisen ihmisen henkilökohtaiseen tilaan. No okei, ehkä tässä ei ajatella suomalaisen ihmisen noin kolmen metrin personal spacea, vaan ennemminkin jonkun jenkin tms :D Kamalaa, kun välillä haistaa jopa voimakkaassa tuulessa ohikulkeneen ihmisen hajupilven, vaikka ihminen itse on jo ennättänyt kadota kulman taakse.

Miksi me pelkäämme niin paljon luonnollisia hajuja? Enkä nyt tarkoita paskaa tai kusta tai vanhaa pesemätöntä hikeä, vaan esimerkiksi ihan ihon tuoksua. Miksi salillakaan ei saisi haista hiki tai ikivanhat lenkkarit tuoksahtaa vähän varvasvälille?

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

itse jotenkin kaipaan sitä, että saa haistaa ihmisen luonnollisen hajun. Eikös juuri hajun perusteella etsitä myös sopivaa kumppania? Kuinka sen löytää jos oman ihanan ja luonnollisen tuoksunsa peittää? 

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Tarkoitan TODELLA vienoa tuulahdusta ihan lähietäisyydeltä, eli samaa mieltä.

Kohtalotoveri (Ei varmistettu)

KIITOS tästä jutusta! Tulevaisuudessa julkiset paikat tulevat varmasti olemaan hajusteettomia. Samaan tapaan kuin nykyään tupakointia rajoitettu. Ongelma on niin suuri ja jatkuvasti kasvava. Todella monet kärsivät ympärillä olevasta, järjettömästä määrästä kemikaaleja.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Niimpä: hukutaan kemikaaleihin! Nytkin kuntosalillani on "hajusteeton" puoli pukuhuoneessa. Mutta joka kerta sinnekin on eksynyt joku hiuslakan suihkuttelija. Eikä aina jaksaisi valittaa ja puuttua! :(

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Samoin täällä. Vaatteiden pesuaineiden on oltava hajusteettomia. Ylipäänsä itse en edes tajua huuhteluaineen funktiota? Maailman turhin tuote.

Pyjama
Pyjamapäiviä

Valitettavasti kyllä joidenkin hikikin haisee kunnon treenin jälkeen niin pahalta että oksettaa, mutta onneksi sen jälkeen melkein jokainen kyllä menee suihkuun. ;)

Minulla ei liene sen suurempaa yliherkkyyttä ole, mutta olen altistunut homeelle ja haistan sen joissain tiloissa ja joskus ihmisistäkin, mutta en voi erityisen pahoin. Tosi runsaasta hajuvedestä voin pahoin ja joskus (onneksi hyvin harvoin) se laukaisee migreenin.

Mutta ihmettelen, että miten paljon hajuvettä oikein on tarkoitus lotrata. Minulla on vain yksi hajuvesi, joka on hankittu kesällä 2015. Olen käyttänyt sitä viikottain, välillä melkein päivittäin ja siitä on puolet vielä jäljellä. Eikös ne pitäisi parissa vuodessa käyttää... Olisiko 50 millin pullo. 

 

 

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Joo varmasti haisee! Itse vaan vammojeni takia käyn niin iiseillä tunneilla, ettei siellä edes tule kunnolla hiki. Niin eipä sitten kukaan haisekaan. Ja käymälläni salilla on super hyvä ilmastointi- onneksi!

Joo muistan, että itselläkin oli yli kymmenen vuotta samat hajuvedet ja melkein täysiä pulloja vuosien käytön jälkeen :) Muutama vuosi sitten luovuin niistä kun en kestä tosiaan itsessä sitä hajua. mutta älytöntä läträämistä monilla, jos saavat muutamassa vuodessa käytettyä.

Vaimoke (Ei varmistettu)

Minä taas rakastan hajuvesiä. Ei ole niin huonoa hajuvettä ettei siinä olisi jotain hyvääkin. Itseäni sen sijaan inhottaa kaikenlaiset kiellot ja ankeuttaminen. Pidän tällätyistä meikatuista ja huolitelluista ihmisistä! Hajuvesi ja meikki sekä pukeutuminen ovat tärkeä osa itseilmaisua, eräänlaista arkipäivän taidetta.

Enkä missään nimessä halua ihmisten tietävän miltä oikeasti haisen, se on yksityisasia eikä kuulu muille. Tunnistan sopivan tyypin koska ihmiset yleensä myös tiedostamattaan käyttävät hajuvesiään tehostaakseen omaa ominaistuoksuaan. Sitä paitsi tuskin meistä kaikki aikovat lisääntyä jokaisen ihastuksen kanssa joten ei sillä geenien yhteensopivuudella ole niin väliksi

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Ymmärrän myös sinun kantasi. Kaikilla makunsa ja niistä asioista on turha kiistellä. Silti koen aika provokatiivisena käyttämäsi sanat "kiellot ja ankeuttaminen", koska kuten kirjoitin, ei hajuherkkä herkkyyttään itse valitse.  

pom pom

Apua mä olen aivan totaalirakastunut suhun. Taitoihin ja tyyppiin ja eilen vasta sattumalta kompastuin blogiin. Tulee varsin pieni olo, kun sun juttuja katsoo. t. Haisuli, joka sinnikkäästi yrittää ruokasoodalla neutralisoida, kun mikään ei tunnu toimivan. Toi dödö menee kokeiluun.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Hei Apua!!! Nyt vasta näin kommenttisi. En siis oo tylysti sitä ohittanut. Kiitos rakkaudentunnustuksesta, joka todellakin saa punastumaan. Joko kokeilit dödöä, toimiiko?

Kommentoi