Vuoden ostolakko (vaatteet ja asusteet): DONE!

Sairaan Ihana Sanni

Vuoden ostolakko (vaatteet ja asusteet) on nyt ohi. Haasteenani oli olla ostamatta yhtään mitään uutena tai käytettynä. Minulla oli muutamat alusvaatteisiin liittyvät poikkeussäännöt, mutta niitäkään ei tullut ostettua. Yhdet lenkkarit ostin heti haasteen alussa, koska minulla ei ollut yksiäkään ergonomisia kenkiä ja selkä kärsi jokaisella askeleella (mielestäni hyväksyttävä syy). Haaste meni hyvin, ottaen huomioon sen, että sen aikana tuli ero ja tunsin vanhenevani enemmän kuin koskaan. Jos minulla olisi ollut lupa ostamiseen, olisin todellakin kohottanut oloani uusilla vaatteilla. Koen kuitenkin hyväksi, ettei tullut ostettua niitä turhia mielialankohotusvaatteita, jotka varmasti olisivat olleet harkitsemattomia- eivätkä olisi oikeasti parantaneet henkistä tilaani kuin vuorokaudeksi.

Suhde kaapissa oleviin vaatteisiin on syventynyt. Olen myös käyttänyt useita sellaisia vaatteita, jotka ovat olleet kaapissani vuosia käyttämättöminä. Ne ovat tuntuneet uusilta ja piristäneet mieltä. Kun nyt haasteen loputtua olen pyörinyt vähän vaatekaupoilla, huomaan etsiväni oikeastaan vain sen kaltaisia vaatteita, joita olen vuoden aikana käyttänyt ja jotka jo omistan. Tulee turvaton olo jossakin erilaisessa. Projektissa ajatuksenani oli tutkia omaa tyyliäni ja pohtia millaisia vaatteita oikeasti tarvitsen?  Haasteen loputtua keksin vain yhden tarvitsemani vaatteen: hyvät maiharit. Nyt olenkin tilannut sellaiset Kenkäpaja Pihkasta. Sieltä saan itselle juuri sopivat kengät, joita voin myös heillä jatkossa korjailla. Näin ei tarvitse ostaa toivottavasti vuosiin uusia. Kaupan kengät maksavat yli puolet vähemmän, mutta ovat niin paskalaatuisia, että tulevat lopulta kalliimmaksi! Kahdet edelliset maiharit (Ecco ja Ten Points) ovat räjähtäneet käsiin ensimmäisenä talvena. Eniten vituttaa kalliit paskalaatuiset vaatteet!

Syy siihen on tietysti selkeä: rahat menevät hukkaan. Mutta suuremmaksi ongelmaksi tämän haasteen aikana on noussut ahdistus siitä, kuinka paljon tekstiiliteollisuudesta päätyy kaatopaikalle. Ihmiset ostavat täysin kritiikittömästi halpoja huonoissa oloissa tuotettuja rättejä, joita käyttävät ehkä kerran, sitten ne päätyvät kirpparille ja sieltä sekajätteisiin. Ei ymmärretä sitä, miten suuresta ympäristöongelmasta on kysymys! Olen vähentänyt myös vaatteiden pesemistä, tuuletan ja pesen niitä käsin vain tahran kohdalta. Vaatteissa oleva muovi päätyy meriin. Merissä on pian enemmän muovijätettä kuin kalaa! Tekstiileistä irtoava muovi on merien muovijätteen pahimpia tuottajia. Mutta tietystikään useat ihmiset eivät jaksa murehtia siitä, mitä eivät näe. On niin helppoa kuluttaa ja heittää roskiin, kun se kaikki jäte ei jää omalle pihalle. Itse olen ihan kusessa reikäisten sukkien kanssa, että mihin ne nyt vien? En vaan pysty laittamaan niitä enää roskikseen. Miksi kierrätyspisteillä ei ole keräystä lumpulle? Eihän sekään mikään ratkaisu ole, mutta parempi kuin sekajäte.

Tulevaisuudessa aion ostaa mahdollisimman paljon Suomessa suuniteltua ja Euroopassa ommeltua. Myös kirpputoreilla aion käydä. Teen kyllä kaikkeni, etten ostele halpatuotantoa. Aina se ei ole helppoa, jos ei ole varaa ostaa 50 euron eettisiä luomupikkuhousuja, etenkin kun olen kohta taas työtön. Mutta ainakin pyrin olemaan kriittinen oman kuluttamiseni suhteen. Pakko se on kuitenkin myöntää, että omalla kivalla tyylillä on itsellenikin merkitystä (vaikkain nykyään sillä mitä päälläni on, on onneksi vähemmän merkitystä kuin ennen), enkä halua hiihdellä ihan millaisissa vaatteissa vaan. 

(Kuvan kaltaista 4 vuotta sitten ostamaani halpatuotanto akryylimekkoa en ostaisi enää ikinä! Mutta parempi sitäkin on nyt käyttää kuin ostaa uusi!)

Lopuksi vielä kiitos kaikille ystäville, jotka ovat piristäneet minua vaatelahjoituksilla kuluneen vuoden aikana!

 

 

Kommentit

Toinen Sanni (Ei varmistettu)

Huonokuntoisia vaatteita ja muita tekstiilejä voi kierrättää recci-nimisen firman kautta :) Lisää infoa osoitteessa http://recci.fi.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Kiitos!

Selvisi, että myös h&m ottaa rikkinäisiä vaatteita vastaan sekä Tampereella Nextiili-paja.

Vierailija (Ei varmistettu)

Samaa mieltä ja itsekin olen jo kolmatta vuotta elänyt säästöbudjetilla ja ostan vain ns. todelliseen tarpeeseen. Näin kesän alussa tekisi kyllä mieli ostaa uusi hame tai mekko, mutta koitan pärjätä vanhoilla. Toisaalta on kiva ottaa ne vanhat suosikit käyttöön, kun niistä tulee mieleen reissut ja kesät.

Nykyään sekajätettä myös poltetaan ja se on minusta paras vaihtoehto risoille sukille ja alusvaatteille.

Ja jos sait vuoden aikana vaatteita niin sehän on käytännössä sama kuin olisi ostanut kirpparilta. :)

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Hyvä juttu! Kumpa sinunlaisiasi olisi enemmänkin. Tunnesidekin on vaatteeseen tärkeä.

Kyllä! Mutta tämän vuoden aikana en kieltänyt itseltäni lahjusten vastaanottamista :) 

Vierailija (Ei varmistettu)

Olin juuri tulossa sanomaan tuosta jätteiden poltosta - nykyisin kaikista jätteistä pyritään ottamaan (Suomessa ja muissa Pohjoismaissa ainakin) vähintäänkin energiasisältö talteen. Tietenkin rikkinäiset sukat voi myös parsia kasaan, jos vain reikä ei ole aivan hillitön. (Tosin tämän arvelen sinun jo tekevänkin.)

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Juu! Reikien parsiminen jo kyllästyttää! Sukatkin on niin nykyään niin huonolaatuisia, että ekalla käyttökerralla tulee reikä, nyyh. 

Vierailija (Ei varmistettu)

KappAhleista löytyy myös tekstiilikeräyspisteet. Saa viedä myös ne reikäiset sukat tai lakanat, sekä ne käsiin hajonneet maiharit ja muut kengät.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Kiitos! Hyvä tietää!

LissuLii (Ei varmistettu)

Myös Lindex ottaa vastaan käytettyjä tekstiilejä. Lakanoita, vaatteita, kenkiä, mitä vain - ja vaikka kuinka rikkinäisiä. Päätyvät uusiokäyttöön, vielä vaatteina kelpaavat edelleen vaatteiksi ja rikkinäiset yms. esimerkiksi auton penkkien täytteiksi.

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Jes! Kiitos infosta!

Taru Kopra
Taru Makes

Hei, aloitin kanssa kun vuosi vaihtui vaatteiden ostokiellon. Oma tarkoitukseni oli kannustaa itseäni tekemään vielä enemmän vaattteeni itse, eli jos jotain mielin kangaskauppaan mars. Tässä puoli vuotta mennyt ja monta oivallusta tullut. Laukut ja kengät ei kuulu omaan ostokieltooni eikä sukkikset. Hienoa nähdä, että joku muukin kokeilee vastaavaa omalla tavallaan :)

sanninen
Sairaan Ihana Sanni

Kiva juttu! Onnea projektiisi!

Olisi kyllä niin ihanaa kun osaisi kaavottaa ja ommella hyvin itse vaatteensa. Joitakin räpellyksiä olen elämäni aikana tehnyt. Eettisiä kankaita vaan taitaa olla aika hankala löytää ainakaan perus eurokankaasta. Mutta ainakin itse olisi sitten se kärsivä ompelija!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.