Joutsenmerkin ekoasumishaaste

Sain koulusähköpostiini jo kauan aikaa sitten syksyllä sähköpostia Joutsenmerkin järjestämästä ekoasumishaasteesta. Haasteeseen voi osallistua kuka tahansa. Haaste unohtui kauaksi aikaa sähköpostin uumeniin, kunnes aiheen tiimoilta tuli muistutusviestiä ja päätin vihdoin ryhtyä tuumasta toimeen. Kokosin alle eri kategorioihin meidän asumisen ekologisia valintoja. Kategoriat menevät mielestäni hieman ”toistensa tonteille”, siksipä osa tavaroista voisi olla monessakin kategoriassa ja ihan toisin jäsenneltyjä. Loppuen lopuksi olin positiivisesti yllättynyt sisustusvalinnoistamme, tänä päivänä kun kuitenkin IKEA tuntuu niin helpolta vaihtoehdolta.

 

Oivaltavat ideat

DSC_1579.JPG

Blogissani usein nähty trukkilavapöytä, jonka näpersimme poikaystäväni kanssa itse. Rahaahan tähän paloi melkoisesti, mutta se tekemisen ilo ja trukkilavoista uuden luominen kiehtoi enemmän.

DSC_1581.JPG

Oikeastaan mikään ei ole yhtä ärsyttävää sisustuksessa kuin johtoröykkiöt. Niinpä olen näperrellyt meille pari johtolaatikkoa vanhoista kenkälaatikoista. Leikkasin päätyihin johtojen mentävät aukot ja päällystin laatikot lahjapaperilla. Huomattavasti kivemmat kuin johtosolmut nurkissa. Ja halapaa ku saippua, eikä tarvinnut ostaa mitään uutta.

DSC_1597.JPG

Viskipullot on pistetty meillä kiertoon saippuapullona ja kynttilänjalkana. Saippuapulloon käytettiin vanhan pullon lisäksi vanhaa saippuapumppua. Kynttiläteline on kulkeutunut poikaystäväni matkassa jo vuosia, mutta mitään pysyvää alustaa se ei ole saanut ennen Jackia. Nyt se on kuitenkin viskisellä alustallaan usein illan valaisijana.

 

Kestävä muotoilu

DSC_1593.JPG

Poikaystäväni mummilta peritty lipasto kuvaa mielestäni täydellisesti kestävää muotoilua, eli aidot, hyvät raaka-aineet ja hyvin valmistettu huonekalu kestää aikaa. Tämä lipasto sai poikaystäväni toimesta uuden antiikkisen värin pintaansa pari vuotta sitten. Aluksi karsastin tätä väriä, mutta nykyään en osaisi kuvitella sille parempaa väriä, etenkin kun olen napannut tuon värin makuuhuoneemme tehosteväriksi.

DSC_1456.jpg

BEdesignin Lily-kulho edustaa yksinkertaista suomalaista muotoilua, joka tulee kestämään aikaa vuosikymmenten ajan. Samoin kuin ylempänä näkyvä Eero Aarnion Tupla kupla -valaisin. Klassisilla valinnoilla pystyy vaikuttamaan esineen elinkaareen.

 

Itse tehty

DSC_1578.JPG

Tämän valaisimen olen tehnyt viime vuonna koulussa. En löytänyt mistään sopivaa valaisinta, enkä tahtonut tehdä kompromissihankintaa. Siispä päädyin tekemään valaisimen itse, kun valaisinkurssi osui sopivasti eteen. Tykään siitä, että valaisinta voi käyttää myös pienenä pöytänä.

DSC_1586.JPG

Hupsista, hieman tärähti tämä kuva. Onneksi siitä kuitenkin saa idean selville. Pöytälevynä on vanhempieni 80-luvulla ostaman keittiöpöydän lasilevy, joka on irroitettu alkuperäisestä kehikostaan ja yhdistetty pukkijalkoihin. Pöydän ilme on tyystin erilainen kuin alkujaan 80-luvulla. Tämä pöytä on kulkenut mukanani kahdessa asunnossani.

 

Kulunut on kiehtovampaa

DSC_1590.JPG

Meillä on asunnossamme pari vanhaa räsymattoa. Yksi on vanhempieni luota lapsuudenkodistani ja tämän värikkään yksilön hommasin eteiseemme nettikirppikseltä. Molemmat matot (etenkin eteisen matto) ovat vanhoja, mutta hoitavat tehtävänsä paremmin kuin hyvin. Ystäviltämme tulee eniten kyselyitä juurikin räsymatoistamme.

DSC_1592.JPG

Sininen metallikaappi on päätynyt meille poikaystäväni hankintana. Kaappi on alunperin ollut IKEAssa (ei ole siis ikean valmistama) asiakkailleen ostoksien ajan käytössä oleva tavarasäilytyskaappi. Raision IKEA uusi jossain vaiheessa säilytysjärjestelmänsä ja laittoi näitä kaappeja myyntiin. Onneksi poikaystäväni oli silmät auki ja nappasi laadukkaan metallikaapin itselleen parilla kympillä. Pikkuiset naarmut ja kolhut ovat juuri passeleita tuohon kaappiin, ettei se ole liian kliinisen näköinen.

Mikä on sinun lempparisi meidän ekoasumisessa?

Kommentit (2)
  1. Tuo ruokapöytä on yliveto, piste iin päälle nuo huopatuolit 😉

    1. Muuten tykkään, mut pukkijalat meinaa olla vähän liian leveät. Pitää kattoo jos jossain vaiheessa nikkaroisin vaikka ihan omin kätösin uuden kehikon 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *