Mitä on design?

 

design.jpg

 

Kaipaan apuanne! Törmäsin tähän designia käsittelevään kysymykseen opinnäytetyöni aloitusseminaarissa. Ohjaava opettajani esitti sekä minulle, että koko opiskeluryhmällemme kysymyksen; mitä design on. Saimme vaikka mitä vastauksia, mutta en pysty siltikään sanomaan mitä design on. Sanana design on kokenut minun ja monen muun mielestä inflaatiota, koska sitä käytetään nykyään vähän kaikesta ja sillä on sanana jopa liian vahva mielikuva ihmisten mielissä. Jos mietitään sanan design alkuperää englanninkielessä, se tarkoittaa yksinkertaisesti muotoilua, muotoiltua tuotetta. Ei sen suurempaa tai kummempaa. Toki myös design-sanaa käytetään tarkoittamaan jotain erikoisempaakin muotoilua. Suomessa sana on saanut paljon vahvemman merkityksen ja siksi sitä myös käytetään ns. väärin. Usein design tarkoittaa (mahdollisesti) erikoisemman näköistä ja normaalia kalliimpaa kulutustuotetta. Mielestäni aihe on äärettömän mielenkiintoinen ja paljonkin ajatuksia herättävä.

Design tarkoitti koulussamme monen mielestä tuotetta (tai palvelua), joka on ajaton, hyvin tehty, ja jossa on hyvä käytettävyys. Tuotteella on jokin lisäarvo. Mietimme myös, voiko design olla subjektiivinen kokemus, eli jokaiselle omanlaisensa.

Yhteishyvä-lehdessä oli joskus pari vuotta sitten Saara Renvall tiivistänyt asian hyvin: ”Muotoilu ja design ovat sanahirviöitä. Muotoilulla tarkoitetaan sitä, että jokaiselle saippualle, postimerkille, pyyhkeelle, ovenkahvalle ja muovikassille on mietitty olemus.” Totta. Tämä ei kuitenkaan vastaa siihen, miksi design on designia. Mielestäni muotoilu ja design ovat jollain tasolla ajautuneet puhekielessä erilleen toisistaan.

Kaipaan ajatuksianne, jotta näkisin mitä mieltä ihmiset ovat designista, niin sanana kuin ilmiönä ja jotta pääsisin opinnäytetyössäni eteenpäin. Arvostan suuresti apuasi ja vaivannäköäsi, kun viitsit käyttää hetken ajastasi ja vastata mitä design on sinun mielestäsi. Kiitos ja kumarrus! Muutenkin sana on erittäin vapaa kommenttiboksissa. Antakaa ajatustenne virrata ja kertokaa, mitä ajattelette koko designista.

Ja tästä vielä vähän vuodelta -65 Kuopion torilta mietteitä designista 🙂
//www.youtube.com/embed/6lVw-sW0Ykk

Täällä oli myös hyviä pointteja.

 

Kommentit (1)
  1. Kiitos hurjan paljon Annika mietteistäsi! Juurikin tällaista tajunnanvirtaa olinkin vailla 🙂 Toivottavasti muutkin uskaltautuu nyt avaamaan mietteitään tästä haastavasta aiheesta..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *