Pienellä budjetilla Norjaan – ROADTRIP!

Pienellä budjetilla Norjaan – ROADTRIP!

Tässä blogitekstissä tulen kertomaan, kuinka matkustaa Norjaan pienellä budjetilla ja mitä kaikkea kannattaa nähdä ja tehdä viiden päivän reissulla Pohjois-Norjassa.

951c3-img_20200926_182032.jpgAjattelin ensimmäiseksi kirjoitella hieman syksyisestä Norjan reissustamme, Norjaan pienellä budjetilla . Oltiin haaveiltu Norjaan lähtemisestä about. koko kesä, mutta kesätöiden takia se ei niin vaan onnistunut. Sykyllä koronarajoitukset taas tiukentui ja ei meinattu silloinkaan päästä matkaan. Seurattiin kuitenkin uutisia ja päästiin kuin päästiinkin lähtemään. 
 
Hommahan meni niin, että saatiin tietää edellisenä päivänä että rajoitukset tiukentuu taas 6päivän päästä, joten lähettiin reissuun alle 12h varotusajalla. Päätettiin edellisenä iltana, että huomenna lähdetään ja tehtiin tiukka minuuttiaikataulu seuraavalle aamupäivälle ja niin me joskus kolmen aikaan päästiin seuraavana päivänä auton kyytiin. Voin sanoa että jos me pystyttiin tähän  niin pystyy kuka tahansa. 😀 Meillähän ei siis tietenkään ollut vielä telttaa tai kunnon makuupusseja joten ne hommattiin myös ton yhen aamupäivän aikana, samoin kuin viiden päivän _kaikki_ ruoat :D. Ei nimittäin haluttu käyttää pieniä roposiamme Norjan kalliisiin ruokakauppoihin, eikä myöskään haluttu mitään ylimääräisiä ihmiskontakteja, koska korona. 
 
Viidessä päivässä kerkesi näkemään yllättävän paljon, se toki helpotti, että päästiin lähtemään Rovaniemeltä, eikä Etelä-Suomesta. Ei myöskään lähdetty liian kauas, esim Lofooteille (olkoon niiden vuoro ensi kesänä!!), vaan pysyttiin Lyngenin ja Senjan alueella. Tästä päästäänkin meidän reittiin josta seuraavassa tarkemmin. 
efee1-screenshot_20210122_115714_com.google.android.apps_.maps_.jpg
Tässä on mapsista Screenshotattu reitti, ajotunteja on yllättävän monta vaikka lähettiinekin Rovaniemeltä matkaan. Reitti kulki siis pääpiirteittäin Rovaniemi – Blåvatnet – Senjan saari – Rovaniemi. Kuullostaa nopeelta ja simppeliltä mutta viiteen päivään tossa oli yllättävän paljon ajettavaa. Me lähettiin matkaan Rovaniemeltä joskus 15-16 aikaan iltapäivällä, ja päästiin Norjan puolelle ihan illalla. Tänä yönä nähtiin varmasti elämämme kauneimmat ja värikkäimmät revontulet samalla kun pistettiin telttaa pystyyn.
e90d0-img_20200923_2136272b252812529.jpg

Seuraavana aamuna käytiin nopeasti tsekkaamassa Rovijokflossen (vesiputous ihan rajan takana), jonka jälkeen suunnattiin kohti Blåvatnetia. Blåvatnetilta lähitiessä alkoi olla jo pimeetä, joten ajettiin kohti Senjan saarta sen matkaa kun jaksettiin. Illalla pysähdyttiin taukopaikalle ja nukuttiin yö siinä. Seuraavana päivänä päästiin Senjan saarelle ja kierreltiin siellä rauhassa päivä nähtävyyksiä. Seuraavana, eli viimeisenä kokonaisena päivänä käytiin kaks haikkia Senjalla, jonka jälkeen olikin aika suunnata takasin kohti Rovaniemeä. Vika yö vietettiin Tromssassa, josta seuraavana päivänä ajettiin pitkä pätkä Rovaniemelle ja pysähdyttiin silloin tällöin ottamaan kuvia taukopaikoilta.
06319-img_20200927_123503.jpg

Fun fact: Halusin tällasen autokuvan vuorien kanssa, joten ajettiin jotain pikkutietä vähän syvemmälle isolta tieltä. Ihmeteltiin joka puolella olevia kylttejä ja alueen laakeutta ja kun ajettiin pois käytin kääntäjää niiden kylttien suomentamiseen: oltiin oltu kuvaamassa ampuma-alueella :D. Joten vinkki vitosena: suomentakaa kyltit ennen kun teette jotain, ei sen jälkeen..

NÄHTÄVYYDET

Meidän pääkohteet oli Blåvatnet, Seglan huiputus ja Hestenin huiputus. Päädyttiin matkanvarrella myös Rovijokflossenin vesiputoukselle, toiselle vesiputoukselle, muutamalle nätille rannalle, sekä super tuuliselle kukkulalle. Mennään järjestyksessä, eli ensimmäisenä päivänä kohteena oli Rovijokflossenin vesiputous, sekä Blåvatnet Lyngenin alpeilla.

65026-img_20200924_104311.jpg

ROVIJOKFOSSEN

Rovijokfossen oli tosi helposti saavutettavissa ja tonne alas kapusi ehkä vartissa. Alastulo oli aika mutanen, joten kannattaa olla varovainen, mutta jos ei oo järjetöntä korkeenpaikankammoa, suosittelen kyllä! Kuvasta ei ehkä välity, miten iso ja maaginen toi vesiputous oli, mutta paikanpäällä sen voiman kyllä näki. Paikalla ei ollu muita kun me, oltiin aika aikasin liikenteessä. Rovijokfossenille on rajalta ehkä joku 20minuutin matka, eli kannattaa todellakin käydä matkan varrella kattomassa!

BLÅVATNET

2e179-img_20200924_153536.jpg
Ajettiin Rovijokfossenilta kahen tunnin matka Blåvatnetille, ja se oli MAAGINEN! En ollut koskaan nähny pohjoismaissa noin kirkasta ja turkoosia vettä. Paikka oli oikeasti ihan ku sadusta! Tää oli vähän irrallaan meijän reitistä ja meinattiin jättää välistä, mutta onneks ei jätetty, paikka oli ihan _mieletön_. Kävelymatka tänne oli aika pitkä, 4km suuntaansa ja tuntu vielä pidemmältä 😀 meillä meni reissuun monta tuntia kuvailuineen. Kävely oli ajoittain vähän haastavaa vuoristopurojen ja isojen kivilohkareiden tullessa tielle, mutta selvittiin kyllä ehjin nahoin sinne ja takasin. Suosittelen ottamaan mukaan jotain motivoivaa välipalaa, koska reittiä oli niin ärsyttävä kävellä, haha :D. Matka oli kuitenkin sen arvonen, koska kattokaa nyt näitä maisemia, hullua!

Google maps opasti meijät ainaki aluks väärään lähtöpisteeseen, mutta siellä oli onneks kyltti, että ”this is not the start of Blåvatnet hike”. Jos siis eksytte samaan paikkaan niin jatkakaa vielä hetki eteenpäin, Blåvatnetin parkkipaikka on selkeästi merkitty ja siellä on WC:t ja nuotiopaikat. Lyngenin Alpeilla on varmasti mitä upeampia paikkoja koluttavana ja sinne on kyllä päästävä uudelleen, nyt oli aikaa vallottaa vaan tää yksi kohde ja sen jälkeen matka jatku Senjalle!
d7557-img_20200924_135846.jpg3ddda-img_20200924_153027.jpg5b372-img_20200924_135655.jpg
d612b-img_20200924_1542332b252812529.jpg

ERSFJORDIN RANTA

Ersfjordin ranta on yks Senjan tunnetuimpia ”nähtävyyksiä”, siellä on THE kultainen vessa ja upee hiekkaranta. Omasta mielestä kultanen vessa ei ollut mitenkään kummonen ja samanlaisia upeita rantoja on Norjassa ja Senjalla paljon. Käytiin kuitenkin katsomassa paikka ja saatiin olla hiekkarannalla ihan kahdestaan sateen ansiosta, haha. Isosiskoni oli ollut täällä kesällä ja paikka oli kuulemma tungettu täyteen asuntoautoja ja telttoja. Nyt syyskuussa nähtiin täällä tasan yks matkailuauto ja sekään ei ollu ihan tässä rannassa, hyvä aika matkustaa siis, hah! Otettiin tää päivä muuten aika lungisti ja kerättiin voimia seuraavan päivän haikkeihin. Ei haluttu tehä niitä tänään, sillä sadetta oli luvattu koko päiväksi eikä huipulta ois nähny varmaan yhtikäs mitään. Kannattaakin tarkkailla sääennusteita ja suunnitella reissua vähän niiden mukaan, koska sateella on oikeesti aika iso merkitys, ainaki jos asuu pienessä henkilöautossa :D.
3cd85-img_20200925_131722.jpg

SEGLA

Seglan huiputus vähän meinas tätä tyyppiä pelottaa, olin kuullu että seinä on super jyrkkä ja ylös pitää mennä nelinkontin. Sääkään ei näyttäny kovin lupaavalta vaikka foreca näytti aurinkoa, vettä vaan satoi. Lähettiin silti haastamaan säätä ja sieltä se aurinkokin melkeen heti näyttäytyi! Seglan huiputus ei omasta mielestäni ollu niin paha mitä olin lukenu, vaikka paikoittain piti kyllä mennä ylös nelinkontin. Huipulle oli myös satanu lunta mikä vähän hankaloitti hommaa, mutta päästiinpä tekemään vuoden ekat lumipallot, haha :D. Ylhäältä oli kyllä ihan mielettömät näkymät, joten oli kyllä kipuamisen arvosta!! Ihan sairaan magee turkoosi meri yhdistettynä tähän vuoristomaisemaan oli jotain maagista. Suosittelen siis tätä(kin) kaikille. Parkkipaikka oli helppo löytää ainakin näin syyskuussa ja nähtiin haikilla ehkän. 10muuta tyyppiä.
f9f79-img_20200926_151016.jpg02a4b-img_20200926_152229.jpg0d556-img_20200926_153810.jpg8d247-img_20200926_183236.jpg

HESTEN

Noustiin samana päivänä Seglan jälkeen vielä Hestenille. Hesten ei oo yhtä korkea kuin Segla ja meillä meni ehkä tunti (?) ylös menoon. Ei noustu ihan huipulle, sillä jalat oli jo aivan poikki ja nähtiin jo tästä kohtaa ihan _usokmaton_ auringonlasku ja sen maalaamat maisemat. Omasta mielestä Hesteniltä oli vielä nätimmät maisemat kun Seglalta, sillä täältä näki Seglan jylhyyden. Täältä saa kyllä mageet kuvat jos semmoset on etsinnässä! Voin myös suositella tätä auringonlaskun aikaan kiipeemistä, oli nimittäin ihan käsittämättömän kaunista! Jotkut oli kivunneet tänne teltan kanssa yöpyäkseen tässä, ja en voi kuvitellakkaan kuinka hienoa ois herätä täältä auringonnousuun. Ehkä ens kerralla…

ba316-img_20200926_182750.jpg

d8b3e-img_20200926_181805.jpg

YÖPYMINEN NORJASSA PIENELLÄ BUDJETILLA 

Meillä oli matkassa mukana teltta (lainassa), makuupussit, sekä makuualustat. Suunnitelmana oli viettää teltassa ja autossa mahollisesti kaikki yöt, mutta yöpakkaset vähän yllätti meijät ja nukuttiin 2 vikaa yötä majapaikoissa. Ekana yönä oltiin jo päästy mukavasti telttaan nukkumaan, kun ihan JÄÄTÄVÄ tuuli yllätti kesken kaiken. Telttatikut sinkoili minne sattuu, ja pelättiin että lainateltta menee rikki siinä tuulessa jos jäädään sinne nukkumaan. Ei muuta ku kamat ulos teltasta ja teltta kasaan. Tehtiin taskulamppujen valossa tilaa auton takaosaan, kaadettiin penkit ja heitettiin makuualustat, makuupussit ja tyynyt autoon. Autossa sai yllättävän hyvät unet aikaan, joten päätettiin ettei enää edes yritetä nukkua teltassa, heh. Syyskuussa oli jo melko viileä, joten paksu makuupussi oli tarpeen mukaville yöunille. Hyvästä tyynystä tietty plussaa. Mahduttiin melkein SAABiin nukkumaan jalat suorina, joten kaikenkaikkiaan kokemus oli aika ihana, herätä vuorien keskeltä ties mistä.

Autossa yöpyminen

Autossa nukkuessa suihkuna toimi pääosin baby wipesit ja taukopaikkojen vessoissa oli ihan ok pestä naama. Levähdyspaikoilla oli muuten tosi hyvin vessoja joten parkkeerattiin kumpanakin yönä auto hijaselle levähdyspaikalle. Käytettiin koko ajan park4night -sovellusta, mitä ollaan käytetty jo Suomessa reissatessa. Sieltä löyty tosi hyvin yöpaikkoja niin teltalle kun autolle, suosittelen tsekkaamaan! Löytyy ihan ilmatteeks play-kaupasta.

Majapaikkoja budjetilla

Kahden yön jälkeen kylmä kuitenkin yllätti, ja jouduttiin kattomaan myös muita yöpymisvaihtoehtoja. Oltiin Norjassa pienellä budjetilla matkassa, joten googlailtiin alueen (Senjan) halvimpia majotuksia. Päädyttiin kolmantena yönä ”Mefjord Brygge” -hotelliin. Hotelli oli yllä näkyvässä söpössä pikku kylässä ja olihan se ihanaa päästä kuumaan suihkuun! Hotelli makso n. 60e, eli n.30e/nenä ja (ihana) aamupala kuului hintaan, eli saatiin muutakin kuin kaurapuuroa ja munia, jee! Hotellin vierestä pääs myös pulahtamaan jäämereen, tää oli meijän to do -listalla ja ihanan virkistävää!
Viimeseksi yöksi varattiin majotus Tromssasta, jotta ajomatka kotiin ei ois niiin pitkä, kuin Senjalta. Tää majotus oli nimeltään Finsnes Gaard ja makso myös jotain 60e, eli 30e/nenä. Täällä oli iso keittiö missä pystyi tehä omat safkat, luksusta monen päivän trangiaeväiden jälkeen. Unohdettiin tänne kyllä jääkaappiin pari osaa trangiasta + yks kokonainen ruoka, hups.. Tiedä mitä niille on käyny :D. Pitää myös selvittää saako trangiaan ostettua erikseen kadonneita osia, sinne meni nimittäin parhaan kokoset kipot ja kupit. Fisnes Gaard oli super symppis vanhan majatalon oloinen, eikä nähty sielä meijän lisäksi ku yhet ihmiset.

fe4af-img_20200925_180855.jpg6b4ff-img_20200924_094553.jpg

BUDJETTI

Me oltiin matkassa pienellä budjetilla, ja reissuun meni alle 200e/nenä. Jos oltaisiin nukuttu vaan autossa ja teltassa, oltaisiin pysytty varman n. 100e/nenä budjetissa. Eniten rahaa meni varmasti bensoihin, MUTTA Norjassa oli ihan super halpaa bensaa verrattuna Suomeen! Käytiin aina jossain pikumestoissa tankkaamassa, jotka ei näyttäny turisteille tehdyiltä, ja monesti ajettiin paikkojen ohi, missä oli paljon kalliimpaa bensaa ja hienomman näköset puitteet. 

Ostettiin kaikki ruoka, juoma, hygieniatarvikkeet yms. jo Suomesta, jotta vältyttäisiin Norjan kalliilta hinnoilta. Käytiin kerran kaupassa ostamassa karkkia ja katkarapuja koska ne oli halvempia kun Suomessa (:D). Otettiin myös kotoota mukaan kaikkea mahollista mitä vaan keksittiin, lapsuudesta vanhat muoviastiat retkiastioiks, vanhat vesikanisterit täyteen vettä, kavereilta lainaan mahollisia retkitarvikkeita mitä puuttu, ja kaurahiutaleet, mausteet, kahvinpurut, protskujauhot ja pähkinätkin löyty jo omasta takaa. Pienellä suunnittelulla säästää oikeesti pitkän pennin!

7c674-img_20200926_104715.jpg
d408f-img_20200927_1332042b252812529.jpg

RUOKA PIENELLÄ BUDJETILLA

Otettiin siis kaikki ruoka mukaan jo Suomesta. Retkikeittimenä toimi kesällä Tokmannilta ostettu retkikeitin ja se pelitti koko reissun täydellisesti ja keitti aamupuurot, paisto munat, keitti pastat ja hernekeitot. Pientä päänvaivaa mukaanotettavaan ruokaan toi meijän ruokavaliot. Mä en syö kanaa tai punasta lihaa, kun taas toinen ei voi syyä gluteenia tai maitotuotteita. Löydettiin kuitenkin kaikille päiville trangialla tehtävää retkiruokaa ja tässä niistä muutama mitkä vielä muistan!

Mitä syötiin?

Aamupala koostu joka aamu munista, puurosta ja kahvista. Puuro oli helppo tehä kaatamalla kaurahiutaleiden päälle kiehuvaa vettä ja samasta vedestä sai keitettyä kahvit! Vähän pähkinöitä ja pilttiä puuron päälle niin makukin oli parempi kuin hyvä! Munista proteiinit niin oltiin valmiita uuteen päivään.
f7562-img_20200924_092509.jpg

Maailman helpoin retkiruoka: erilaiset keitot. Meillä oli hernaria ja jotain Lidlin linssikeittoa. Nää oli super nopeita ja helppoja lounaita jos piti saada ruokaa nopeesti nassuun!

f8809-img_20200924_173221.jpg

Illallisina toimi mm. tortillat kaurajyvätäytteellä, curry tehtynä kasviksista, kookosmaidosta, riisinuudeleista, sekä currytahnasta, ja taidettiin syödä myös tonnikalapastaa. Melko helppoja ja nopeita ruokia, joissa oli vaan kuivajuttuja ja jotain tuoreita kasviksia mitä Suomesta mukana raahattiin. Trangialla sai yllättän hyviä herkkuja kokattua ja ruoka maistuu kyllä käsittämättömän hyvältä, kun on viettänyt koko päivän ulkona vuorilla.
7382f-img_20200925_141158.jpge6490-img_20200925_201856.jpg

Tässä vielä muita ruokaideoita pienellä budjetilla Norjaan:

– Gluteeniton pasta eri kastikkeilla (soijarouhe, oliivit, tonnikala yms.)

– Pestopasta

– Linssikeitto

– Hernekeitto

– Nuudelit jollain proteiinilla kookosmaidossa (curry)

– Chili cin carne pavuista & maissilastuja

– Tomaattikeitto

– Sienikeitto

– Munakas

– Tortillat

Välipaloilla syötiin riisikakkuja, pähkinöitä, smoothiepusseja, hedelmiä, suklaata, linssisipsejä & välipalapatuloita.

PAKKAUS – Pienellä budjetilla Norjaan 

Pakkaus toteutu meillä about tunnissa kummankin luona, mutta silti tuli kaikki tarpeellinen mukaan! Tässä suht. kattava lista matkaan pienellä budjteilla:

Ruoka:

– Valmiiksi mietityt lounaat, päivälliset, välipalat, aamupalat ja iltapalat

– Veitsi & leikkuulauta

– Mausteet, öljy

– Lautaset, mukit & sporkit

– Biohajoavaa astianpesuainetta

– Tiskiharja

– Tiskirätti

– Kahvisuodatin + suodatinpussit +kahvi

– Vesikanisteri

– Vesipullot

Vaatteet (syyskuu):

– Sateenkestävät kuorivaatteet
– Toppatakki
– Toppahousut (en käyttänyt)
– Kumpparit
– Läpsykkäät
– Muutamat hatut ja lapaset
– Alusvaatteet
-Aluskerrasto
-Välikerrasto
-Olovaatteet
-Villasukkia!
-Kengät x2 (toiset kastuu varmasti jossain kohti)

Muu:

– Autolaturi
– Kaikki maholliset powerbankit 😀
– Retkituolit
– Kosteuspyyhkeet
– Vessapaperi
– Muovipusseja/Roskapusseja
– Laastareita / ea-pakkaus
– Paperia
– Makuupussi, makuualusta, tyyny, teltta
– Trangia + sinol
– Tulitikut
– Sytkäri
– PALJON VALOJA; otsalamput + taskulamput + fairy lightsit autoon!
– läppäri, kamera drone, 3-jalka
– Hygieniatarvikkeet
– Pyyhe
a7502-img_20200926_142404.jpg5bf86-img_20200924_154207.jpgNorja
Norja oli ihan MIELETÖN ja haluaisinkin kuulla teijän vinkkejä Norjaan pienellä budjetilla: tää ei nimittäin todellakaan ollu vika kerta Norjassa, niin tohon paikkaan rakastuin. Lofootit ja myös etelä/länsi-Norja kiinnostelee tosi paljon, ehkä niihin ens kesänä!
Ps. Unohdin varmasti mainita noin 100 ja 1 asiaa, mutta kaikesta saa kysyä, vastailen parhaani mukaan!
Terkuin: SOFIAAAHVEN

tyo-ja-raha matkat raha hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *