Viisi syytä matkustaa Balille

Vietin viime vuonna Balilla ja sen lähiympäristössä sijaitsevilla Gili-saarilla puolitoista kuukautta. Vaikka kävin seitsemän kuukauden reissullani aika monessa muussakin paikassa, juuri Balille on pakko päästä takaisin. Miksi? Tässä viisi syytä:

p3120722.jpg

1. Joogaa Ubudissa

Mikä olisi parempi tapa aloittaa aamu, kuin hypätä kukonlaulun aikaan mopon selkään ja kurvata joogatunnille? Balin keskiosassa sijaitseva Ubud on taiteilijoiden ja downshiftaajien paratiisi, jossa voi joogata riisipeltojen keskellä ja nauttia lounaaksi raakaruokaa terveyskahvilassa. Me likey! Tarjolla on sarjakortteja, mutta kokeilemaan pääsee myös kertamaksulla. www.theyogabarn.com

2. Shoppaa taidetta

Ubudin läheisyydessä, mutta myös muualla Balilla myydään aivan ihania sisustusjuttuja. On öljyvärimaalauksia, puuesineitä ja ties mitä isoa, mikä ei mahdu matkalaukkuun. Ostin edellisellä reissulla muutaman jättikokoisen maalauksen pilkkahinnalla, ja lähetin paketin Suomeen. Postikulut oli jotain viiden euron luokkaa.

p3020512.jpg

3. Surffaa Kutalla

Balin Kuta Beach sopii loistavasti surffiharrastuksen aloittamiseen. Aallot ovat lempeitä, ja veden alla kaatujaa odottaa hiekkapohja. Surffiopettajan ja laudan voi vuokrata rannalta muutamaksi tunniksi noin 150 000 rupialla. Trust me, ensimmäisellä kerralla se kaksi tuntia on ihan riittävästi.

4. Take away -mojitot Green Boxilta

Kutalla on loistava yöelämä, mutta vielä loistavampi on take away -drinksukulttuuri. Green Box -nimisestä baarikioskista saa mojitoja ja muita juomia noin 18 000 rupialla. Juomat paperipussissa hostellihuoneen patiolle ja kunnon etkoilut pystyyn. Yksi koju sijaitsee yökerhojen keskellä Jalan Legianilla.

p2220422.jpg

5. Snorklausta Gileillä

Lombokin puolella sijaitsevat Gili-saaret kannattaa ehdottomasti käydä tsekkaamassa Balin-matkalla. Saaria on kolme: Gili Trawangan, Gili Meno ja Gili Air. Suosittelen ensimmäistä, koska Menolla ja Airilla on vähän liiankin rauhallinen tunnelma. Trawanganilla on chilli meininki, eli päivät otetaan aurinkoa ja snorklaillaan ja illalla kokoonnutaan baariin juhlimaan. Lauttalippuja saa Kutalta katukioskeista.

Vajaan kuukauden päästä alkavaa lomaa odotellessa kirjoittelen kohteista, joissa kävin viime vuonna seitsemän kuukauden reissullani. Bali on tämän ”juttusarjan” ensimmäinen osa.

Kulttuuri Matkat

Raakakeksit hummuksella ja avocadolla

dsc_0466.jpgOlen täysin keltanokka raakaruoka- ja foodiskenessä, mutta aihepiiri kiinnostaa minua kovasti. Maistoin viime vuonna balilaisessa terveysravintolassa avocadolla päällystettyä herkullista raakakeksiä. Nyt kun törmäsin Ekolossa samaisiin Raw Flax Crackereihin, niitä oli pakko saada.

Luomu villivalkosipuli-pellavakeksit on valmitettu kuivaamalla hitaasti alle 42 asteen lämmössä. Raaka-aineet säilyvät ravintorikkaampina, kun niitä ei kuumenna, ja siksi siis raakaruokaa kannattaa lisätä omaan ruokavalioon.

Onko sillä sitten enää mitään merkitystä, jos päivällä syön nakkikeittoa, mutta illalla valitsen hapankorpun sijaan raakakeksin? Uskon, että voin parantaa hyvinvointiani tekemällä tällaisia pieniä muutoksia ruokavaliooni pikkuhiljaa. Sen lisäksi, että nämä keksit ovat terveellisiä, ne maistuvat hyviltä.dsc_0461.jpg

Sata grammaa raakakeksejä sisältää rasvaa 56 g ja proteiinia 23 g, hiilaria vain 5 g. Ainesosat ovat keltainen pellavansiemen, auringonkukansiemen, villivalkosipuli, porkkana, käsittelemätön merisuola ja auringonkukkaöljy. Kyllä näitä napostelisi pelkälläänkin, mutta minä sivelin pintaan hummusta ja viipaloin avocadoa. NAM!

Olisi vielä enemmän nam, jos hummus olisi itse tehtyä. Kiireessä valitsin purkin, jonka sisältöön sotkin oliiviöljyä ja sitruunaa. Oli ihan jep. Ehkä noita raakakeksejä voisi tehdä itsekin, esimerkiksi Quinoaa-blogin raakapizza-ohjetta soveltamalla?

Lisää tästä aihepiiristä:

Lilyn Hannamari Rahkonen on kirjoittanut paljon raakaruokajuttuja HaLo-palstalle

Raakaruoka.com-sivustolta löytyy 3 helpointa raaka-askelta

Uusi Musta -blogista löytyy myös perusfaktaa Raakaruokaa aloittelijalle -postauksesta

Koti Ruoka ja juoma