Proteiinia pastasta

Pastastakin voi saada mukavasti proteiinia, jos valitsee kaupan hyllyltä oikean pussin. Torino Special Tumma proteiini pastassa on saman verran protskua kuin kanassa.

torino_pasta.pngKuva: Torino

Tein aiemmin postauksen proteiinileivästä, jota vertasin tavalliseen ruisleipään. Nyt vuorossa ravintoainevertailu, jossa proteiinipasta ottaa mittaa tavallisesta makaronista.

Ravintosisältö, 100 g:

Torino Special Tumma proteiini pasta (kirjoitusasu valmistajan)
Energiaa 340 kcal
Proteiinia 23 g
Hiilihydraatteja 53 g
Rasvaa 3,7 g
Ainekset: Tumma durumvehnäjauho, vehnägluteeni, vehnänalkio, kaurakuitu, suola (0,2 %), vesi.

Torino makaroni
Energiaa 350 kcal
Proteiinia 13 g
Hiilihydraatteja 69 g
Rasvaa 2,5 g
Ainekset: Vehnäjauho, durumvehnäjauho, vesi.

Vaikka protskupastassa on reilusti proteiinia, mukana on toki myös hiilaria. Eli tämä tuote ei siis ole mikään karppaajan pelastus, mutta minun mielestä tavallisen tallaajan kannattaisi syödä tätä perusmakaronin sijaan. Maku on hyvä, koostumus hiukan peruspastaa tiiviimpi.

Suositus on, että noin 10-20 prosenttia ravinnosta olisi proteiinia. Jos ihminen syö lautasmallin mukaan, tämä määrä pitäisi täyttyä. Mutta kuinka monen annos on loppupeleissä koottu lautasmallin mukaan? Veikkaisin, että ei kovin monen.

Jos asia kiinnostaa, kannattaa laskea oma protskusaldo yhden päivän osalta. Määrän pitäisi siis olla vähintään 0,8 grammaa per painokilo. Painonpudottajien ja bodaajien kannattaisi syödä enemmänkin. Lisätietoa painonhallinnasta ja proteiinista tässä Kelan jutussa.

P.S. 100 g broilerin rintafileetä sisältää 23.1 g proteiinia.

Koti Ruoka ja juoma

Gourmeeta halvalla

Jos olisin rikas, söisin joka päivä fine dining -ravintolassa (tai ehkä palkkaisin kokin). Kaikki eivät näiden pienten annosten päälle ymmärrä, mutta taidokkaasti tehty ruoka saa ilotulitusraketit räjähtelemään päässäni.

dsc_0320.jpg

Miten nämä herkutteluhetket voi mahdollistaa opiskelijabudjetilla? Vastaus on lounas. Monien huippuravintoloiden lounaat ovat tasoltaan suunnilleen samaa luokkaa kuin ala carte -annokset. Hinta vaan on pienempi.

Söin ystäväni kanssa eilen lounasta jyväskyläläisessä ravintola Pöllöwaarissa. Laskuni loppusumma oli 24 euroa. Valitsin alkuun herkkusienikeittoa vermuttivaahdolla. Pääruoaksi söin hummerimureketta, scampia ja ohrattoa. Jälkkäriksi oli suklaakakkua ja mangomoussea.

Pääruoan kastike oli täyden kympin arvoinen. Runsaasti makua, sopivasti suolaa ja ennen kaikkea ihanasti hapokkuutta. Kastike sopi scampin ja murekkeen kanssa täydellisesti. Harvoin saa maistaa tällaista herkkua. S-etukortti-ravintoloissa en ole suostunut enää käymään, koska teen itse paremmat safkat. Siksi tulen todella iloiseksi siitä, että saan ravintolassa vastinetta rahoilleni.

Seuraavaksi ajattelin suunnata lounaalle Vuoden ravintolaksi valittuun C-nimiseen mestaan Tampereella. Olen suunnitellut lounasvisiittiä myös Chez Dominiqueen, johon minulla ei illallisaikaan olisi varaa. Jos sinulla on hyviä vinkkejä gourmet-tason lounaista tai muuten hyvästä ravintolaruoasta, saa vinkata!

Koti Ruoka ja juoma