Miksi sushi on usein surkeaa?

dsc_0206.jpgRakastan sushia. Mitä enemmän olen sitä syönyt, sitä vaativammaksi olen sushini suhteen tullut. Olen toki iloinen siitä, että sushiraja on vuosien varrella kohonnut Suomessakin pohjoisemmaksi. Mutta voiko mitä tahansa p*skaa kutsua sushiksi?

LinaS postasi toissapäivänä Lilyyn kuvan Fredan Sushibarin antimista. Välittömästi puhjenneen sushihimon kourissa päätin vihdoin kokeilla, millaista sushia täältä Tampereelta saa. Suuntasin lounaalle kauppahallin Norimaruun. Riisissä ei ollut tarpeeksi etikkaa, itse tehty tamago oli mauton ja makiin oli ahdettu riisiä liian tiiviisti. Soija oli suolaista. Alkaa mennä usko näihin sushipaikkakokeiluihin, koska tämä ei ollut edes pohjanoteeraus.

Jyväskyläläisen kalakaupan tiskiltä ostetut lohinigirit pitävät ykköspaikkaa kelvottomien sushien listalla. Riisipallerot olivat levänneet jääkaappilämpöisessä kala-altaassa koko päivän. Voitte ehkä kuvitella, miten kova kokkare kyseinen nigiri oli. Ja lisähuomautuksena vielä, että riisiä oli noin kolme kertaa enemmän kuin olisi tarvittu.

En ole enää pitkään aikaan syönyt sushia muualla kuin Helsingin Uudenmaankadun Sushibarissa, jonka toinen toimipiste sijaitsee Fredalla. Syy on yksinkertaisesti se, ettei Sushibarissa joudu koskaan pettymään. Minusta Zen sushi, Ichiban, Koto ja jopa Kabuki jäävät tämän herkkukeitaan varjoon.

Sushibarissa riisi on aina täydellistä ja maki-rullissa on ihan huikeat täytevalikoimat. Koko komeuden kruunaa huippuhyvä makea soija. Samantyyppiseen soijaan olen törmännyt myös Turun kauppahallin Kado-sushissa, jossa on tosi buenot sushit.

Mutta miten sushi-lover pärjää Tampereella, jos tarjonta on tätä luokkaa? Olen rullaillut sushia itsekin, mutta riisistä ei koskaan tule täydellistä. Odottelen epätoivoisena, että Sushibar järjestäisi kurssin, jossa paljastettaisiin kaikki sushisalat. Mutta sitä odotellessa, olisiko jollain jakaa jotain salaisia kikkoja? Ja jos joku tietää sen makean soijasekoituksen reseptin, olen valmis maksamaan siitä.

Koti Ruoka ja juoma

Mangosalaatti ja vaniljakastike

hedelmasalaatti_valmis.jpgAasian-reissulla roihahtanutta mangorakkautta on vaikea lievittää Suomessa. Mangot ovat usein todella raakoja ja happamia, mutta ready to eat -tuotteet eivät ole! Mangohimoissani tein hedelmäsalaatin ja kostukkeeksi keitin vaniljakastikkeen.

Jos mango ei ole tuttu tuote, sen pilkkomisesta voi tulla aikamoista räpellystä. Hedelmän sisällä on suuri litteä kivi, joka pitää huomioida mangoa leikatessa. Törmäsin netissä vahingossa mangonleikkausohjeeseen, joka oli minusta huono. Siinä käskettiin leikkaamaan mango puoliksi, ja kovertamaan kivi keskeltä pois. Itse suosin tällaista tapaa:

hedelmasalaatti.jpgOta mango käteesi niin, että päältä katsottuna mango on kapeimmillaan. Eli leveämpi puoli on sivussa, kapeampi puoli päällä. Leikkaa kyljestä paksu siivu, ja viillota siivun liha kuutioiksi. Paina lihapalasia kuoren toiselta puolelta, ja työnnä peukalolla valmiit kuutiot salaattiin. How simple is that!

Hedelmäsalaattiin heitin mangon lisäksi banaania, päärynää, viinirypäleitä ja appelsiinia. Päälle lorautin reilusti vaniljakastiketta, joka on todella helppo tehdä.

Vaniljakastike:
4 dl maitoa
1 muna
1 rkl perunajauhoa
puolikas vaniljatanko
sokeria maun mukaan

Sekoita kattilassa maito, muna ja perunajauho. Raavi sekaan vaniljatangon sisus ja heitä tanko mukaan. Kuumenna kattilassa, kunnes seos alkaa muuttua sakeammaksi. Sekoita koko ajan. Älä anna kastikkeen kiehua. Kun koostumus on sopivan paksuinen, ota keitos liedeltä, poista vaniljatanko ja lisää sokeri. Itse laitoin noin 1,5 rkl. Odota hetki, että kastike viilenee. Tarjoile mangosalaatin kanssa.

Koti Ruoka ja juoma