Finnintappajaiset

Oon tässä parina viime päivinä ”päässyt” taas aloittamaan ikuisuusprojektin, nimeltään finnien nujerrus. Edes lauantaina häämöttävä vanhenemispäivä ei niin haittaa, kun kuono on kuin 13-vuotiaalla. Poskiini on puhjennut parin viime päivän aikana kolme isoa ja h…vetin kipeää finniä, eikä se ole kovin mukavaa.

Mun ja noiden pirun moukuroiden historia on jo varsin pitkä, meillä on ollut sota käynnissä jo vuodesta 1997. Välillä on ollut helpompia kausia ja erityisesti auringonvalo tuntuu sopivan mun päänupin lisäksi hyvin myös mun iholle. Talvisaikaan ihon kanssa joutuu tappelemaan usein enemmän ja pitkään sorruin myös ronklaamaan ja puristelemaan noita pirulaisia. Eteenpäin on kuitenkin menty ja jopa minun umpiluuhun on hiljalleen iskostunut se, että vähemmillä tulehduksilla ja arvilla selviää, kun antaa finnien möllöttää ilman sormeilua. Paitsi jos osaa tuon puristelun tehdä oikeaoppisesti, kuten mainio Saara Sarvas on opettanut.

Vuosien varrella olen ajanut lärviini jos jonkinmoista tuotetta, joka on luvannut kadottaa finnit kokonaan. Yksikään ei vielä ole lupaustaan pitänyt. Kokeiltu on jotakuinkin kaikki akneiholle tarkoitetut sarjat ja tuotteet markettikamasta apteekkituotteisiin, mutta kun ei niin ei. Kaikki kokeilemani on vain saanut naaman kuivahtamaan pahimmillaan hilseilyasteelle ja finnit ovat kukoistaneet entisellään. Empiirinen, pitkäaikainen tutkimukseni on myös osoittanut, ettei mun iho siedä sinkkiä, ei sisäisesti eikä ulkoisesti. Tuo sinkkihomma on sikäli metka, että sinkkiä suositellaan varsin usein hoitokeinoksi akneihosta kärsiville.

Nykykäytössä finnejä vastaan taistelussa on aseina ruususuola, teepuuöljy, aloe vera -geeli ja hätätapauksissa käsidesi. Ruususuolan käyttö on hyvinkin simppeliä: pyöräytän suolamyllystä n. puoli teelusikallista suolaa ison lusikan pesään ja painelen pestyillä, kostutetuilla sormilla suolakiteitä ongelmakohdille. Suola saa rauhassa kuivua niin kauan kuin se vaan naamassa pysyy (näyttää muuten todella, ehm… irstaalta).  Yöksi pesen suolan pois, töpötän pumpulipuikolla teepuuöljyä näppyjen päälle ja lopuksi kuorrutan koko komeuden tujauksella aloe vera -geeliä. Jos olen reissussa eikä kaikkia edellämainittuja ole mukana, töpöttelen alkuvaiheessa finnin päälle käsidesiä ja yöksi aloe veraa. Käsidesi pois lukien kaikki nuo käytetyt tuotteet ovat siitä mukavia, etteivät ne ärsytä tai kuivata finniä ympäröivää ihoa. Säästyypä peitepuikkoa. Jos olisin oikein hyvä bloggaaja, olisin ottanut verrokkikuvia eilen ja tänään, mutta kun en ole hyvä bloggaaja niin en sitä tehnyt. Sorpat siitä.

Jos löytyy taipumusta ”keittiökosmetologiaan” niin kuin minulta, kannattaa myös kokeilla kahvinporokuorinta-hunajanaamio -yhdistelmää. Iho siis kuoritaan ensin kertaalleen käytetyillä jäähtyneillä kahvinporoilla, eli kostutetaan iho ja pyöritellään kahvinporoja iholla hellävaraisesti. Kuorinnasta jää iholle hieman rasvainen tuntu, mutta se häipyi ainakin minun iholta seuraavassa vaiheessa. Kuorinnan jälkeen levitetään n. ruokalusikallinen ihan tavallista hunajaa kasvoille ja myös huulille. Vaatteet kannattaa suojata pyyhkeellä ja varoa vähän huonekaluja, koska lämmetessään hunaja valuu tosi helposti. Vaikutusaika riippuu siitä, kauanko on aikaa istua hunaja naamassa, eipä tälläkään kai vahinkoa voi itselleen tehdä. Tietenkin allergikoille tämä hunajatouhu on aika lailla poissuljettua, eli jos hunaja aiheuttaa ruuassa reaktion, niin eipä sitä kannata ihollekaan ehkä sivellä.

Kokemukseni mukaan ihoa kannattaa myös suojata jonkilaisella meikillä, koska meillä on nämä ilmansaasteet ja muut. Meikkivoide, BB-voide, CC-voide, sävyttävä päivävoide, choose your weapon. Pakkohan ei kenenkään ole naamaansa sutia yhtään mitään, mutta itse olen kokenut ihon suojaamisen meikillä hyvänä juttuna. Ihon puhdistaminenhan on tietenkin itsestäänselvyys, meikin kanssa nukkuminen ei edelleenkään ole suositeltavaa. Naamaa kannattaa myös kuoria omalle ihotyypille sopivalla aineella tai kokeilla vaikka tuolla ruususuolalla kuorimista.

Jos sieltä ruudun toiselta puolelta löytyy muita mahtavia finninkarkotusvinkkejä, niin laittakaan kommenttiboksissa jakoon.

kauneus iho terveys
Kommentit (3)
  1. Jauts, mä en ole koskaan uskaltanut kuoria kahvilla kasvojen ihoa, vaikka muuten käytänkin tätä kikkaa. Mä koen sen olevan liian rakeista ja ”mekaanista” omalle naamataululle. Yksi hyvä keino saada kirkkaampi ja puhtaampi kasvojen iho, on juoda säännöllisesti esim. smoothieta, itse laitan siihen lehtikaalta, tyrninmarjoja, mustikoita, puolukoita, avokadoa, banaania. Plus runsaasti vettä. Kun tää pirtelö jää useana päivänä väliin, ja syön vaikka sipsejä tai suklaata, alkaa naamakin taas kukkia.

  2. ”Yöksi pesen suolan pois, töpötän pumpulipuikolla teepuuöljyä näppyjen päälle ja lopuksi kuorrutan koko komeuden tujauksella aloe vera -geeliä. Jos olen reissussa eikä kaikkia edellämainittuja ole mukana, töpöttelen alkuvaiheessa finnin päälle käsidesiä ja yöksi aloe veraa. Käsidesi pois lukien kaikki nuo käytetyt tuotteet ovat siitä mukavia, etteivät ne ärsytä tai kuivata finniä ympäröivää ihoa.”

    Pakko sanoa pikainen varotuksen sana tuosta teepuuöljystä.. Mikäli et ole koskaan sitä kokeillut, kannattaa sitä kokeilla _todella_ varovasti. Mieluiten allergiatesti hyvin pienellä määrällä johonkin muualle ihoon kuin naamaan. Mulla teepuuöljy aiheutti melko voimakkaan allergisen reaktion. Koko öljylle altistunut ihoalue muuttui selvärajaisen punaiseksi ja pukkasi täyteen pieniä vesikelloja. Ei kiva. Käytän öljyä nykyäänkin silloin tällöin tarvittaessa, mutta laimennan sitä esim kastamalla pumpulipuikon ensiksi hellävaraiseen kasvoveteen, ja sen jälkeen ujosti teepuuöljyyn.

    Eli jos ihosi on herkkä tai esim. atooppinen tai muuten vaan olet taipuvainen allergioihin, suosittelen tosiaan varovaisuutta.

    1. Tuttua tavaraa on, mutta kiitos varoituksesta. Ostin apteekista vissiin vähän tujumpaa ainetta kuin mitä tuo aiempi Body Shopin versio on ollut, joten varmistin vielä erikseen että saahan tuota laittaa lantraamatta iholle. Ja kuulemma saa. Allergiatestin ajattelin kuitenkin tehdä, better safe than sorry. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *