Anonyymit ystäväni osa 10

Mistä tunnet sä ystävän? No ainakin siitä, että tämän Anonyymit ystäväni -kysymyssarjan vastauksia lukiessa tulee lämmin ja rakkaudentäyteinen olo. Vitsit, toi on just tollanen. Ihanaa, kun on niin siistejä tyyppejä ympärillä.

Kirjosiepon kanssa olemme tunteneet viisi vuotta ja suhteemme on siinä ajassa möyhäytynyt työkaveruudesta kaveruudeksi ja syventynyt siitä ystävyydeksi. Jos alussa jaoimmekin työhön liittyviä fiiliksiä ja ideoita, ovat nykyään keskiössä ihan toisenlaiset jutut. Samanlaisessa elämäntilanteessa puhumme paljon äitiydestä ja sen herättämistä tunteista, mutta myös suhteestamme vanhempiimme, omien tunteiden käsittelystä, kirjoista ja vaikka mistä!

Rakastan Kirjosiepossa hänen rehellisyyttään ja itseironiaa, joka kuorruttaa hykerryttävästi etenkin monia äitiyteen liittyviä avautumisiamme. Tässä muikkelissa empatia ja välittäminen yhdistyvät herkullisesti analyyttiseen faktat ja sanan säilän hallitsevaan keskustelijaan. Kirjosieppo on myös oikeudentuntoinen ja tulisieluinen, ja olen monesti työpaikalla ihaillen seurannut, miten hän tarttuu typeryyksiin ja löyhästi esittyihin mielipiteisiin ja swip swop pyyhkäisee ne hyvin perustelluilla vasta-argumenteilla kuin leivänmurut pöydältä kuitenkaan olematta arrogantti tai ilkeä. Hän ei mässäile toisten virheillä ja ärsyttävyyksillä myöskään selän takana, vaan puhuu muista ihmisistä kauniisti. Kirjosiepposeni, ihanaa, kun olet olemassa ja voidaan jakaa juttuja vaikeita aiheitakaan kaihtamatta. Toivon ja ennustan meille vielä lukuisia tunteikkaita ääniviestejä ja eeppisiä avautumisia nokakkain. Olet tärkeä.

Keksi itsellesi alias: Kirjosieppo

Mitä kuuluu asteikolla 1-10 ja miksi: Sanon 6. Elän raskasta aikaa läheisen sairauden ja siitä seuranneen uuden elämäntilanteen myötä. Myös kotona touhuava tahtotaapero eroahdistuksineen vie veronsa, jos myös antaa iloa kaksin käsin. Kokonaisuudessaan elämässä on enemmän hyvää kuin huonoa. On paljon rakkautta kaikissa sen muodoissa.

Kerro joku ympäristöystävällinen tapa, jota noudatat ja josta olet ylpeä: Olen kasvissyöjä. En toki alkujaan ilmaston vaan eläineettisen elämänkatsomuksen vuoksi. Lisäksi en satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta osta lainkaan halpatyövoiman maissa tehtyä pikamuotia tai tavaraa, vaan suosin kotimaista, eurooppalaista ja kestävää tuotantoa sekä kirppiksiä. Tietysti (tavaran) kuluttaminen on aina ympäristön kannalta ongelmallista, vaikka hankkisi ihan kaiken käytettynä.

Kerro joku epäympäristöystävällinen tapa, jota valitettavasti noudatat ja joka aiheuttaa maailmantuskaa: Voisin yleisesti kuluttaa vähemmän. Aika usein huomaan puolustelevani ostoksiani sillä, että tuotteet on valmistettu eettisesti tai että ne ovat käytettyjä. Lisäksi pesen pyykkiä todella usein kuudessakympissä ja pyykkikorintyhjennysvimman iskiessä joskus jopa vajaita koneellisia. Useimmiten ohjelmoin myös lisähuuhtelun. En koskaan käytä vettä säästävää eko-ohjelmaa pyykinpesu- tai tiskikoneessa, vaan sitä, joka mielestäni pesee tehokkaimmin.

Kerro joku helppo niksi ympäristöystävällisempään elämään: En kerro. En usko nikseihin vaan suuriin linjoihin. Merkittäviä tekoja ovat kulutuksen radikaali vähentäminen, lentomatkailun ja yksityisautoilun (erit. polttomoottorit) lopettaminen ja kasvissyönti (miel. veganismi – esim. juuston hiilijalanjälki on suuri) eivätkä mitkään näistä ole helppoja. Mielestäni ei ole realistista odottaa, että kansalaiset turvautuvat nikseihin ja kikkoihin, ja maailma pelastuu,  vaan kestävään elämäntapaan yhteiskuntien tasolla tarvittaisiin myös lainsäädännöllistä ja verotukseen liittyvää ohjausta.

Mistä asiasta koet syyllisyyttä: Siitä, että riitelin äitini kanssa yhdellä viimeisimmistä yhteisistä matkoistamme ja sain hänet itkemään.

Kerro joku juttu, joka sua ärsyttää usein: Se, jos minuun suhtaudutaan alentuvasti tai paapoen. Erityisesti, jos joku asiantuntijatehtävässä oleva selittää minulle alaansa liittyviä asioita liikaa yksinkertaistaen.

Kehu itseäsi oikein härskisti jostain, mitä olet tehnyt viime aikoina: Toimin eräänlaisena vertaistukivanhempana eräässä lapsiperheille suunnatussa ryhmässä. Minusta tuntuu, että olen auttanut monia, ja tästä olen ylpeä.

Kerro joku todella ärsyttävä piirre, joka sulla on: Minulla on taipumusta kaikentietävyyteen ja tietojeni esittelyyn. Keskustelussa tarjoan usein ratkaisuehdotusta, vaikkei minulta olisi sellaista pyydetty. Vastaan myös kysymykseen, jossa pyydetään kertomaan yksi asia, kertomalla kaksi tai kolme asiaa.

Jos olisit Napakympissä X:n roolissa, niin minkä kysymyksen avulla yrittäisit kartoittaa sopivaa kumppania: Mistä kirjasta pidit ja miksi?

Kerro joku juttu, mitä häpeilet: Luen säännöllisesti Vauva-lehden aihe vapaa -keskustelupalstaa, josta myös artisti Kalevauva ammentaa sisällön läppäbiiseihinsä. Joskus myös vastaan johonkin keskustelunaloitukseen.

Kerro joku foliohattujuttu tai borderline foliohattujuttu, mihin uskot: Uskon, että henkisyys ja tietynlainen kyky kokea pyhyyttä on ihmiselle voimavara, vaikken usko (tai ole uskomatta) Jumalaan. Välttelen myös aina lukua 13. Aina.

Kerro joku juttu, mitä kaikkien pitäisi kokeilla ainakin kerran: Kaikkien pitäisi saada kokea, kuinka pehmeä hevosen turpa on.

Mikä kirja on muuttanut ajatteluasi: Nuorena Jostein Gaarderin Appelsiinityttö oli vaikuttava ja vetosi ajatteluun. Elena Ferranten Napoli-sarja on tuoreena mielessä, ja se avasi äitiyttä ja äiti-tytärsuhdetta uudella tavalla.

Kerro joku arkinen tapasi, joka on mielestäsi ihan nerokas: Nopeutan ruuanlaittoa kuumentamalla veden vedenkeittimellä.

Kuinka keskittyä olennaisiin asioihin, kun arki on välillä niin sekopäistä viuhtomista: Joogaamalla ja meditoimalla. Jos edes kerran elämässään perehtyy tietoisen läsnäolon taitoihin, pienet jutut kulkevat aina mukana, vaikkei ehtisi tehdä mitään kunnon harjoitusta.

Kerro joku hauska bisnesidea: Haluaisin kehitellä ohuet, sukkamaiset ja pohjasta vahvistetut suojukset lasten kenkiin, niin, ettei niihin menisi niin paljon hiekkaa hiekkalaatikolla. Vähän kuin kalossit mutta hengittävät.

Sano terveisiä blogini lukijoille: Linnunlauluista kesää ihan kaikille!

Anonymiteetin säilyttämiseksi tämän postaussarjan kuvituksen tekee kulloinenkin vastaaja itse kuvaamalla jotakin syötäväksi kelpaavaa ja täydentämällä kuvaa piirtämällä.

P.s. Sarjan aiemmat osat löydät painamalla blogitekstin alla olevaa anonyymit ystäväni -avainsanaa.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *