Kulutusmuutos #17: Alan vältellä palmuöljyä ostamissani tuotteissa
En olekaan hetkeen sitoutunut uuteen kulutusmuutokseen, joten nyt voisi olla hyvä hetki. Tällä kertaa muutos vaatii vähän enemmän tarkkaavaisuutta kuin lelujen ostamatta jättäminen tai palasaippuan suosiminen. Aion nimittäin alkaa kiinnittää huomiota tuotteiden sisältämään palmuöljyyn.
Palmuöljy on maailman käytetyin kasviöljy, ja sen tuotanto on yksi suurimmista metsäkadon aiheuttajista Kaakkois-Aasian sademetsissä. WWF:n sivujen mukaan yli 80 prosenttia palmuöljystä tuotetaan Indonesiassa ja Malesiassa, jossa metsäkato heikentää uhanalaisten eläimien, kuten orankien ja tiikerien, elinmahdollisuuksia. Myös pienviljelijöitä ja alkuperäiskansoja häädetään mailta laajenevien plantaasien tieltä. Öljykasvipalmun viljely tapahtuu osittain suoalueilla, ja WWF:n mukaan metsien ja turvesoiden kuivattaminen ja muokkaaminen viljelykäyttöön on erityisen tuhoisaa ilmastolle, sillä trooppiset hiilinielut sitovat hiiltä ekosysteemeistä tehokkaimmin.
Palmuöljyä löytyy esimerkiksi joistakin meikeistä ja pesuaineista, mutta 80 % öljystä käytetään elintarvikkeisiin. WWF:n mukaan pikanuudelien esipaistamiseen kuluu vuosittain 1,7 miljoonaa tonnia palmuöljyä. Myös margariineissa, kekseissä, kastikkeissa ja valmisruoissa on usein palmuöljyä. WWF:n sivujen mukaan palmuöljyä on kaupan pakatuista tuotteista noin puolessa. Sitä ei aina ole myöskään selvästi merkitty, vaan sitä tai sen johdannaisia voi löytyä tuotteista seuraavilla nimillä:
”Vegetable Oil, Vegetable Fat, Palm Kernel, Palm Kernel Oil, Palm Fruit Oil, Palmate, Palmitate, Palmolein, Glyceryl, Stearate, Stearic Acid, Elaeis Guineensis, Palmitic Acid, Palm Stearine, Palmitoyl Oxostearamide, Palmitoyl Tetrapeptide-3, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Kernelate, Sodium Palm Kernelate, Sodium Lauryl Lactylate/Sulphate, Hyrated Palm Glycerides, Etyl Palmitate, Octyl Palmitate, Palmityl Alcohol” (Lähde).
Ei ihan helppo nakki siis pysyä tarkkana palmuöljyn suhteen, mutta aion ainakin yrittää. Tiesitkö muuten, että lainsäädäntö muuttui vasta 2014 niin, että valmistajien pitää kertoa, mitä öljyä tuotteessa on käytetty? Sitä ennen oli luvallista mainita raaka-aineluettelossa vain sana ”kasviöljy”.Osa suomalaisista valmistajista käyttää myös sertifioitua RSPO-palmuöljyä (Roundtable of Sustainable Palm Oil), jota sisältäviä tuotteita kannattaa suosia silloin, kun palmuöljy on tuotteessa hankalasti vältettävissä. WWF:n mukaan ainakin 2016 vastuullista palmuöljyä oli hyvin saatavilla, joten kyse on enemmänkin yritysten motivaatiosta hoitaa homma vastuullisesti. Eviran mukaan palmuöljyn voisi myös elintarvikkeissa korvata hyvin muilla kovilla rasvoilla, mutta palmuöljyn halvempi hinta houkuttelee yritykset käyttämään sitä.
Nämäkin sisältävät (sertifioitua) palmuöljyä.
Mikä on helpoin tapa välttää palmuöljyä? You guessed it. Se, että valmistaa ruokansa mahdollisimman alusta asti itse. Nyt sokerittomalla on muuten huomattavasti helpompaa vältellä palmuöljyä kuin silloin, kun voi huoletta maleksia suklaahyllyn luokse. Valmisruokia emme juuri käytä (satunnaista maksalaatikkoa ja matkalle ostettua lapsen purkkiruokaa lukuun ottamatta), mutta sen sijaan käytämme kyllä valmiita kastikkeita emmekä niin sanotusti sylje sipsikulhoon, jos istumme iltaa kavereiden kanssa.
Mikä kulutusmuutokseni siis tarkalleen ottaen on? Lupaan alkaa kiinnittää aktiivisesti huomiota tuotteiden sisältämään öljyyn (ja jos se on palmuöljyä, niin myös siihen, onko se RSPO-sertifioitua) ja valita sen jälkeen mahdollisimman usein vastuullisimman tuotteen. (Sanapari ”mahdollisimman usein” on lisätty lupaukseen siksi, että käyn kaupassa myös väsyneenä, kiireessä ja joskus myös itkevän lapsen kanssa, ja tämä muutos vaatii pitkäjänteistä tarkkaavaisuutta.)
Joko sinä välttelet palmuöljyä? Mitkä tuotteet ovat menneet vaihtoon tai jopa jääneet matkasta välttelyn myötä? Olisi todella mielenkiintoista kuulla muitten kokemuksia. Ehkä kirjoitan aiheesta myös itse lisää, kunhan pääsen uusimmassa muutoksessani vauhtiin.