Kun leipä loppuu, tee leipä!
Meille on jo kaksi kertaa koronaeristäytymisen aikana käynyt niin, että aamiaistemme kulmakivi, ruisleipä loppuu varoittamatta. Koska välttelemme kauppoja, ensimmäinen ajatus ei ole lähteä kauppaan pelkän leivän takia. Onneksi kaivoin muistini kätköistä ysärin kotitaloustuntien klassikkokonseptin, jonka muistelen olleen seiskaluokkalaisten ensimmäisiä aikaansaannoksia keittiössä: teeleivät! Nopea ainesosien sekoittaminen ja tuoretta leipää pöytään alle puolessa tunnissa – hätähousuleipurin unelma! Lisäksi koko homma hoituu ruokalusikalla sekoittaen eikä käsiä tarvitse iskeä jauhoon ollenkaan (vaikka sekin on kyllä ihanaa silloin kun ei ole raivokas aamun leipänälkä).
Muistelen, että aikuisiällä tekemäni teeleivät ovat yleensä maistuneet pahvimaisilta, mutta tällä kertaa löysin reseptin, jossa on mukavampi rakenne ja kiva kaurainen maku.
Resepti on kotoisin täältä, mutta muotoilen sen tähän uudelleen.
Teeleivät
2,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta (itse laitoin vähän yli kolme)
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
50 g voita tai 2-3 rkl öljyä
2,5 dl maitoa tai kauramaitoa
Laita uuni lämpeämään 250-asteiseksi. Sekoita kuivat aineet. Lisää sulatettu voi ja maito ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Jaa ja tapsuttele lusikalla sitten leivinpaperin päälle kymmeneksi leipäseksi ja paista 10 minuuttia. Helpommaksi ei homma mene!