Kulutusmuutos #11: Alan hyödyntää ruoanlaitossa sesonkiajattelua

Kuten jo aiemmin hehkutinkin, olen liekehtinyt viime päivinä uusista perunoista ja raparperista. Kesäruoat maistuvat aina ihanilta, koska niiden satokauden alkamista tietää odottaa vesi kielellä. Tankoparsa, raparperi ja varhaisperunat kuuluvat odotettavien ruokien etujoukkoon, ja pian niitä seuraavat herneet ja mansikat ja kaikki muu! Kesähän on Suomessa älytöntä ruokafiestaa, mutta niin noloa kuin se onkin, talven osalta oma satokausitietämykseni on punastuttavan vähäistä. Tiesin ennestään talven ajalta lähinnä appelsiinien satokauden, ja senkin vain, koska eräs ystäväni muistuttaa siitä joka kerta sesongin aikana nähdessämme ja suorastaan pakottaa ostamaan veriappelsiineja, kun niiden sesonki on käynnissä. Tätä talviajan poikkeusta lukuun ottamatta olen loppukevään ja kesän ulkopuolisen ajan melko pihalla ulkomaisten kasvisten satokausista ja ostan vakio-ostosteni lisäksi satokausiherkkuja lähinnä, jos kaupassa on osattu laittaa ne tarpeeksi näkyvästi esille.

Tosi nolo juttu, tiedän. Kasvisten satokausia kannattaisi miettiä ostosten teon yhteydessä monestakin syystä, mutta nostan tähän niistä kolme itselleni tärkeintä:

  • Sesonkikasvisten suosiminen on ekologista. Satokauden aikana kasviksien kasvattamiseen tarvitaan vähemmän ulkopuolista energiaa, ja koska saatavuus on suurempi, kasvikset voidaan kuljettaa laivoilla lentokoneella tuomisen sijasta. Jos kasvis on tuore ja kasvatettu lähellä, sen kuljetuksen ja varastoinnin päästötkin ovat pienemmät.
  • Sesongin aikana kasvikset maistuvat parhaimmilta. Tämän tunnistanee jokainen suomalaista tomaattia talvella ja kesällä maistanut henkilö.
  • Mitä enemmän ihmiset suosivat ostoksilla sesonkiherkkuja, sitä paremmin myös kaupassa osataan luottaa niiden menekkiin ja tarjota vähemmän ei-ajankohtaisia kasviksia. Tämä mahdollistaa sen, että hävikkiä syntyy vähemmän.

blogiin59.jpg

Kuvassa ainoa tuontihedelmä, jonka sesonki on jäänyt pysyvästi mieleeni.

Mielestäni on edellä mainitsemieni syiden lisäksi myös älyttömän siistiä fiilistellä maukkaita hedelmiä tai vihanneksia ja haluaisin olla se tyyppi, joka tietää, milloin vaikkapa mangoon kannattaa tarttua (helmikuun tienoilla), ja joka osaa opettaa näitä asioita eteenpäin myös lapselleen. Aion siis seuraavana kulutusmuutoksena ottaa itseäni niskavilloista ja opetella suosimaan yhä enemmän sesonkikasviksia.

Suomessa Satokausi-kalenterin konseptia on kehittänyt Samuli Karjula, ja Satokausikalenterista voi lukea lisää täältä. Karjulan Satokausikalenteri huomioi tuontikasviksissa sen, että ne tulevat Suomeen mahdollisimman läheltä, joten se on kullanarvoinen apu ekologista sesonkiajattelua harjoittelevalle. Itse en kuitenkaan halua ostaa kalenteria keskellä vuotta eikä tuotteesta ole tehty vielä puhelinsovellusta, jonka ostaisin heti, jos sellainen olisi tarjolla. Netistä löytyy tulostettavana versiona esimerkiksi Yhteishyvä-lehden sesonkikalenteri, joka minulla oli teipattuna edellisen kotimme kaapinoven sisäpintaan, mutta koska kalenteri ei kutkuttele omia esteettisiä mieltymyksiäni ja lisäksi kannustaa ostamaan suomalaisia kasvihuoneessa kasvatettuja kasviksia myös niiden sesongin ulkopuolella (esim. paprikan sesonki on merkitty huhtikuulle, mikä tuntuu vähän älyttömältä, koska samalla logiikalla suomalaisen tomaatin sesonki on joka kuukausi), väsäsin myös oman kalenterin, joka vastaa paremmin omia toiveitani ja toivottavasti hiljalleen paikkaa tiedoissani olevia aukkoja.

Käytin kalenterini tietolähteinä etenkin edellä mainittua Yhteishyvän sesonkikalenteria ja Muista syödä välillä… -blogin kausiruokakalenteria, joka huomioi myös esimerkiksi eri kalalajien pyyntikaudet ja riistaeläinten metsästyskaudet. Lisäksi googlailin yksittäisten kasvisten satokausitietoja milloin mistäkin. Opin jo kalenteria koostaessani paljon uutta kasvisten sesongeista, mutta koska en ole alan asiantuntija, saattaa kalenteriin olla jäänyt virheitä. Toivonkin, että jos käyt tarkastelemassa tekemääni pdf-tiedostoa ja löydät siitä virheitä tai epäloogisuuksia, kommentoisit asiasta, jotta voin muokata kalenteria parempaan suuntaan.

blogiin58.jpg

Jaoin kalenterin neljään vuodenaikaan ja aakkostin erillisiin osioihin kotimaisten sesonkikasvisten ja sesongissa olevien tuontikasvisten nimet. Jos kasviksen perässä ei ole numeroa, sen kausi kestää yleensä kaikkien kolmen kuukauden ajan, mutta jos sen perässä on numero, numero viittaa niihin kuukausiin, joihin kasviksen sesonki yleensä sijoittuu. Yritin tehdä kalenterista mahdollisimman selkeän, mutta jos keksit, miten sitä voisi vielä selkeyttää, kuuntelen mielelläni.

Tässä linkki tekemääni sesonkikalenteriin, jonka voit halutessasi tulostaa myös itsellesi. (Tosin odottaisin kuitenkin vielä hetken siltä varalta, että kalenteriin on jäänyt muokattavaa.) Sana on vapaa!

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Vastuullisuus

Best of kesäfiilikset

Lokoisaa juhannusviikonloppua joka iikalle! Sunnuntain laiskan tunnelman kunniaksi lyhyt best of -pläjäys asioista, jotka parina viime viikkona ovat suorastaan kaataneet kesätunnelmaa henkiseen ämpäriini.

Kesäruoat

Olen viime päivinä tykittänyt keittiössä menemään kesäklassikoita, kuten uusia perunoita, silliä, raparperipiirakkaa ja mansikoilla, melonilla ja balsamicolla ryyditettyä salaattia. Uusin kokeiluni oli valmistaa uusia perunoita uunissa, mutta resepti vaatii vielä hiomista, jotta se voisi kunnolla kiilata keitettyjen varhaisperunoiden ohi. Käytin pohjana tätä Kodin Kuvalehden reseptiä ja muokkasin sitä mieleni mukaan, mutta se jokin siitä vielä puuttuu. Jos sinulla on jo hyppysissäsi paras tapa valmistaa varhaisperunat uunissa, jaa se toki kommenteissa.

Taste of Helsinki

Saimme parin päivän varoitusajalla buukattua tutun lapsenvahdin ja pääsimme kahdestaan fiilistelemään festivaalitunnelmaa ja ihanaa ruokaa. Sää oli kuin (rentoutunut) morsian ja ihmiset olivat hyvällä tuulella ja jakoivat ruokavinkkejä. Liian pitkiä jonoja ei syntynyt ja konsepti toimi muutenkin saumattomasti. Meidän suosikiksemme nousivat Ragun annokset, ja samainen ravintola pääsi (pitkään) listaan niistä ravintoloista, joihin haluamme Helsingissä mennä.

blogiin56.jpg

Yksi Taste of Helsinki -tapahtuman parhaimmista annoksista: ravintola Ragun jälkiruoka, joka sisälsi metsämansikkajäätelöä, mallasgranolaa, suolakaramellia & suolaheinää. Aaaaaahjea.

Jiin loma lähestyy

Täytyykö tätä edes selittää?

 

Okloun Friendless-biisi

Kuulin kappaleen Bassoradiosta ja jouduin kiireessä kaivamaan Shazamin esiin, jotta sain poimittua artistin nimen talteen. Tykkään tavasta, jolla melodiapätkää kuljetetaan läpi biisin ja siitä, miten soundit kuulostavat hiekkarannalla harhailulta ja kesäöiltä.

Kävyt

Pikkutyyppi hurahti maalla isovanhempiensa luona käpyihin ja siirteli niitä hurmioissaan ämpäristä toiseen. Piilotin myös käpyä milloin lehden tai käteni alle, josta 1-vuotias kävi sen onnellisena nappaamassa. On liikuttavaa seurata, miten Pikkutyyppi seuraa maalla korkeita tuulessa huojuvia männyn latvoja aivan haltioituneena ja haluaa jakaa kokemuksen lähellä olevien kanssa yhä uudelleen. On ihanaa päästä näyttämään lapselle vesileikit, muurahaiset ja muut.

Pitsatreffit ystävän kanssa

Tämä lienee itsestäänselvyys kaikille pikkulasten vanhemmille, mutta ystävien näkeminen ilman lasta on ihan erilaista kuin beibin kanssa. Koska olen hoitovapaalla (ja vaikka en olisikaan), näen monesti ystäviä niin, että Pikkutyyppi on muassani, mutta kun käyn jossakin vain aikuisten kesken, muistan aina, miten ihanaa on puhua niin, että keskittyy toiseen täysin. Samalla muistaa itsestäänkin ihan uusia puolia, kun ehtii uppoutua keskusteluun kunnolla.

Mutkaton juhannus

Työmatkalla ollut Jii palasi kotiin vasta juhannusaattona, joten jätimme suosiolla mökkeilyt myöhemmäksi. Kolmen hengen jälleennäkemisjamboreemme vaihtuikin viiden hengen illalliseksi, kun pari ystävää sattui olemaan maisemissa. Valvoimme aamuyöhön jutellen ja vaikka seuraavana päivänä väsytti törkeästi, niin kyllä kannatti. (Olenko kertonut, että rakastan valvomista?)

Mitkä kesäjutut inspaavat sinua juuri nyt?

Kulttuuri Suosittelen Ajattelin tänään