Uusi ruokasuunnitelmani säästää aikaa, rahaa ja hermoja
Vuorossa kliseisiä latteuslauseita, jotka ovat lässytysviboistaan huolimatta totta: Suurin osa elämästämme on arkea. Arjen toimivuuteen kannattaa siis satsata. Arjesta saa toimivampaa muuttamalla tapoja, jotka toistuvat viikoittain. Jos saat säästettyä aikaa epämiellyttäviltä jutuilta, aikaa jää enemmän tärkeille ja olennaisille jutuille.
Vaikka muuten olemme aika erilaisia, samaistun onnellisuudesta ja tavoista kirjoittaneeseen Gretchen Rubiniin siinä, että minunkin aivoni hyrräävät usein sen ympärillä, miten arjesta saisi parempaa ja hyvistä asioista saisi sellaisia tapoja, jotka vakiintuvat osaksi arkea niin, ettei niitä tarvitse enää erikseen ajatella. En ajattele, että arjen tarvitsisi olla erityisen helppoa, mutta olisi mukavaa jos se olisi sujuvaa niiltä osin, kuin voimme asiaan itse vaikuttaa. Olisi myös mitä mukavinta, jos arjen ankeita puolia saisi hoidettua näpsäkästi niin, että kivoille asioille jäisi enemmän aikaa. Tim Ferrissin Tools Of Titans -kirjassa Casey Neistat määrittelee menestyksen näin: ”What is the ultimate quantification of success? For me, it’s not how much time you spend doing what you love. It’s how little time you spend doing what you hate.” Hauska ajatus, että joka hetki ei tarvitse hulluna rakastaa sitä, mitä puuhaa, kunhan täyttää päiviään mahdollisimman vähän sillä, mitä vihaa.
Viha on aika voimakas sana, mutta jos mietin niitä juttuja, joista en laisinkaan nauti, niin siihen porukkaan pääsee imurin esiin ottamisen (Huom! Ei imurointi, vaan esiin ottaminen!), meikinpoiston ja puisen syöttötuolin ja syöttötuolinalusen pesemisen lisäksi ehdottomasti ruokakaupassa väsyneenä sekoilu hikoilu ilman kunnon suunnitelmaa. Tykkään laittaa ruokaa, mutta en rakasta kokkaamista tulenpalavasti, ja Jiillä on sama juttu, joten olemme ratkaisseet asian niin, että teemme aina ruokaa niin, että sitä riittää ainakin kahdelle päivälle. Kaipasin kuitenkin jotain suunnitelmallisuutta siihen, mitä ruokaa kulloinkin tehdään. Pahinta on tosiaan, jos asiaa ruvetaan päättämään ja tuhtailemaan vasta kaupassa, vaikka aika nopeita päätöksentekijöitä olemmekin.
No, sitten sain idean. Suunnittelen ruoat kerralla aina kuukaudeksi eteenpäin. Kun näen puolisen tuntia vaivaa, saan aikaan järkevän suunnitelman, josta vielä voi nopeasti katsoa, että homma on tarpeeksi monipuolista ja balanssissa. Suunnitellessa pidän keittokirjat ja internetin visusti lähettyvillä ja läiskin joukkoon muutaman uuden ruokalajin, jotta tulisin kokeilleeksi myös uusia juttuja. Pahoittelen omakehun haiskahdusta, mutta vitsi, että tämä homma toimii! (Jos itse taas rakastat juuri ruokalajien suunnittelua ja keittokirjojen fiilistelyä, silloin haluat ehkä miettiä näitä juttuja useammin kuin kerran kuussa.)
Kas näin se toimii: Laitan listaan aina viikon numeron ja päivät ma, ke ja pe. Jokaisen päivän kohdalle kirjoitan kaksi ruokalajia, mutta niitä ei oikeasti tietystikään välttämättä tehdä juuri sinä päivänä. Voi olla, että haluamme tehdä kaksi ruokaa päivässä ja samaan aikaan, joskus taas emme. Jos kaalilaatikkoa ja kasvissosekeittoa riittääkin yllättävän moneksi päiväksi, myös seuraavien ruokien laittaminen viivästyy. Päivät eivät siis ole sitovia. Kirjoitan myös viikonlopulle aina yhden ruokalajin ehdotuksen, koska perjantain ruoat riittävät viikonlopulle ja saatamme käydä vaikka ravintolassa, ja muutenkin spontaaniudelle on hyvä olla sijaa. Sitä paitsi viikonloppuna ruoanlaittaminen on muutenkin vähän eri juttu, kun olemme molemmat kotona pitkät päivät.
Suunnittelen ruokalistan suoraan erilliseen Whatsapp-ryhmään, jossa olemme vain minä ja mieheni, eikä sinne kirjoiteta mitään muuta kuin näitä listoja. Sieltä voi sitten nopeasti tarkistaa, mitä kaupasta kannattaa ostaa seuraaville päiville. Uusien reseptien kohdalle laitan sulkeisiin myös keittokirjan ja sivunumeron, jotta ne löytyvät sitten nopeasti. Kun kuukausi on kulunut, poimin listasta ne ruoat, joita ei ehditty laittaa, koska söimme jotakin ruokaa useamman päivän kuin uumoilin, ja laitan ne seuraavaan kuukauden listalle suoraan. Helppoa, näppärää, ihanaa!
Jos sinuakaan ei huvita miettiä syömisiä montaa kertaa viikossa, niin en voi kuin suositella lämpimästi tätä ruokasysteemiä. Siitä on sellaistakin iloa, että näen selkeänä listana sen, mistä kaksivuotiaamme päivän pääateriat aamu- ja iltapuuron lisäksi koostuvat. Näin ollen minun ei tarvitse myöskään miettiä, teemmekö joka viikko tomaattikeittoa vain, koska en jaksa ideoida muuta. Emme tee, ja kuukauden ruokalistalta sen näkee yhdellä silmäyksellä. Toki olemassa on myös kaikenlaisia ruokakassipalveluita, jotka säästäisivät näiden asioiden pähkäilyltä, mutta meille ne eivät sovi, sillä haluamme itse päättää, mitä meillä syödään. Sitä paitsi jos ruokakaupassa pähkäileminen ärsyttääkin, niin listojen tekemistä sitä vastoin rakastan, joten tämä tapa lisää kahdellakin tapaa arjen tyytyväisyyttäni.
Viime aikoina olen selaillut näitä kirjoja.
Miten teillä toimitaan ruokasuunnitelmien kanssa? Rakastatko mennä ruokakauppaan fiilistelemään vai kuljetko lista nenän alla?