Mikä tulevaisuudentutkimus?
Pienen pieni johdanto tähän ihanaan aiheeseen mistä toivoni mukaan joskus valmistun maisteriksi
No nii, ihan ensimmäiseksi on tärkeintä mainita, että tulevaisuudentutkimus on suhteelliseen uusi (alkuunsa saanut toisen maailmasodan ajoista, muistaako joku Herman Kahnin?) ala missä ei ole vielä yksimielisyyttä siitä onko se taide vai tiede. En missään nimessä yritä esittää mitään tulevaisuudentutkimuksen asiantuntijaa kun aloitin opinnot alalla vasta 2015 syksyllä, mutta siitä lähtien olen lukenut paljon ja joutunut käyttämään tulevaisuudentutkimuksen metodeja ihan oikeassa elämässä. Loimme kurssikavereiden kanssa skenaarioita niin Stora Ensolle kuin Fortumille – tälläiset kohdistunut tehtävät ovat ollet tietysti kaikkein mielenkiintoisimpia. Kuitenkin, luulen tietäväni aiheesta ehkä vähän enemmän kuin tavallinen kaduntallaaja. Kun kaiken mitä hän voisi minulta kysyä voisi tiivistää tähän yhteen lauseeseen: ”Ai, onko se niinkun tulevaisuuden ennustamista?”
Rehellisesti sanoen, ei se ole niin yksinkertainen eikä helppoa. Emme katsele kristallipalloihin. Mutta mitä me teemme ovat nämä asiat:
- ympäristöanalyysi (siinä yritetään lyödä päätrendit, ajurit ja heikot signaalit)
- trendianalyysi
- visioluonti
- skenaarioiden suunnittelu ja luonti
- strategioiden luonti.
Jordi Serra kirjoitti vuonna 2006 ilmestyneessä artikkelissaan ”Ethical obligations and Futures Studies”, että tulevaisuudentutkimukse tavoite ei ole ennustaminen vaan tiedon etsiminen mahdollisista tulevaisuudessa tapahtuvista asioista siksi että ”pystyisimme tekemään nykyhetkessä hyvin perusteltuja päätöksiä”. Ja sen näkökulmasta katsoen on eritysen tärkeä se, että etsisimme alternatiivisia tulevaisuuksia eikä vaan yhtä mahdolliselta tuntuvaa tulevaisuuden näkymää. Sen takia englannin kielessä tulevaisuudentutkimus on Futures Studies eikä Future Studies.
Itse pyrin lukemaan kaikenlaista kirjallisuutta sekä pitämään mielen avoinna ja luovana. Luovuudesta on tosiaan hyötyä tällä alalla. Tänään ihan hullulta ja mahdottomalta tuntuva idea voikin jo huomenna olla mainstream. Emme voi sitä tietää, mutta ennakoiminen on sallittua.
-Kristiina