Mango-passionkakku

2015.06.14 Siljan kakku 001.jpg

Viime viikonlopun juhlahetken mango-passionkakku 

 

Viikonloppuna oli sopiva tilaisuus leipoa jotain kesäistä herkkua. Varsinkin, kun kesähelteet antavat vielä odottaa itseään, niin auringonpaiste on tehtävä jollain muilla keinoin 🙂 Väriteemaksi valikoitui siis raikas keltainen ja sitä kautta mauksi mango ja passionhedelmä. Hyydykekakut ovat mielestäni tosi juhlavia ja näyttäviä, joten niitä on tullut melko usein erilaisiin tilaisuuksiin leivottua. Lisäksi ne ovat tosi helppoja tehdä, kunhan perusperiaatteet liivatteen käytössä on selvillä.

 

Pohja:

200g digestive-keksejä (itse käytin gluteenittomia)

80g voita

ripaus suolaa

 

Täyte:

6 dl vispikermaa

400g maustamatonta tuorejuustoa

3 dl tomusokeria

2 tl vaniljasokeria

6-7 kpl passionhedelmää

1/2 ison sitruunan mehu 

7 liivatelehteä

 

Kiille:

3dl mangososetta 

3 liivatelehteä

 

Pingota voipaperi irtopohjavuon (halkaisija n. 26 cm) pohjalle ja voitele reunat öljyllä. Murskaa keksit pieniksi murusiksi ja sekoita joukkoon sula voi ja ripaus laadukasta suolaa. Levitä muruseos irtopohjavuon pohjalle ja painele tasaiseksi. Nosta jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen noin 5 minuutiksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto ja sokeri, ja lisää varovasti sekoitellen kermavaahto joukkoon.

Purista kattilaan puolikkaan sitruunan mehu ja passionhedelmien hedelmäliha. Kuumenna seos. Purista liotetuista liivatteista ylimääräinen neste pois ja lisää ne kattilaan lämmenneen seoksen joukkoon. Anna sulaa. Lisää hiukan jäähtynyt liivate-passionhedelmäseos muun täytteen joukkoon hyvin sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Anna hyytyä jääkaapissa noin neljä tuntia tai yön yli.

Valmista kiille, kun täyte on täysin hyytynyt. Laita liivatteet jälleen kylmään veteen likoamaan niin, että ne pehmenevät. Kuumenna mangosose kattilassa ja lisää pehmenneet liivatteet joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Jäähdytä hieman ja kaada kakun täytteen päälle tasaisesti. Nosta jääkaappiin hyytymään noin pariksi tunniksi. Koristele kakku vielä ennen tarjoilua.

 

Koti Ruoka ja juoma

Blini-ilta

DSC_2625.JPG

 

Pidimme perjantaina blini-illan, jossa pääsin samalla testaamaan tuliterää blinipannuani. Blinejä ei ole aiemmin tullut juuri tehtyä, joten mitään takuuvarmaa onnistumista ei tällä kertaa ollut tiedossa. Varsinkin, kun ajattelin tehdä taikinan täysin gluteenittomasti tattarijauhoista. Pieni paniikki iski siinä vaiheessa, kun maistettuani ensimmäistä paistettua lettua mieleen tuli lähinnä sämpylä (!). Onneksi kauppaan ei tarvinnut rynnätä ostamaan valmiita lettuja, ja sain paistettua kaikki ajallaan ennen vieraiden saapumista. Loppujen lopuksi maku oli oikein mainio täytteiden (smetana, mäti, punasipuli, sienisalaatti, kylmäsavulohi, suolakurkku) kera. Tosin rakenteen puolesta letut olisivat voineet olla hiukan ohkaisempia ja huokoisempia. Alkupalana tarjolla oli karpalo-pinjansimensalaattia, joka yksinkertaisuudessaan oli kaikkien mielestä superhyvää. Reseptin olen bongannut täältä. Jälkkäriksi tein Thaimaalaista hedelmäsalaattia, jossa hedelmänä käytin ainoastaan mangoa. Ajatuksena oli tehdä simppeli ja kohtalaisen raikas herkku raskaan blini-aterian päätteeksi. 

 

DSC_2629.JPG

 

Gluteenittomat blinit (n. 10 kpl):

2 dl maitoa

20 g hiivaa 

2 tl vaahterasiirappia

1 kermaviili

1 tl suolaa

n. 4 dl tattarijauhoja

2 keltuiasta

2 valkuaista

 

Murenna hiiva kylmään maitoon. Sekoita joukkoon vaahterasiirappi, kermaviili, suola, jauhot ja kaksi keltuaista. Jätä tekeytymään huoneenlämpöön noin 6 tunniksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää taikinan joukkoon lopuksi ennen paistamista. 

Paista blinit esim. kirkastetussa voissa tai kookosöljyssä blinipannussa kypsiksi. Itse käytin kookosöljyä, koska en ehtinyt tehdä kirkastettua voita ja kookosöljy kestää myös hyvin kuumia lämpötiloja. Paistamisen jälkeen laitoin valmiit blinit tarjoiluastiassa folion alle miedolle lämmölle uuniin odottamaan ruokailua.

 

DSC_2640.JPG

 

Karpalo-pinjansiemensalaatti:

erilaisia salaatinlehtiä (itse käytin rucolaa ja baby-pinaattia)

1 ruukku tuoretta basilikaa

1 pussillinen kuivattuja karpaloja

1 pussillinen pinjansiemeniä

2 pakettia kirsikkatomaatteja

 

Vinaigrette:

6 rkl oliiviöljyä

2 rkl balsamiviinietikkaa

suolaa, mustapippuria

 

Huuhtele salaatinlehdet ja levitä ne tarjoiluastiaan yhdessä basilikanlehtien kanssa. Puolita kirsikkatomaatit ja paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla, sekoita ne salaatin joukkoon. Ripottele päälle kuivatut karpalot. 

Valmista vinaigrette-kastike sekoittamalla oliiviöljy ja balsamiviinietikka keskenään. Ripauta sekaan suolaa ja mustapuppuria. Levitä valmiin salaatin päälle.

 

DSC_2655-001.JPG

 

Thaimaalainen hedelmäsalaatti:

mangoa

1 tölkki kookoskermaa

1 purkki kondensoitua maitoa

 

Paloittele mango tarjoilukulhoihin. Sekoita kookoskerma ja kondensoitu maito keskenään ja kaada mangopalojen päälle kastikkeeksi. 

 

DSC_2644.JPG

 

DSC_2650.JPG

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma